Избери, за да помогнеш

Известно е, че около Коледа се активират най-различни благотворителни кампании, които човек трудно може да подбере и проучи, за да се фокусира върху една или няколко, най-близки до разбиранията и сърцето му.

Важно е каква е точно идеята, как ще бъде осъществена, къде конкретно отиват средствата и дали се оползотворяват и разходват коректно. На мнение съм и че благотворителността трябва да се върши целогодишно, елегантно, сдържано и заради самата кауза, а не за да цитираш името си и да се тупаш в гърдите, но това все пак е индивидуално разбиране, в крайна сметка са важни са резултатите и стореното добро.

Днес ще стане въпрос за кампанията на Райфайзен Банк „Избери, за да помогнеш“ Освен стабилните критерии за подбор на каузите, строгата отчетност, проследяване и обявяване на  резултатите след края на всяка кампания, от миналата годината банката въвежда нов регламент за допълнителна подкрепа и добавя до 100 лв. към всяко дарение от служител.

От четирите вида проекти (социални, здравни, еко, култура и образование) подбрах четири, за които да разкажа накратко, но всеки може да открие в списъка своята кауза и без да е служител на банката.

Помогни ни да се учим

Каузата: фондация „Конкордия България“ работи по социални програми за деца и подрастващи, както и техните семейства. Насочени към  младежи в риск, деца от малцинствени групи, изпаднали в изолация и с нужда от подкрепа. Дейността на фондацията стартира през 2008 г. – предоставяне на защитена среда, достъп до образование и здравни услуги, усвояване на социални и професионални умения, възможност за самостоятелен и независим живот. Конкретната програма ще включва 80 деца.

Защо смятам, че е важна: маргинализацията не е просто отказ на едни хора да се впишат в правилата, тя се дължи и на нашата постоянна, смачкваща и жестока отчужденост и предразсъдъци. Ако не вярвате, облечете се необичайно, раздърпано или просто странно, и се опитайте да свършите обичайните си ежедневни задължения – да отидете до супермаркета, до банката, пощата. Най-вероятно ще срещнете враждебност, надменност и презрение, въпреки че не сте сторили нищо лошо на хората срещу вас. Същото се случва в училищата, на улицата, в институциите. Затова смятам, че е важно тези хора да получават подкрепа още в детска възраст. Понякога е необходима само една подадена ръка и отворено съзнание, за да усетиш, че човекът отсреща не е враг, а напротив.

Повече информация за каузата и начините за дарение можете да намерите тук=>Избери, за да помогнеш
Повече информация за дейността на фондация „Конкордия България“=>

Витоша – достъпна за всички

Каузата: съвсем конкретен проект за обособяване на Игликина поляна като място за спорт, отдих и физически занимания за хора с увреждания. Възстановяване на мястото и монтиране на специални съоръжения и настилки, рампа, колело за раздвижване, информационен пункт, адаптирани пейки и маси. Проектът е на Природен парк „Витоша“ под мотото „Премахни бариерите, отвори врата към общество, дай равни възможности на всички!“

Защо смятам, че е важна: за и около Витоша може да се желае много – относно транспорта, поддържането на съоръженията и обновяването на базата. За хората с увреждания още повече – недостъпната среда и градски транспорт, пректическата невъзможност за свободно движение и изолацията, на която са подложени.  Но е хубаво да се започне отнякъде и да се фокусираме върху конкретни проекти, този е един от тях. Място, пригодено за нуждите им и реална възможност за прекарване време на чист въздух сред природата, с опции за физическа активност. Тук призовавам Природен парк „Витоша“ и службите, от които зависи това (Градска мобилност?) да помислят и как хората с увреждания все пак ще могат да стигнат до планината. Може би тема на следващ проект?

Повече информация за каузата и начините за дарение можете да намерите тук=>Избери, за да помогнеш
Повече информация за дейността на Природен парк „Витоша“=>

Помогни на болен възрастен човек

Каузата: Домашни здравни и социални грижи, внимание и компания на болни възрастни хора. Мобилни екипи медицински сестри и социални помощници от „Каритас“ посещават домовете и осигуряват професионални грижи на хора от 13 населени места – 6 градове и 7 села.

Защо смятам, че е важна: В България за съжаление има широко разпространено негативно и пренебрежително отношение към възрастните хора. Отритване, изолация, липса на толерантност и търпение. Старостта се приема по-скоро като недъг, отколкото като нещо естествено и уви, неизбежно. Липсва традиция за грижа дори към членове на семейството, какво остава за непознати, съседи, съкварталци. Необходима е коренна промяна в отношението, която за съжаление няма да се случи от днес за утре, затова са необходими проекти като този. И всъщност най-важна не е материалната помощ, храната и медикаментите, а топлата дума и ръка, човешкото присъствие и приятелството в моменти, когато се чувстваш ненужен.

Повече информация за каузата и начините за дарение можете да намерите тук=>Избери, за да помогнеш
Повече информация за дейността на „Каритас“=>

Профилактичен скрининг на сърдечно-съдовите заболявания при деца и възрастни

Каузата: Национална здравна кампания „Артериалната хипертония като основен рисков фактор за предсърдно мъждене и превенция от мозъчен инсулт“. В 11 български градове ще има пунктове за безплатна медицинска консултация и прегледи.

Защо смятам, че е важна: Все повече и все по-млади хора се сблъскват с подобни проблеми и превенцията наистина е важна, особено при заболявания, които нямат признаци и симптоми, а са внезапни и могат да бъдат животозастрашаващи. Като цяло е добре да се отделят средства и усилия за предотвратяване и предварителна грижа, не само в тази конкретна посока, но и в здравеопазването като цяло. Факт е, че пренебрегваме профилактиката, отлагаме и не се грижим достатъчно за здравето си, забравяме или просто сме небрежни.  Безплатните прегледи, стига да не са извършвани проформа и просто като отбиване на номер, винаги са от полза.
Повече информация за каузата и начините за дарение можете да намерите тук=>Избери, за да помогнеш
Повече информация за дейността на Българска лига по хипертония=>

*Публикацията е в подкрепа на кампанията на Райфайзен Банк „Избери, за да помогнеш“ 

 

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *