Следя доста блогове за улична модa (които преди време ме вдъхновиха за една моя любима публикация) и 2-3 лични страници – The cherry blossom girl, Miss Pandora и Sea of Shoes. Тези, в които млади хора показват собствената си концепция за мода, актуалност и стил чрез това, което носят в ежедневието си, на работа, парти или когато пътуват.  Скъпо или не толкова, винтидж или от последна колекция, актуално или ретро, уникат или масово производство – няма значение, важен е личния подход и комбинациите. Оказва се, че тези блогове са добър източник на идеи и сверяване на часовника. Независимо дали се касае за това какво ново ще си купиш или как да придадеш нов образ на позабравените неща из гардероба.
Преди няколко месеца попаднах на FriChic (http://frichic.blogspot.com/), блогът на Ивелина и започнах да хвърлям по едно око. Направи ми впечатление умението й да съчетава винтидж, пънк и рок аксесоари с класически елементи, да наслоява (което понякога е тоооолкова трудно), да използва секси кройки и дължини, без това да изглежда пошло и прекалено, да съчетава неутрални цветове с ярки акценти, да комбинира разностилови бижута и дрехи. Впечатли ме големият й брой последователи и фактът, че блогът й е включен в селекция на VOGUE France – AROUND THE WORLD IN 45 BLOGS
Реших да я поканя да ми гостува в рубриката Гастрол под формата на интервю и тя се отзова бързо и любезно. Спряхме се заедно на темата за интернет пазаруването, защото:
– най-после навлезе трайно сред българските потребители;
– информация от толкова опитен купувач като нея би била полезна;
– за стрийт модата и модните блогове вече е изписано доста.
Да си призная, не съм привърженик на класическото пазаруване с безкрайните обиколки из молове и магазини. Обичам когато търся нещо, да знам къде мога да го намеря и да си спестя няколкочасовите изтощителни маратони из съблекални и щендери. Та, в тази връзка, интернет пазаруването се оказва добро решение.

Благодаря на Ивелина за материала, снимките, сътрудничеството и точността! 🙂

Фотографии и колажи: Ивелина, http://frichic.blogspot.com/

– Кога създаде блога и как се роди идеята?

Вече 2 години и 4 месеца водя блога. В момента, в който попаднах на това общество на модни блогъри, веднага осъзнах, че искам да съм част от него. Сега ме поддържа мисълта, че има поне един човек, който мога да вдъхновя, така както аз съм се вдъхновяла и продължавам да се вдъхновявам от другите. Формата е изключително удобна за подобен „дневник“, защото ти позволява да контролираш съдържанието и начина, по който общуваш с другите.

shirt – Mango; top – Oasis; leggings and boots – New Yorker; bag – ebay; necklace – Asos

Какво са за теб дрехите?

Дрехите за мен са едновременно мания и нещо преходно. Затова гледам да инвестирам в качествени неща, които бих носила години наред. Поради тази причина вече не пестя пари за обувки и палта, например.
След като започнах да разпродавам част от гардероба си, се научих да не се привързвам към вещите. А и блогът е много полезен, защото винаги можеш да погледнеш назад и да осъзнаеш тази преходност.

shirt and bag – Zara; shorts – New Yorker; shoes – Asos; necklace – Ash

– От кога пазаруваш по интернет?

Пазарувам по интернет откакто българските банки издават международни карти. В началото изключително малко търговци предлагаха доставка до България и се правеха едни страхотни схеми с доставка до щатска пощенска кутия, например, и препращане. Почти на всички, от които пазарувам в момента, съм писала дълги писма с въпроси и молби да доставят до тук. Главният проблем за тях е застраховката. Всеки интернет търговец се застрахова срещу изгубени или откраднати пакети, като премиума за отделните държави е различен.
С времето и влизането ни в ЕС, все повече магазини добавиха България в списъка на страните, където доставят, като риска за това намаля.
Допълнително, Paypal дълго време не предлагаше регистрация на държатели на карти, издадени от БГ банки. Там пак бяха големи врътки, увещания на търговци (предимно от ebay, където Paypal е най-разпространения начин за разплащане) да приемат Western Union например, което си е голям риск за купувача, а да не говорим колко са високи таксите.
blazer, jeans, bag and shoes – Zara; top – H&M
– Къде най-често харчиш?
В момента интернет местата, от където най-често пазарувам са: Asos, Topshop, American apparel, eBay
– Какъв е смисълът на интернет пазаруването? Предимствата?
На първо място, това е огромното разнообразие, да не кажа безкрайно, и вероятността 99.99% да откриеш това, което ти трябва или да се зарибиш по нещо, което не си знаел, че ти трябва 🙂
Освен това спестяваш много време и нерви в обикаляне, чакане пред пробните и  касите. Смятам че при интернет пазаруването мислиш малко по-рационално, тъй като почти не съществуват външни фактори, които биха те накарали да купиш нещо, за което по-късно ще съжаляваш. Пак го има това лудо препускане на сърцето и затаяване на дъх – веднъж, когато си поръчваш и отново, когато натърпеливо разкъсваш опаковката (усещането е като на Коледа:-). Но смятам че от безопасното разстояние в твоя дом или офис, някак си винаги можеш да се спреш и да помислиш рационално.
Много е важно и това, че на момента виждаш как стои дадена дреха и как може да се комбинира. Или спокойно можеш да си накликаш прилежащите артикули, или да прецениш как би го комбинирал с нещата, които вече притежаваш.

– Има ли уловки и трикове?
Уловките са много, но с опита става по-лесно да ги откриваш и избягваш. Най-неприятното за мен е, когато даден търговец обработва прекалено много снимките на артикулите. И когато ги получиш се окаже, че дадена материя е отвратителна или цвета не съвпада.
Изключително важно при интернет пазаруването е да си знаете правата и как сте защитени. Задължително прочетете условията за доставка, плащане, замяна и връщане и възстановяване на парите. Повечето големи търговци имат много добри условия. Като метод на плащане, на първо място за мен е Paypal, тъй като до този момент са ме защитавали на 100% и винаги съм си получавала парите обратно, ако се случи нещо. С международните карти пак си защитен, но там разправията с банките е доста по-голяма, попълват се формуляри, чака се дълго. Всъщност големите издадели на карти, като Visa и Mastercard си имат специално заделени фондове за тази цел, но е много тромав целия процес.
dress – New Yorker; shoes – Stradivarius; lave leggings – American Apparel; lace bra – Intimissimi; bag – Zara; chain rope necklace – Ash

– А рискът да не уцелиш точната дреха или аксесоар?

Винаги съществува, но отново този риск намаля с опита. Мога да кажа, че след толкова време интернет шопинг само като погледна дадена дреха, мога да преценя дали ще ми стои кройката, дали ще ми отива цвета и материята. Както и научаваш кой размер си по всякакви възможни системи.

dress – Silence&Noise (via UO); scarf – H&M; bag and shoes – Zara; watch – Esprit

– Съчетаваш ли интернет пазаруването с реално?
Да, но все по рядко го правя по традиционния начин.

dressрокля – American Apparel; coat and shoesпалто и обувки – Zara; spiked necklaceколие – Asos; scarfшал – H&M; slashed leggingsнадран клин – Fishbone (NewYorker); lace leggingsдантелен клин – American A

– Кое ти доставя повече удоволствие от двете?
Безспорно интернет пазаруването. Страхотно е усещането, когато откриеш нещо, което си търсил дълго време или пък е много трудно да се намери по принцип.

– Спестява ли се по интернет?

Най-важното е, че на момента можеш да сравниш цените. Почти винаги, когато си харесам нещо, преди да го купя проучвам  дали не мога да си го намеря някъде по-изгодно. По принцип се спестява, защото традиционните търговци (особено в България) все още предлагат аналогични стоки на измислено високи цени. Последният ми пример са гумените часовници. В ebay можеш да ги откриеш за $2.50 с доставката от другия край на света, а я проверете колко струват тук.
top – No Wonder; blazer – H&M; bag – Zara; mummy skirt – Deep In Vogue; shoes – Stradivarius; anchor pearl necklace – Ash

– Какво не предлагат БГ магазините за разлика от интернет алтернативите им?

Разнообразие и достатъчно добри намаления, както и добро обслужване. Въпреки че, с навлизането на някои световни марки през последните години нещата започнаха да се променят. Но интернет пазаруването винаги ще пече по разнообразие до момента, в който стане прекалено необятно…

– Ключовите стилове/дрехи/цветове/аксесоари за теб през предстоящия сезон есен/зима?

Кафявото ще е новото черно. Наблегнете на земните цветове – бежово, червено, оранжево. Материите също заемат челно място – дантела, кожа, кадифе, велур. Забравете за ниската талия, всичко вече се носи с колан на талията, дори и късите панталонки. Ключови дрехи – пелерината, кожения панталон, панталона с ръбове, обемния пуловер. От аксесоарите трябва да се снабдите с колани, ръкавици до лакътя, чорапи до над коляното, ботуши тип кубинки с връзки и чизми.

blazer and shirt – Zara; leather shorts – Memory Lane; shoes and bag – Asos, belt- eBay
blazer, shorts, shoes and bag – Zara; shirt – Zara Man; belt – H&M; lace bra – AA
16 Коментари
 1. Avatar
  Lulu says:

  Беше голямо удоволствие да изчета тази публикация! Много интересен събеседник и страхотно представяне!

  Отговор
 2. Avatar
  Just Lina says:

  Много вдъхновяваща гостенка ! Ама много! С такива хора ми се връща вярата че не всичко в нашата държава е лъскавко, менташки евтино и безумно. Предпочитам дънки или шал или риза second hand пред новичка тениска с погрешно изписан на английски лейбъл. А пазаруването on-line ме освобождава от рамките на масовите дрехи а и е забавно:) Супер публикация…както винаги btw 🙂 Успешна и много слънчева седмица и на двете!

  Отговор
 3. Avatar
  LaMartinia says:

  Лина, нали!Много си права, в обличането човек трябва да проявява въображение, иначе е скучно:-) Благодаря ти за хубавите думи и от името на Ивелина! Поздрави:-)

  Отговор
 4. Avatar
  Frickys says:

  Искам да благодаря на изключително търпеливата и талантлива авторка на този блог за възможността да й гостувам в тази рубрика!
  Както и на всички, които ще имате търпението да изчетете това интервю 🙂

  Отговор
 5. Avatar
  Fiffie says:

  ЕЕ, браво. Супер сте 🙂 Страхотно интервю. Скоро открих блога на Ивелина, и трябва да кажа, че ако вдъхновява само един човек, от всички, които я следят, това съм аз 🙂

  Отговор
 6. Avatar
  Ina says:

  Аз ще се повторя с всички по-горе май, но също следя блога на Ивелина и много ме радва както фантазията в начина й на обличане, така и това, че е много позитивна в постовете и начина си на общуване с аудиторията си. Нещо, което не е много популярно в българското интернет пространство май…

  Отговор
 7. Avatar
  di_ani says:

  Впечатляващо гостуване –
  удоволствие бе за мен, да прочета и видя всичко това. Адмирации!
  Благодаря и на двете ви, Диана

  Отговор
 8. Avatar
  пепеляшка says:

  Страхотно се изкефих, темата е много вълнуваща за мен и за двете ми момичета. Макар че не пазарувам засега по този начин, все някога може да се пристраша…..Като че ли единственния проблем ми е, че не мога да купя нещо, което не съм пробвала,а иначе съм страстна шопинг-маниачка!
  Поздрави !

  Отговор
 9. Avatar
  LaMartinia says:

  Фифи, Инфантилна, ДевилКин, Ина, Диана, Мария, благодаря ви за интереса и коментарите!
  Ина, наистина Ивелина владее добрия и коректен тон, уверих се лично в това:-)
  Мария, когато човек свикне с кройки, размери и материи, нещата стават по-лесни 🙂

  Отговор
 10. Avatar
  Анонимен says:

  "А рискът да не уцелиш точния item?" – жалко е, когато българският се превръща все повече във втори език за пишещите.

  Отговор
 11. Avatar
  Мария says:

  Анонимен, специално за Вас редактирах публикацията и замених почти всички чуждици с българsките им аналози. Надявам се, че думата "интернет" не Ви дразни особено:-) Поздрави!

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *