Старостта, самотата и смъртта може би са едни от малкото неизбежни неща в този живот.

Не е нито депресиращо, нито изненадващо, просто е факт. Колкото и да сме готини, енергични, яки, динамични, социални, успешни или каквито там си мислим, че сме, тези три неща дебнат зад ъгъла, дори да си въобразяваме, че на нас никога няма да ни се случат. И не е лошо да си го припомняме ежедневно, да влияе като регулатор на действията и поведението ни, като лампичка, която светва веднага щом залитнем нанякъде или се вземем прекалено насериозно.

Ето защо за втора поредна година реших да подкрепя каузата на КАРИТАС България, като част от дарителската кампания на Райфайзенбанк Избери, за да помогнеш.

През годините КАРИТАС са изградили 9 центъра в 14 населени места и разполагат с мобилни екипи, които осигуряват медицинска грижа, помагат с хигиената, битовите ангажименти и храната на самотни възрастни хора. На практика всеки от нас може да помага по подобен начин (без медицинската част), но обикновени тези намерения остават само пожелателни, винаги има нещо по-важно, по-спешно и по-належащо, а този формат е удобен начин за подкрепа.

Възрастните хора често остават сами – загуба на партньор, деца в чужбина, социална изолация и липса на среда, здравословни проблеми, двигателни ограничения, депресивни състояния и други лични причини. С възрастта се променяме, колкото и да не ни се иска, правим все по-малко компромиси, дразним се по-лесно, вглъбяваме се в спомени, изолираме се по собствена воля, понякога ставаме раздразнителни и егоцентрични. И точно в тези периоди от живота имаме нужда от разговор, подадена ръка, мисъл на другия за нас, грижа, прегръдка, добра дума. Именно това е ценното в този проект – човешко отношение в собствения дом, съчетано с професионална навременна грижа.

Благотворителността, разбира се, не бива да се явява само по Коледа, за да успокои съвестта ни до следващия декември. Не бива и да е гръмка, самохвална и помпозна. Но често имаме нужда от посока и подсещане, от вяра, че всеки е способен да отдели и да съдейства на непознати. Тази година кампанията е под формата на 10-дневно предизвикателство – да се лишим от част от разходите си в рамките на 10 дни и да увлечем 10 наши приятели или познати да направят същото. От какво например бихме могли да отделим, в името на избраната от нас кауза:

  • домашен обяд в делнични дни – можем да пропуснем обяд в ресторант и да приготвим обяд в кутия от вкъщи;
  • без развлечения и социални активности – заведение, концерт, вечеря с приятели;
  • пазаруване единствено на базови хранителни продукти – това, без което едно домакинство не може;
  • шопинг въздържание – ясно, че периодът е такъв, но заобикаляйки мола и магазините можем да спестим значителна сума;
  • без лакомства за децата – без да им казваме просто едно „не“, можем да обясним защо го правим и къде/за кого ще отидат тези пари;
  • без алкохол, цигари, деликатеси – 10 дни детокс, финансов и физически;
  • без пътуване и почивка – един уикенд, в който няма да правим разходи, ще се отдадем на релакс и почивка.

Отправям предизвикателство и към вас – споделете от какво бихте се лишили в рамките на 10 дни в името на един от проектите на Избери, за да помогнеш на социална, здравна, културна, образователна и еко тематика. Споделяйте с хаштаг #10ДниЗаДаПомогнеш и #izberi.

*Публикацията е в подкрепа на ежегодната дарителска кампания на Райфайзенбанк  Избери, за да помогнеш.

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *