Най-сърцат малък бизнес: Издателство Рибка

Катя е една великолепна жена, която освен че пише книги, гледа 4 деца сама, ръководи цяло издателство, книжарница и един куп инициативи. В Рибка постоянно се случва нещо, толкова са активни, че им се възхищавам на енергията. И не само оцеляха в тази трудна година, ами издадоха толкова готини нови неща. Много, много ги харесваме!

Най-добрата улична храна: Алгафари на Ботев, Еге на Женския пазар

Съжалявам, че нямам категория за веган предложение и нещо с квас, но семейно сме големи любители на дюнерите. Най-доброто място за подобна храна е едно невзрачно ресторантче на пазара (от килимите вляво, така го знам), където готвят божествено. Хапване на място или за вкъщи – супер бързи са с поръчките. Лещата, кебапите, лахмаджунът, манджите, хлябът – всичко е топ.

Дюнерите Алгафари на Мария Луиза (малко преди Сливница, вдясно) също са ни любими – с много магданоз, лук и месо, може и без картофите. Хората са много мили и винаги черпят с нещо.

Най-добро клиентско обслужване: Fashion Days

Няма какво да се заблуждаваме – онлайн търговията не я умее всеки. Фешън дейс имат най-бързата доставка и най-добрите цени, поръчките идват за 2 дни, дори в периоди на черен петък, сайбър не знам какво си и около големи празници. Телефонната им линия за обслужване също е много удобна за всякакви уточнения и информация.

Най-кофти клиентско обслужване: Bershka

Не стига, че дрехите им са с компромисно качество, а и за поръчки под 50 лв. имат безумна доставка от 20 лв., това в година когато повечето доставки са безплатни. Ако надвишиш сумата, доставката е стандартна, но пък се бави 2-3 седмици. Готино е много, особено ако не си улучил размера и трябва да връщаш. Цяло приключение, никога повече.

Най-яко ново място за деца: калната градинка на Музейко  , Fun Park Rila и люлката от пръчка и сезал на бързея в Огоста

И преди съм споменавала, че калната градинка е чудно ново място за децата в София, стига родителите им да са смели и да нямат фиксация в чистотата. Музейко са помислили за всичко, както винаги – има табели, тактилни табла, различни съдове и приспособления, които правят прекарването там запомнящо се. Стената за катерене също е чудесно външно допълнение, надявам се да направят такава и за малко по-големи деца (тази е за деца до 7 г. по моя преценка)

Fun Park Rila е точно над Белица и може да се съчетае със следващата категория. Скоростно влакче на върха на планината, в борова гора – тоооолкова яко! Спускане за семейство от четирима е 50-60 лв. по спомен, отворено е целогодишно. Съвет: ако пред вас има по-страхливи спускащи се, изчакайте ги да стигнат до долу, защото в противен случай ще ви развалят кефа от скоростта (сам я регулираш).

Някой беше вързал сезал и пръчка над дълбокия вир след бързея на барата. Такова забавление беше, че бие по гениалност всички модерни водни увеселения.

Най-щастливи  животни: Мечките в Парк за танцуващи мечки Белица

Центърът за спасени от разни места мечки е чудесно организиран и личи, че тези животни са щастливи да бъдат там, повечето са много изстрадали – връзвани, бити, тормозени, с разкъсани носове и белези от рани. Последното спасено мече беше стояло в тясна клетка и върху бетонен под с години. В центъра следят за здравето и състоянието им, правят им дори сладолед през лятото, имат всичко необходимо за спокоен живот, макар и в ограничени, но пък естествени и защитени пространства.

Моля ви, избирайте подобни места, за да покажете на децата си животните, зоопарковете не са най-добрият вариант.

Най-добра квартална кръчма: Амира на пазара „Иван Вазов“

Амира е класика в жанра „квартална кръчма“ и който е опитвал нещо там и е ценител на подобна непретенциозна храна, става фен. Баба ганушът, супата от агнешки чревца, шкембето и джоланът са им чудни. По десертите не са силни, но то не може всичко. Целият квартал се храни тук, лятото се чака за свободни места.

Най-желан коледен артикул: стъклените играчки на ОП „Социално предприятие за хора с увреждания – Пловдив“

Стъклените играчки от едно време, когато ги увивахме в памук и ги прибирахме в кутии. Хората с увреждания ги произвеждат ръчно и с много внимание. Поръчах през октомври и все още ги чакаме, защото имаха много работа. Ще им се радваме и след Коледа, така че нямам против и да пристигнат по-късно.

Най-емоционална кампания: Барс и Коледа в кутия за обувки

Барс, кучето, което открива отрови в природата и треньорът му Ники – единственият подобен екип в България. Като собственик на куче си представям колко тренировки и усилия се изисква за подобно сложно обучение и мисия. Кампанията успя и надвиши сумата, което е просто супер!

„Коледа в кутия за обувки“ е инициатива от миналата година – опаковате подарък за дете от 0-18 г. и го оставяте в определени пунктове, оттам пакетите се разпределят за нуждаещи се деца в цяла България. Тук бих призовала по-малко да изтъкваме и да снимаме участието си в благотворителни кампании, защото е важно не кога и колко добродетели сме показали, а дали помощта е стигнала до когото трябва.

Най-кофти махмурлук: с отлежало уиси с вкус на лекарство на фона на кубинска музика в кухнята

В шеги и закачки, след като децата са си легнали, от песен на песен, от спомен на спомен, та до 3 часа. Не пия уиски и като цяло концентрат не ми понася от години, дори не харесвам вкуса му. Следващия ден го прекарах в легнало положение, май толкова лошо заради алкохол не ми е било. Не правете това у вас.

Най-нелеп инцидент: да стъпиш на корал и да влезеш в колумбийска болница; да глътнеш игла с конец навръх Цветница

Поне за едното от двете нямам вина.

Да отидеш на майната си и да прекараш половината ваканция в болнична стая+операция заради толкова нелепа случка е в нашите семейни топ 3 на каръщините. Отиде на кино половината ни маршрут и изживяхме толкова притеснения, че е достойно за отделна публикация. Слава Богу, всичко завърши с хепиенд – успяхме да се приберем, кракът на Тито е добре, а всичко си спомняме през горчив смях. 2020 беше топ в това отношение.

Малко след това, на Цветница, Ерик, облизвайки лапата си, глътна иглата, с която бяха шила кукли на Барбитата предната вечер. „Добро хрумване“, спешна операция на корема, отново сума тревоги. Добре че му минава като на куче и бързо се възстанови.

Най-интересен нов малък бранд: Hours&Hours

Страхотно спално бельо, толкова меко на допир, красиво и изпипано до най-малкия детайл. В момента имат големи намаления, поръчах комплект за спалня в разкошен цвят индиго, пристигна само след 2 дни. Дамата създател на марката разнася лично поръчките и е адски мила.

Най-велико пътуване: Ловеч-Русе-Дуранкулак

Всичко беше вълшебно от-до – маршрутът, местата, хората, гледките, светлината. Нещо като компенсация за всичко, случило се преди това.

Най-голямо лично разочарование: няма да ги изброявам, те си знаят

Приятелства, роднински връзки, професионални отношения – 2020 беше „богата“ и на всякакви лични разочарования. Отвори ми очите за много неща, благодарна съм за което.

Най-голям герой: доктор Олга от Меделин

Пластичният хирург, който спаси петата и живота на Тито. Млада, красива, усмихната и талантлива, лекар-слънце.

Най-впечатляващo арт събитие: Християн Бакалов с „ЧИСТО бъдеще“ и  Фернандо Ботеро в Богота

Християн Бакалов и инсталацията му в София беше велико събитие, тези, които са я видели знаят. Обещал е продължение, ще очакваме.

Фернандо Ботеро е гений, а народът му го обича безкрайно. Дарил е огромната си лична колекционерска колекция и голяма част от собствените си творби на Колумбия и могат да бъдат видяни навсякъде из страната. Музеят с неговото име на площада в Богота, където всички ме предупреждаваха: пази си децата и фотоапарата, беше голям кеф. За щастие, и децата, и фотоапаратът оцеляха, а трите прекарахме незабравим следобед.

Най-великият непознат: лодкарят

Бяхме почти отчаяни, че няма да стигнем навреме до следващия град– напълно непознат трябваше да ни вземе с лодката си от острова, на който бяхме, за да хванем полета за Меделин. Когато преди пристанището на Картахена ни каза: аз съм до тук, сега се прехвърляте на друга лодка, защото нямам разрешение за по-нататък си казахме „Айде, врътна ни“. Той обаче спази обещанието си, дойде навреме, помогна ни да се прехвърлим (с куфари, Тито с превързан подут крак и две сънени, уморени и повръщащи от предната вечер деца). Дори името му не помня на този мъж, но ще му бъда благодарна цял живот.

Най-упорит навик: гризането на нокти

Уви. Прехвърлила съм го на децата, Мартина се отучи и вече се грижи много ревностно за маникюра си сама, Матеа обаче ги чопли до дъно. Скоро пак си говорихме по темата и нейният коментар беше: „Ами аз от теб съм го научила, пиши в гугъл: как-да-накараме-детето-си-да-престане“.

Най-велико място: Ивановските скални църкви край Русе и Comuna 13 в Меделин

Ивановските скали са извънземно място – храм, издълбан в скалата, където са изографисвали камъка, преписвали са книги и са живели в отшелничество. Всичко е запазено непокътнато, благодарение на Юнеско. В пукнатитните живеят и съсели, ако имате късмет можете да ги видите.

Комуна 13 само допреди няколко години е бил най-опасният квартал в света. Отиваш на училище и по пътя си засичаш няколко човека, разстреляни на улицата, роднините ти изчезват безследно, убити или отвлечени, нямаш възможност нито да учиш, нито да се измъкнеш от тоя ад. Днес трансформацията на това място е толкова забележителна, че просто не е за вярване.

И накрая, като един истински блогър, трябва да ви попитам: А вашите номинации кои са? Няма да ви питам обаче, вие сами ще си кажете.