В испанската и латиноамериканска митология има един горски дух, наречен „el duende” (дуенде) – палав, пакостлив, духовит, любопитен, леко нервен и вечно в действие. Освен като герой на предания и легенди, думата се използва и в преносен смисъл. Най-често за хора с хъс, емоция, талант, душа, чар, завладяващо присъствие и силен заряд.

Е, днешната ми гостенка Милена определено притежава въпросния „el duende”. И той надзърта безсрамно зад всеки неин кадър.
Независимо от локацията, модела, настроението, реквизита или стайлинга. Да, много хора снимат. Много от тях технически перфектно. Но малко от тях ще ви накарат да се връщате безброй пъти към един и същи кадър и да го виждате всеки път по различен начин. Без грам претенция и напъни за неповторимост, съвсем естествено!
Признавам си, че забелязах Милена когато започна да снима онази чаровна, висока, руса и изключително добре облечена жена – Натали. Не знам дали защото двете са добър тандем, дали защото си пасват в идеите, или защото Натали влиза ужасно добре в роля, но нещата им в дует се получават безгрешно. Снимки, които ще запомните и които ще ви проговорят.
 В работите на Милена ми харесва особено много небрежната кинематографичност, всички кадри са като сцени от филм, дори и най-минималистичните портрети. Просто не знам как успява да предразположи модела до степен, в която камерата влиза в погледа и душата му. Най-вероятно ги успива с обещания и подкупи, хаха!
Да не въртя и суча повече, личи си, че съм й заклет почитател, най-добре кадрите да дойдат! Придружава ги кратък блиц и няколко думи към селектираните снимки.
Портфолиото на Милена можете да видите тук: http://www.flickr.com/photos/ribkabananka/
А за връзка с нея, фотосесия или тихо поклонничество ще ви свърши работа страницата й във ФБ: Milena Kotzeva Photography

Милена, благодаря ти от сърце за бързата реакция, точното отношение и естествено за вдъхновяващия поглед !

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
БЛИЦ „Ако бях…“

Стихотворение:  винаги съм обичала поезията, слава богу, че навреме се усетих, че не ме бива да я пиша. Стихотворението е на баща ми, Любомир Коцев, който ще остане завинаги най-любимият ми поет.

З И М Н А П Р И К А З К А
Утихна селото, притиснато от преспите.
Денят безслънчев сгуши се в огнището.
По кучешкия лай пристигат вестите,
от някъде, на никъде, за нищото.
А хълмът – господарят, чифликчията,
оглежда долината побеляла.
Там вълчи призрак броди из корията
по дирите на снежната спирала.

Картина: може би някоя от звездните нощи на Ван Гог


Дестинация: винаги Париж. Защото е поезия…

Обектив: любимият 60мм 2.8, който ми върна удоволствието от фотографията.


Локация за снимки: винаги ми е било интересно как и най-невзрачното местенце може да се превърне в перфекната локация за снимки стига да имаш очите да го забележиш и умението да го заснемеш от подходящия ъгъл. И все пак ако съм локация, ще бъда плаж с мек, блестящ пясък.


Светлина: естествена, следобедна.


Песен: Всеки ден различна. Днес е Shape of my heart на Стинг


Цвят:  Белият. Цветът на светлината.


Дреха: може би нещо класическо – малка черна рокля? Или по-добре не толкова малък бял ти-шърт:-)


Сезон: е няма ли да стане твърде поетично?;-)


Епоха: ледена 🙂


Бряг:  онзи, на север от Аркутино, който вече не съществува, понеже върху него построиха модерен хотелски комплекс…


Цитат:  „И най-добрите планове на мишките и хората остават често неосъществени.“, Р.Бърнс

Плод: Праскова. Така ухае детството ми.


Път:  по-скоро пътека. Между морето и планината.


Стихия: вятър


Час:  малко преди денят да си отиде…

****************************************************************************************************

Фотографии: Милена Коцева
Едно от най-красивите и мили деца, които съм снимала! Не знам дали съм успяла да предам и 1/10 от красотата й…
Ако сте чували за “мама на Малена”, сигурно ви е известно, че Малена е онова шарено-марено дете с усмивка до ушите и с очи, които греят на поне 3 от всеки 4 снимки на майка й. Това е същата Малена, красива и одухотворена, но просто различна. Ако някой сега си мисли как може това слънчево дете да го облечете в черно, ще кажа в своя защита, че черната дреха я домъкна майка й:-) Пуританската плитка е моя идея, но това тук все пак е една малка Фрида Кало…:)
Не мога да си представя по-подходящ реквизит за снимки от стар Фолксваген костенурка (или beetle, както го наричат по света)!
И изобщо – имам страхотни приятели!


