Сватба?! Не обичам особено сватби, но щом е на най-добрата ми приятелка от гимназията, съм готова да се „жертвам“:-))
Стамфорд?! На 100 мили северно то Лондон. Хубаво било градчето, зелено, спокойно и малко.
Някак слабо звучат тези думи за приказното, аристократично, уютно, старинно и обвито в зеленина място, с което се срещнахме. Намиращ се на River Welland, съвсем близо до Питърбъроу, обявен през 1967 за conservation area, с около 600 сгради със статут на историческа ценност, 15 църкви и безброй антикварни книжарници и магазини, Стамфорд прилича на филмов декор, само че актьорите са със съвременни дрехи и карат автомобили. В съседство е Burghley House, семеен замък от 16-ти век с прекрасни градини, стада тичащи (почти) на свобода елени и включен във филми като Pride and prejudice и The Da Vinci Code (за съжаление нямахме време да го разгледаме помещенията и интериора, за това е необходим поне половин ден). Между другото, за първи път докосвам рогата на елен, като велурени са:-))
В Стамфорд пристигнахме с влак от Лондонския King`s Cross в съботен предиобед, слънчев, не особено топъл, но приветлив. Наистина имаш чувството, че са назначени статисти, които имитират местни жители, усмихват се любезно и се движат лежерно и без напрежение. Цари почти безвремие и привидна хармония. Повечето от фасадите на централните сгради са каменни, къщите са в характерен за 17-18-ти век стил, с покриви, покрити с мъх и малки кокетни прозорчета. Малките улички с каменен паваж криволичат, пресичат се и увличат. Почти на всяка пряка има антикварен магазин, с цветя над вратата и истински находки на поносими цени. За моята порцеланова кутия с рози ще отделя специално внимание друг път.

Та, Стамфорд се оказа изключително уютен град, чист до безобразие, идеален за разходка, вероятно прекрасен да отгледаш и възпиташ децата си и в последствие доказано подходящ за сватбено тържество! Имах намерение да разкажа и за него сега, но то се е видяло, в отделна публикация ще е, на тази й се вижда края. Лека нощ!:-)

.
0 Коментари
 1. Avatar
  Dani says:

  Мария, обожавам такива градчета 🙂
  Толкова съм уморена от непоносимия градски шум..
  Чакам с нетърпение прекрасния ти разказ/ в което не се съмнявам/
  Поздрави и хубав ден!

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *