Не е като да не съм била тук, но когато човек пише лайфстайл дневник все едно всичко му се случва за първи път. Или по-скоро ти му се случваш за пръв път на всичкото.

Идва ти да измайсториш набързо един травъл гайд, да въведеш новопристигащите в обстановката, да ги предпазиш от някои капани, недоразумения и ненужни харчове и да капсулираш опита си за поколения напред.

На село е забавно, разнообразно и приятно, въздухът е чист, хората мили, а случките непредвидени. Още с идването установяваме, че кранчето на външната чешма липсва, най-вероятно откраднато от недотам мили хора. За щастие селската железария работи почти с график на мол – вечер до късно, събота и неделя включително. Добра идея беше лайфстайл кадър с новото кранче заради така актуалния в пинтерест медно-месингов цвят, но в суматохата не остана време.

Букнали сме предварително окосяване на двора и остава само да посъберем трева, да изметем шумата и да окастрим храстите. След това излизат още около 35 задачи, но така е на село – лайфстайл графикът винаги е запълнен до дупка.

От гивъуея на братовчеда Гошко спечелваме 30 домашни яйца, с които ще оправим Великден, следващите дни ще играем пак – за омлети и палачинки.

Баба Цеца отдясно ни носи домашно вино, леля Ванче – лапад, киселец, яйца и спанак, а баба Цеца отляво – букет нарциси и лалета. При нея сме резервирали няколко броя разсад домати-джуджета, за да ги отгледаме съвсем био на балкона ни в зелената зона на София.

Тъй като съм СЕО (не село), управител на разни неща, автор фрилансър, парттайм преводач, диджитъл нещо си и кайндафабизнеслейди, дори на село ми е необходим интернет. За целта се обаждаме на господин Ради, който ни праща в къща на центъра, където баба Х (Цеца най-вероятно, тук повечето жени се казват така) срещу паролата „Как ти е юзърът?“ и 20 лв. предоставя бърза wi-fi връзка из къщата и целия двор. Имам няколко изгорели пиксела на монитора, но на село е така – рустик, грубовато, близо до природата, натурално и несъвършено. Оправям се.

Днес, понеделник, 10 април, изкарваме цял ден без вода, но кметът е казал, че вечерта ще я пуснат, така че всичко е наред. Аз правя бизнес, въпреки изгорелите пиксели, децата се въргалят в кал, трева, слама и прах, висят по дърветата и не си мият ръцете, а майка ми се грижи за прехраната, готвейки по три пъти на ден ексклузивна високоенергийна бутикова хоуммейд храна по класически рецепти, от която има опасност да стана тройна. Но на село това едва ли ще направи впечатление някому.

Нека не се прехласваме само по чужбинските села, и в българските се крие сериозен Инстаграм потенциал, само няколко примера:

Тук всичко е много инстаграмабъл, почти навсякъде можете да докарате минималистичен пейзаж, или концептуален пейзаж, или просто селски  пейзаж. Няма коралови рифове, палми и ски писти, но те и без това са банални.

Разполагаш с голям набор тухлени и неизмазани стени + цъфнали храсти. Можеш по всяко време да ги ползваш за аутфит кадър или просто за селфи.

Метенето на шума, плевенето, прекопаването и събирането на суха трева са някои от популярните фитнес програми за поддържане на форма, при които тренираш определени мускулни групи. Добре е, след като приключиш с упражненията, да си приготвиш зелено смути, което възстановява баланса и оцветява приятно инстаграма. Коприва, лапад, киселец, спанак, тученица – устойчиво биоразнообразие във всеки двор.

На село аутфитът е важен – оувърсайзд мъхест черен пуловер, по който полепва и личи всичко не е подходящ избор. Всички кадри #fromwhereistand ще бъдат с тези кецове, тук важи принципът да ползваш обувки, които са ти удобни и които не се притесняваш да скапеш за няколко дни.

Тревата е перфектно зелена и позволява всякакви цветни пролетни аранжировки на деца и предмети. На този кадър не личи много добре, но с един подходящ филтър би се получило чудесно.

Има избор и на текстури от бетон, които могат да бъдат използвани за всякакъв тип инстаграм композиции, тази например е пред лятната кухня и се превърна в импровизирано мини фотостудио. Не притежавам така популярна ретро черна ножица, но и тази става. А и върши добра работа за клони.

В междинния сезон пролет-лято времето е променливо, и освен да си подберете разнообразен гардероб,  е хубаво да нацепите и дърва. Много рустик, много лъмбър, за съжаление не разполагаме с брадат мъж с татуси и карирана риза, но и така е добре.

Привечер светлината е идеална за концептуални селфита в контражур, на които лицето почти не може да бъде различено, но арт фотографията невинаги е разбираем и достъпен жанр.

Още малко пролетен минимъл преди да се стъмни.

В селския релакс и ритрийт център винаги има интересни занимания сред природата за цялото семейство. Мъжете хващат риба.

А децата хранят рибата с био продуктите, на които е била уловена от мъжете.

Дните обикновено завършват с печка, питка и вино. Желателно е да разполагате и с трите за цялостен село ефект. Снабдете се с топли вълнени чорапи и кашмирени шалове в актуалните за сезона цветове. Снимайте ги. Не забравяйте да се отпуснете в прегръдката на селския уют. Снимайте се.

До скоро, приятели, пуснаха водата.