От същата серия

Това е Ц. Фридман. Обичайното й място е зад камерата, където е много добра. Но Фридман беше велика и пред камерата – държа се професионално под лисицата и маската от „Лакалут” (който галено бузките щипеше) и брашно, като гледаше точно толкова свирепо, колкото беше необходимо.
Оказа се обаче, че освен на мен, идеята за тази шаманско-гламурна визия е хрумнала и на Жан-Пол Готие, както и на италианския Воуг. Е… в моя случай сесията не беше резултат от някакъв творчески порив, а просто ми се намираха дузина кожи:-))
Нели е необикновен модел. Тя умее да се катери по дърветата. Никоя идея не може да я стресне. Освен, че има страашни очи, тя е интелигентна и с много силно присъствие. Беше удоволствие дори самото обсъждане на концепцията за тази фотосесия на подуянската гара. Там тя ми позира хладнокръвно и артистично пред любопитните погледи на пристигащи и заминаващи, посрещачи и кибици. Тези снимки са едни от любимите ми. Надявам се и на нея!

Още се чудя как успяхме да докарахме тази „Сбогом моя красавице”- визия… Стайлингът си е дело изцяло на Нели. Но този ресторант на подуянската гара с червения си ретро надпис беше невероятна находка!
Натали! Някой наскоро ми каза „Ти и преди си снимаше добре, ама откакто взе да снимаш Натали и някак всички (има се предвид нашето скромно фото-общество) изведнъж те забелязаха…“. Натали не е просто модел – тя е муза! Благодаря й че е толкова артистична, че има такъв вкус и стил и че позира така, така добре!
Натали е психолог по образование, моя колежка  по стечение на обстоятелствата и мой модел по призвание.  Освен в стрийма ми във Фликр, може да я срещнете и като гост на всяко уважаващо себе си модно или вип парти. Тя е най-модерната жена, която познавам!  The Sartorialist, ела в София – тук живее Наталия! 🙂
Тази стрийт сесия беше упражнение по Питър Линдбърг.  Не знам доколко успешно, но поне беше забавно. Заради студа, балончетата от дъвка нещо не се получаваха. Оттогава обаче Натали полудя по Хуба-Буба:-)

Тази снимка е правена на последния етаж в природонаучния музей, при насекомите. J Много пъти съм разглеждала музея, но едва наскоро го припознах като декор. Ужасно харесвам шахматния под и тези подобни на саркофази бели шкафове с хербарии от пеперуди. Топът, с който е Наталия, с геометричните принтове пък е на Dianе von Furstenberg и мисля, че с интериора си паснаха невероятно добре!
Отново Нели. Но много различна. Приема снимането абсолютно сериозно. И феноменално добре влиза в роля! През определени периоди от живота си изпадам в чиста проба The  Doors obsession. Това обяснява заглавието на снимката, както и някои други неща…:-)
Много кадри заминаха в кошчето, докато се получи снимка с приличен фокус. EXIF*ът интересува ли ви?… 😉
   *EXIF/Exchangeable Information file – паратметрите и настройките на дигиталната камера за конкретен кадър
Много съм щастлива, че понякога приятелите ми се доверяват така 100 процентово и стават магии – като смеха!

Диптих по стихотворение на Уолт Уитман. Селф (автопортрет), поради липса на други модели 🙂

Това е моето момиченце… Няма подходящ епитет, който да изрази чувствата ми! Понякога се чудя как в сърцето ми се намери място за толкова обич към това мило и смешно малко човече!

Във Flickr е пълно със снимки на деца с шантави очила и изобщо на всякакви шантави пропсове*. Тук е мястото да си призная без бой, че Flickr е едно голямо вдъхновение за мен!

*props – реквизит за снимки

Лора е зодия Риби и много обича водата. Обикновено иска да й правя море във ваната. И умира от удоволствие. Както и аз, докато слушам смеха й!

