ДОНИ

От 25 години живея в София и все още не съм и се наситила, радвам се на динамика и възможности, откривам си места и хора.

На 48 г. по образование минен инженер, но в последните 8 години извършвам обработка на данни към френска компания.

Майка съм на 15 годишна девойка и не губя любопитството си към живота и заради нея. Важно ми е да откривам красиви, споделени и простички удоволствия.

Намирам смисъл и вдъхновение в предизвикателството да превърна един дефект в ефект.

Опитвам се да се измъквам от невъзможното със смели импровизации и ако с тях не успея, приемам всичко такова, каквото си е.

ДОНИ И ГРИЖАТА ЗА СЕБЕ СИ

С удоволствие се грижа за цветя, рисувам върху стъклени съдове, често пренареждам детайли в дома. Харесва ми да подготвям изненади, подаръци и жестове. Да уцеля точен момент и да се чуя или видя с приятел.

ДОНИ И РИТУАЛИТЕ ЗА ЗДРАВЕ И НАСТРОЕНИЕ

След освежаване с аромати в пространството за работа, сутрин започвам с чаша топла вода и малко по-късно закуска с кафе. Работя от вкъщи и намирам удоволствие в почивки с домакинстване, разходка навън със задачи. Отскоро приемам шуслерови соли за пречистване и детокс.

ДОНИ И ТОПЛИТЕ МЕСЕЦИ

Може би ще посетя козметик за почистване на лице, подстригвам се по-често, правя си интензивен антицелулитен масаж с масло или гел. Сменям често стила, цветовете, аксесоарите, движа се повече.

ДОНИ И САМОЧУВСТВИЕТО

Харесвам в себе си интуицията, дипломатичността, чувството за справедливост. Помагат ми в общуването и ме карат да се чувствам добре в тялото си. Добавям като аксесоари любопитство и енергичност, които ме движат напред и откриват нови предизвикателства, решения и стимул за развитие. Бонус към интуицията е усетът за хора и ситуации, сред които избирам да попадна и съзнателно да нося последствията от това да се случи откриване сред съмишленици или сблъсък и отдалечаване.

ДОНИ И ДВИЖЕНИЕТО

Винаги съм имала нужда и желание за спорт, от ученическа възраст имам приятни спомени. Тренирала съм във фитнес зали с голямо удоволствие, особено с възможност и за треньор.

Последните години посещавах фитнес с кратки кръгови тренировки само за жени, а в пандемията се смирих и обърнах основно към йога. Имам впечатления от студиата Амара/Мандала/Шазам. Важен ми е водещият и умереното темпо.

Правя дълги разходки в градска среда, в планината. Иска ми се да карам по-често велосипед и да се науча да плувам правилно с треньор.

ДОНИ И АРОМАТИТЕ

Ароматите са ми много определящи за нагласа и възприемане на хора и ситуации. Често в себе си нося комбинация на Rivana Relax. Харесвам цитрусови комбинации, чаено дърво, мента. Отскоро паля в дома Пало санто или ароматен тамян, имах ги отдавна в чекмеджетата, но чак сега намирам аромата за приятен, може би под влияние на тенденции. Използвам ароматни свещи, арома лампи и понякога ароматни пръчици. Последни покупки направих в Ремедиум и магазин Кайлаш.

ДОНИ И ДРЕХИТЕ

Спортен градски стил, често с арт елементи в аксесоарите. Не пазарувам целенасочено, харесва ми шопингът и често намирам това, което ми се иска, но случайно. Модните тенденции не са ми безразлични, но забелязвам, че това, с което разнообразя стила си, се оказва и трайна тенденция.

Обличам се повече цветно, имам нужда да съчетавам и харесвам всички цветове. В края на списъка ми са червено, оранжево и черно.

За есен/зима: дънки, ризи, леки пуловери, жилетки, шалове, шапки.

За пролет/лято: рокли, шалове, спортни панталони.

ДОНИ И АКСЕСОАРИТЕ

Всеки сезон имам многобройни шапки, шалове, очила, брошки, колиета. От всяко непознато място си взимам като спомен шал или шапка, брошки и колиета купувам от базари с лично творчество. Не търся конкретна марка и конкретно аксесоари пазарувам най- импулсивно. Нося с удоволствие брошки на Tina, обици на Pagane Unique и колиета на Nadya’s knit.

ДОНИ и ритуалите за красота в детството

Нямам детски, дори юношески спомени, израснах във време на ограничения и не съм имала примери в тази посока. Винаги ми е липсвало и много съм се лутала докато се просветя и удовлетворя нужди си.

ДОНИ И ГРИЖАТА ЗА КОЖАТА

Сутрешна рутина ми е семпло почистване с мицеларна вода, вечер почиствам по-внимателно очи, устни, лице, основно използвам продукти на Ив Роше. Козметик посещавам веднъж или два пъти годишно за почистване и освежаване. Миналата година пропуснах.

От няколко месеца открих солна стая в близост и направих терапевтична серия, сега почивам. Бих искала да опитам флотация, но предвид цената на едно посещение все още се настройвам. Без всичко мога.

ДОНИ И ГРИМЪТ

Гримирам се с цел да предам свежест и да подчертая някои зони, правя го ежедневно, пропускам само ако си оставам вкъщи. С времето намирам моите продукти и винаги слагам лек BB крем, минавам бързо с руж четката, оформям с молив веждите, поставям лека очна линия, за да оформя клепача, минавам еднократно със спирала, оформям контура на устните и Voala! готовност за изстрелване.

Използвам продукти на Ив Роше от фирмените магазини, а Essence, Catrice от дрогерии. Не следя личности и трендове, ако случайно ми попаднат, се заглеждам и мога да си набележа продукт. Обичам да купувам всякакви продукти за грим. Знаков е моливът ми за вежди, имам дефектна зона и не се решавам за перманентен грим.

ДОНИ И КОСАТА

Фризьор не съм сменяла от 20 години и ходя като на сеанс, с много приказки, споделяне и приятелство. Посещавам на два месеца и поддържам форма каре в различни дължини и вариации.

С естествено тъмнокестенява коса, от 15 години насам се превърнах в блонди пак заради дефекта-ефект, така обилното побеляване стана лесно за поддържане русо, а то пасна и на светлите ми очи. Боядисвам се винаги сама. Преминах през дълъг период на платинено сиво и си открих леко розово-русото. Използвам бои, които имат този нюанс, понякога подчертавам със спрей в краища или оцветявам кичури с гел. Винаги изсушавам със сешоар и нанасям в краищата Sos repair на Garnier за блясък и овладяване на рошавост. С шампоани, балсами и маски експериментирам.

ДОНИ И БАГАЖЪТ

В чантата слагам освежаващо ароматно масло, бутилка вода, понякога – джобна книжка, малък несесер за освежаване на грим и нещо дребно за бързо реагиране при глад.

В багажа, за уют – ароматни масла, свещи, любими шалове, очила, диадеми, шапки, удобни обувки. За дух – малка книжка за кратко зачитане, фотоапарат. За обгрижване: несесер за ежедневен грим, парфюм, мицеларна вода с многократен тампон за почистване, поне 5-6 ролки за коса бумеранг.

ДОНИ И ПАНДЕМИЯТА

Работата ми помогна да се чувствам финансово спокойна. Веднага се трансформира от вкъщи и не ме притесни, а само облекчи. Вляние усещам от семейство, близки, приятели, дори съседи, които чувствам с адекватно и трезво поведение. Разбира се имаше си периоди на провокиран стрес, но приемането и вярата, че ще отминат, ми дадоха едно хубаво лято. Причина е и дъщеря ми, пред която съм пример за устояване на ситуации и поведение в непредвидени обстоятелства.

ДОНИ И ОКОЛНАТА СРЕДА

Все повече се съобразявам и се стремя да надграждам. Подкрепям био направления умерено и най-вече се фокусирам връху собствените си действия.

Държа на разделния отпадък, предавам дрехи в пунктове, харесва ми да рециклирам неочаквани предмети.

Винаги имам торбичка за многократна употреба, искам и за насипни продукти да изградя този навик. Последното ми обмисляне в посока лична хигиена е за покупка на менструална чашка и събирам мнения.

ДОНИ В ОНЛАЙН ПРОСТРАНСТВОТО

Възхищавам се и подкрепям проекти, които имат заряд, искрена споделеност и смисъл. Следя и често съпреживявам емоциите на автори, откривам света през техните очи и чувствам, че е талант да организираш и поддържаш един личен блог системно и честно. Това за мен е нещо като да можеш да изпееш чувствата си или да ги нарисуваш. В тази посока съм публикувала само някои размечтани стихове.

Споделям онлай мястото на моя близка приятелка, която ме води сред тайнствата на аюрведа и йога, и е извор за следване в последните ми 2 години: Но Ра Ом 

ДОНИ ДНЕС

Днес е лежерно, релаксиращо и се харесвам в това забавено състояние. Въпреки сивото време вчера направихме голяма градска обиколка, а днес мисля да я съчетая с приятели.

Видях настървени за живот хора в заведенията, радвах се на тичащи безгрижно кучета и се поглезих със сладкиш.

Все още очаквам лекотата на пролетно-летните дни с малко дрехи и с топлина по тялото. Посветих утрото си на тези въпроси, чувствам удовлетворение и ще очаквам с нетърпение споделеното от други, намирам го за обогатяващо и откриващо. Благодаря за тази възможност и импулс!

*Всички снимки са от личния архив на Дони Димитрова и са предоставени за публикуване с нейно съгласие.

МОГА ЛИ ДА СЕ ВКЛЮЧА И АЗ?

Разбира се! Тази рубрика е от вас и за вас. Не е нужно да полагате някакви специални грижи или да имате извънредни ритуали, за да участвате. Всеки споделен опит може да послужи за вдъхновение някому.

КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ, ЗА ДА УЧАСТВАМ?

Да попълните въпросника и да изпратите няколко снимки. Всичко е с няколко клика – лесно и бързо.

© COPYRIGHT LAMARTINIA 2010 -2020

ALL RIGHTS RESERVED – Всички изображения и текстове, освен изрично упоменатите с източник, са собственост на LAMARTINIA.

Ползването им без позволение е абсолютно забранено и подлежи на законови санкции.

www.lamartinia.com