Александра

На 31 години. По образование и нагласа съм класически филолог. В последно време се опитвам да работя в други области. Иска ми се да пренеса грамотното писане в сферата на създаването на съдържание. Да видим…

Александра и сутрешните ритуали

Любимият ми начин за започване на деня е с кафе и плоча на Pink Floyd. Грамофонът е любимата ми вещ.

Обичам да имам време преди началото на активния ден, затова се стремя да работя от къщи. Когато трябваше да ставам рано за работа и да се гримирам набързо с кафето, това ме убиваше. Буквално. Не обичам този вид динамика и се опитвам да я изключа от живота си.

Александра и пролетта

През пролетта винаги се вдъхновявам „за нов живот“. Правя малки (или големи) промени в стила си на обличане. Започвам да си правя повече маски за лице и коса. Домашни и купени. Понякога дори се изкушавам да сваля някой килограм, но това не подхожда на личността ми.

Александра и движението

Без ходенето пеша се чувствам зле и отпадам. Дори ме глобиха за това миналата пролет… Обичам да ме вижда слънце. Поне по 20 минути на ден.

Александра и спортът

Не спортувам. Култът към задължителното спортуване и „натренираното“ тяло ме отвращава. Обичам да вървя пеш с километри – в града и сред природата. Имам нужда от движение, но само свързано с други видове естетическа наслада.

Александра и ароматите

Не допускам около себе си аромати с ниско качество. По-добре никакъв аромат, отколкото компромисен, затова не разполагам с арсенал от свещи, пръчици и т.н. Подбирам сапуните и лисионите внимателно именно по този показател. Не искам да ми мирише на „евтино“. Търся своя парфюм. Още не съм го открила по чисто финансови причини. Обичам пачули и нероли. Изкарах мастърклас при сертифициран парфюмер.

Александра и дрехите

Стилът ми е елегантен с екстравагантни моменти. Пазарувам дрехи много често. Любимият ми източник са бутици за висококачествени дрехи втора употреба. Обичам да пазарувам, на моменти прекалявам. Вдъхновявам се от промените вътре в мен.

Нося това, което ми се носи.

В последно време се опитвам да се съобразявам с тенденциите на ниво силует. Интетесно ми е да балансирам между личния си стил и препоръките на стилистите. Не робувам на цветове и мимолетни тенденции. Отвращавам се от инфлуенсърство от типа: „вижте какво ми изпратиха от мола, много съм готина с него.“

Предпочитам монохромното облекло. Любимите ми цветове са зелено и лилаво. Черното и бялото не ги броя за цветове, но също много ги нося.

Нося основно рокли. Това е нещо задължително за мен. Постоянно присъствие в гардероба ми от деветгодишна възраст са и кожените ръкавици.

Александра и аксесоарите

Хубави и задължително неголеми чанти си купувам от FashionDays.

Що се отнася до бижутата, предпочитам млади български автори. Нямам предвид хипарски или „езотерични“ на вид произведения с големи камъни или цветя в смола. По-скоро красиво изкован метал. Фаворит са ми Artefakti.

Александра и ритуалите за красота в детството

На единадесетгодишна възраст отворих „Книга за всеки ден и всеки дом“, изчетох всичко в раздел козметика и започах да си правя домашни маски. Лежах със затворени очи и вдигнати крака… За да си „почиствам лицето“ използвах всичко налично, включително крем за бръснене и паста за зъби.

Александра и грижата за кожата

Не се престаравам с козметичното обгрижване. Мия си лицето сутрин и вечер. Веднъж в месеца ходя на козметик. Хидратиращ крем веднъж-два пъти на денонощие ми стига.

Александра и гримът

Гримирам се символично. Червилото е задължително. Ако имам формални ангажименти или съм в по-добро настроение слагам спирала, очна линия и хайлайтър, който ми служи за сенки за очи. Това е. Обичам да пазарувам навсякъде, където ме обслужват любезно и компетентно. Склонна съм на експерименти с марките.

Александра и косата

Подстригвам си косата веднъж месечно, за да е здрава. Не я стилизирам. Мия я с шампоан веднъж на два-три дни, т.е. щом усетя, че дава признаци на омазняване. Преди ѝ слагах маска веднъж седмично, но маската свърши, а аз още се чудя каква да си купя. Не разсъждавам активно, а чакам да ми дойде музата.

Все още не използвам боя. Редовната ѝ поддръжка при фризьор би била над възможностите ми в момента, а сама не бих могла да се справя. Досегашните ми опити да се самобоядисвам бяха трагични. Много съм несръчна.

Александра и багажът

В багажа ми винаги има несесер, пълен с хотелска козметика и мини козметика от Дъглас и аптеките. Реално ползвам само сапуна, купен на място, след като пристигна, разните подръчни шампоани и лосиона за след слънце, отново купен намясто. Същото важи и за плажното масло. Като се сетя – спирала и очн линия.

Александра и пандемията

Ежедневните пешеходни разходки страшно ми помогнаха. Фактът, че беше пролет. Виното. Поръчвах си неопитвани досега вина, които пристигаха вкъщи с кашони. Куриерът каза веднъж: „Само вие си купувате нещо за душата, всичко живо поръчва маски и дезинфектанти“.

Александра и околната среда

Гледам да не прекалявам с очевидно изкуствени неща. Избягвам големи вериги и масови марки. Винаги, когато мога, давам път на местното производство.

Био и органик движението ми стоят малко фанатично.

Понякога ги усещам като консуматорство с обратен знак и това ми пречи да им симпатизирам докрай. Имат някои добри страни: внесоха разнообразие на пазара и дадоха шанс на някои малки производители.

Александра в онлайн пространството

Покрай цялостната обстановка, която пандемията наложи и свързаните с нея затваряния с непредвидима продължиелност и честота, се случи така, че разговарях с хора, собственици на малки и средни бизнеси, чиито услуги използвам. Общото между всички тях е, че работят много и работят с любов. Затова са професионалисти. Ситуацията ги изправи пред наистина тежко изпитание. Замислих се какво бих могла да направя, за да ги подкрепя. Така се роди една рубрика, която водя ежедневно на личната си фейсбук страница: #БизнесътСЧовешкоЛице 

Александра днес

Точно днес се харесвам умерено. По принцип се харесвам. Днес цял ден съм по халат, вкъщи и пиша: комуникации с хора, дисертацията ми, тази анкета… Ноктите ми имат нужда от ремонт, а визията ми – от слънце. Когато е топло, пак се случва да пиша у нас по халат, но той е копринен и имам настроение да си сложа ароматен лосион за тяло. В ден като днешния бързам да се облека…

МОГА ЛИ ДА СЕ ВКЛЮЧА И АЗ?

Разбира се! Тази рубрика е от вас и за вас. Не е нужно да полагате някакви специални грижи или да имате извънредни ритуали, за да участвате. Всеки споделен опит може да послужи за вдъхновение някому.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА УЧАСТВАМ?

Да попълните въпросника и да изпратите няколко снимки. Всичко е с няколко клика – лесно и бързо.

© COPYRIGHT LAMARTINIA 2010 -2020

ALL RIGHTS RESERVED – Всички изображения и текстове, освен изрично упоменатите с източник, са собственост на LAMARTINIA.

Ползването им без позволение е абсолютно забранено и подлежи на законови санкции.

www.lamartinia.com