Когато предложих на Люба (Буболинката) с вълшебните ръце да я снимам, й казах, че ще я направя принцеса.  Истината е, че не беше никак трудно, защото, както се вижда, тя си е принцеса и половина! Обаче за разлика от обикновените принцеси, Бубето си има цели 4 принца! (Б.А. на снимката три, понеже някой трябва да държи отражателя:))

Деница е моята почти сестра. Тя беше и първият ми модел. Има чудни бадемови очи и позира страхотно. След като завърши финанси и европейска интеграция реши, че е време да се заеме сериозно с … мода и отвори бутик. Можете да я видите в My Outlet, поне докато Брюксел не реши, че не може да се справи без нея 🙂

Това е братовчед ми Виктор, който има сериозен актьорски опит от съвсем малък.   Вики свири на бас-китара в метъл банда и се обзалагам, че скоро ще чуете за нея 😉 
Това момиченце е дете на мои приятели. Снимам я от бебе и смятам, че трябва да съм й много благодарна, задето има такива очи!

Бокето е едно изкуство, което не владея добре. За незапознатите да поясня по лаишки, че боке (bokeh) е японски термин за “размазан фон” като под фон обикновено се имат предвид неодушевени обекти или всякакви там недвижимости. Понякога обаче и на мен ми излиза късметът с бокето. Е… бокирам хора, но как само ми се получи!:-)) Да не пропусна да им благодаря, че не казаха: “Ама ние що сме размазани?!“

0 Коментари
 1. Avatar
  Bubolinkata says:

  Преди да я пазнавам я харесвах. След като се запознахме я обичам. А във фотографиите й съм влюбена. Страхотен човек и страхотен фотограф! А като един от нейните модели, за което съм й супер благодарна, че ме нави, ще кажа, че с нищо не подкупва. Поне нищо материално. Но в нея има някаква магия, която те омагьосва завинаги.

  Отговор
 2. Avatar
  maishte says:

  Миленка е изключителен човек, искряща душа, с чувствено око зад обектива. Фотографиите й ме пленяват, разсмиват, замислят и докосват. Тя е истинско вдъхновение.

  Отговор
 3. Avatar
  milena says:

  Благодаря ви! Трогнахте ме!… 🙂
  Мария, благодаря ти още веднъж! И особено за прекрасните думи, които ми написа!!

  Отговор
 4. Avatar
  Toni says:

  Аз останах без думи… Дали защото ми е малко тъжно днес, но снимките ме просълзиха. Толкова много емоция има в тях.
  Благодаря и на двете ви…

  Отговор
 5. Avatar
  натали says:

  С Миленски се познавам от много години …или на мен так ми се струва;)))Защото когато общуваш с толкова мил,добър човек като нея имаш усещането ,че е цял живот.По професия юрист, а по душа творец.Да застанеш пред обектива й е удоволствие.За тези,които все още не са събрали "куража"….да не чакат …и да й се обадят.Гарантирам…неверояни фотосесии И много емоциии.))))Миленка…благодаря ти!Хиляди целувки .Натали;))

  Отговор
 6. Avatar
  lois says:

  много хубав гастрол! браво и на двете – и уводът и подборът на кадри – много ми хареса!

  Отговор
 7. Avatar
  Rossitca says:

  Много хубави снимки! Виждала съм и фотосесия на моя приятелка от нея, още от тогава много ми харесаха!

  Отговор
 8. Avatar
  Vania Georgieva says:

  С удоволствие прочетох този пост и се върнах няколко пъти да разгледам невероятните фотографии на Рибката! Браво и поздрави и за двете!

  Отговор
 9. Avatar
  Lina says:

  И снимките и представянето са невероятни! Истинско удоволствие за сетивата! Благодаря ви!

  Отговор
 10. Avatar
  LaMartinia says:

  Благодаря на всички за страхотnо милите коментари, Милена си ги заслужава напълно до последната думичка!
  Поздрави на всички!:-)

  Отговор
 11. Avatar
  Анонимен says:

  Kadrite i otraziavat toplata i, krasiva i poetichna dusha. A sposobnostite i narastvat vse poveche. Blagodarq ti che razkrasqvash sveta, Milenche.

  dima

  Отговор
 12. Avatar
  milena says:

  Аз ви благодаря! Благодаря за коментарите, харесването и споделянето във ФБ! 🙂 Много мило ми стана… 🙂

  Отговор
 13. Avatar
  Didi Bounova says:

  Прекрасно!
  Заради такива чудесни хора и красотата, която творят започвам да се чувствам още по-запалена по фотографията.
  Ех,защо денонощието има само 24 часа…

  Отговор
 14. Avatar
  Daeneris says:

  Страхотна публикация! Винаги ми е било интересно да науча нещо повече за човека, който стои зад тези страхотни фотографии! Милена, умееш да вдъхновяваш:) Поздрави:)

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *