С Меги учехме в различни випуски на една и съща гимназия, но стана така, че се запознахме едва в Университета. Беше една от първите, които поканих за рубриката, защото много добре знам, че има какво да каже и ще го направи увлекателно и издържано. Тя е от типа хора, които винаги могат де те „заразят“ с позитивизъм, настроение, космополитност и умно любопитство към света. Обича „говорещите“ детайли, звуци, аромати и форми, прави всичко с естествен финес и елегантен размах.
Първоначалната й идея за гостуването беше една ски ваканция, но в последствие заедно се спряхме на темата за Аюрведа. Непозната и интересна за мен материя, която тя беше разучила в курс по Аюрведа готварство при небезизвестния Юри Ковачев. Какво по-подходящо от това за блога – среща на материалното и духовното, на вкуса и мисълта, на аромата и идеята.
Много благодаря на Меги за увлекателния материал, беше истинско удоволствие да го прочета и публикувам. Скоро ще отделя един цял ден за Аюрведа – готвене, медитация и консумиране. Пък дано се успокои поне малко моя сангвинично-холеричен темперамент:-))

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

АЮРВЕДА

Текст и фотографии: Меги

И аз съм от хората, запленени от магията на добре приготвената храна. Харесвам въздействието и усещането за лукс, уют, свежест, пролет, лято и т.н., които ми дават различните ястия. По този повод, съвсем случайно попаднах на курс по аюрведическа кухня. Нямах представа какво ме очаква и къде ще попадна. Оказа се, че пред мен се разкри един вълшебен и хармоничен свят, напълно непознат за моите сетива до този момент…

АЮРВЕДА е древноиндийска наука за здраве и дълголетие, многопластова, цялостна философия за балансиран начин на живот, която разглежда проблемите на много фино ниво. Готвенето според АЮРВЕДА е вегетарианско, умерено и спазващо природните закони. Няма нищо общо с къкрещите люти манджи от индийските ресторанти. Във ведическото готвене се използват много подправки, но те не се натрапват като вкус и взаимно се допълват и взаимодействат както помежду си, така и със самите продукти, от които е приготвено ястието. Резултатът е лека храна, която, поне при мен, събужда желание за здравословен начин на живот и контакт с природата. А приготвянето, предвид ползването на многото подправки, е една истинска ароматерапия.


Курсът по АЮРВЕДА се води от Юри Ковачев. Изключително прецизен към нещата, които приготвя, към пропорциите, начина на нарязване, дебелината на нарязаните зеленчуци и т.н., а притеснението му дали всичко ще се получи както трябва е просто очарователно. Той постепенно и ненатрапчиво запознава курсистите си с принципите на АЮРВЕДА. Никога не проповядва, не забранява, не осъжда. Той просто е там и е отворен да предаде знанията си на тези, които искат да открехнат вратата към тази философия. Трудно е за няколко пъти да въведеш човек в една толкова необятна наука за живота, но той и не претендира за това, концентрира се предимно в готвенето. Но какво по-хубаво от това да готвиш в приятна компания, да поемаш аромата на канела, кимион, аджвайн, асафетида (да, тези последните и аз ги чух за пръв път на курса :-), да разбереш, че различните подправки въздействат по различен начин на различните хора, да осъзнаеш, че посредством храната можеш да се успокоиш, ако си твърде нервен и припрян, или пък да запалиш огъня в себе си, ако се чувстваш угаснал; да събудиш в себе си и любимия топлото и меко чувство на любов и благодарност… и всичко това докато готвиш….Накрая идва най-приятната част – дегустирането на сготвените ястия, продружено с приятен разговор на различни теми като например какво е въздействието на скъпоценните и полускъпоценните камъни, цветовете, бижутата върху нас…


Във връзка с тези раговори се сещам за една история, която ме впечатли много:
В Индия един много, много богат човек имал сериозни проблеми със здравето си, но никой от многобройните лекари, които го преглеждали така и не успял да разбере какъв точно е проблемът му. Решил накрая да се консултира и с лечител, който следва философията на АЮРВЕДА. Лечителят, веднага щом го видял, разбрал къде се крие проблемът – богаташът бил обсипан със злато и скъпоценни камъни, златни вериги на врата, гривни и много пръстени. Но най-голямата му гордост бил златен пръстен с огромен рубин, който индиецът носел на средния пръст на лявата си ръка. Лечителят веднага му казал, че именно в този пръстен се крие и проблемът му. Богаташът бил огнен човек – буен, сприхав, енергичен, а златото и рубинът носят още повече от този тип енергия, която изначално изобилства в нашия човек. Носенето на украшения, направени от комбинацията злато и рубин точно на този пръст, директно свързан със сърцето, направо е като експлозия от енергия. За това и последстващите проблеми- човекът просто се е преситил от огнена енергия (или казано по АЮРВЕДА – пита дошата му е дошла в повече).


От тази история, а и от други аюрведа източници, най-накрая разбрах защо толкова много харесвам среброто и особено комбинацията му с перлите – те са с лунни характеристики и идеално балансират слънчевия огън в мен:-)

Темата наистина е неизчерпаема – аз започнах от кухнята, минах през камъните, енергийните потоци, различните видове хора, масажите според аюрведа и в крайна сметка отново се върнах в кухнята…

За всеки, който има желание да опита и да разбере дали му допада този вид кухня – Юри готви всеки четвъртък в Чайната на ул. „Бенковски”11.
http://www.vegiveda.com/

Meditation music Zen garden – http://www.youtube.com/watch?v=YGwHvfO00so

0 Коментари
 1. Avatar
  пепеляшка says:

  От много години се занимавам с йога, познавам добре Аюрведа и кухнята им, а и Юри също…..това е море от хилядолетни знания. но, много полезни за човечеството….

  Отговор
 2. Avatar
  LaMartinia says:

  Пепляшка, нямам достатъчно търпение, самодисциплина и гъвкавост (:-)), за да практикувам йога, но всичко, свързано с тази култура и философия ми е крайно интересно:-)

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *