Снимков материал и текст: Снежи – интериорен дизайнер

Създаден още в далечната 1906 година с обособени две зони – едната настоящoто място, където са излагали предимно технически и комерсиални продукти; и втората близо до центъра на града – Парко семпионе, където се помещават павилионите за изкуство и наука. Изложението претърпява множество промени, като една от основните е затварянето на зоната в центъра на Милано с цел повече зелени зони и изнасянето му изцяло извън града.

В сегашния си вид е от 2005 година, като дизайнер на новия комплекс е архитект Massimiliano Fuksas. Композицията е от 8 голeми павилиона с внушителната площ от 345 000 м2 за вътрешни експозиции и 60 000 м2 външни. Офис сгради, обособени места за отдих, ресторанти, аптека, банка, паркинг зони. Едно малко градче, свързано с града посредством спирка на метро линия М1, която превозва посетителите директно до комплекса.

Първо впечатление – нещо гигантско, но в същото време леко и красиво. Организацията е невероятна, без изнервени хора, хаос и блъсканица. Огромен брой посетителите и изложители. Разминаваме се с представители на всички континенти и нации, срещаме всякакви стилове облекло и визия. Повечето подхождат професионално и предвидливо са си подготвили куфарчета на колела, за да могат да си отнесат безпроблемно събраните каталози и брошури. На един от щандовете дори раздават картонен вариант на куфарче с колелца с невероятна леопардова щампа. Рекламните материали са в изобилие, но все пак се предпочита свалянето на пълна документация от интернет или комплект каталози срещу визитка и кратко представяне. Почти всеки изложител има зона за договаряне с блок маса или сервиране на напитки и закуски. В палатите за кухни се носят невероятни аромати. Естествено, типични за Италия.

Павилионите са – 4 за класически мебели, 4 за висок клас дизайнерски мебели, за модерно обзавеждане, кухни, бани, текстил. Трудно се обикаля всичко без план и насоки. Най-добре е предварително да се набележат предпочитаните изложители, за да не се губи време в хаотично придвижване. Представят се нови материи, дизайн, механизми. Има за всеки по нещо. Стилни комбинации от кожа и дамаска, младежки аксесоари за дома като часовници, етажерки и малки мебели, екстравагантни кресла с шипове, джага от стъкло и злато, кухненски бар оформен като нос на яхта.

Изключително приятни са зоните за отдих, като изборът е голям. От това да седнете на пейка или да полегнета на слънчева полянка, да хапнете набързо хотдог или италиански панини, през пица или салата в закусвалня до изискано меню в малко, но стилно ресторантче. Слънце стига до почти всяко кътче през остъклената конструкция.
Успяваме да се зарадваме на единственото българско участие – мебелите наше производство с италиански дизайн на Дизайн Апарат http://www.designapparat.eu/

Не са за изпускане и зоните за дизайн по време на изложението, локализирани в самия град – Zona Tortona и Zona Brera. Изложби, презентации, инсталации и множество партита. Някои от производителите предпочитат да излагат в тези зони поради високата посещаемост и локацията. Титани в модата като Fendi, Kenzo, Missoni и Cesare Paciotti предлагат своите виждания за интериора. Има наети нестандартни помещения от складове до малки закътани озеленени вътрешни дворчета. Вечер става истинско стълпотворение от млади хора – предимно жители на Милано и околностите.

Тази година изложението съвпадна с вулканичния облак, който бродеше из Европа и създаде известни логистични затруднения, но не успя да помрачи и провали събитието.
Накрая си тръгваш изпълнен с нови впечатления и запечатани в съзнанието форми и образи, вдъхновен, с някой и друг сключен договор, сладка умора от глъчката и рътъма и … с намерението да не изпуснеш следващото изложение.

0 Коментари
 1. Avatar
  Диди Б says:

  Мога само благородно да завиждам на Снежи за посещението на FIERA Milano:)
  Безкрайно интересен фото-репортаж,с много добри попадения!

  Поздрави!:-)

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *