Пасищно пиле
    Със сигурност през последните години сте чували ужасяващи неща за отглеждането на пилета – антибиотици, живот в критични условия, бързо охранване с различни позволени и непозволени вещества, инжектиране с вода и какво ли още не. Вкусът на пилешкото отдавна не е същия и веднага може да го сравните, ако приготвите супа от бройлер и домашно пиле – две коренно различни ястия.
  Затова с интерес се отзовах на поканата за дегустация на пасищно пиле. Исках да го приготвя по семпла и ежедневна рецепта, без много подправки, за да се усети вкуса му. Избрах селска яхния със зеленчуци (моркови, чушки, сухи чушки, домати, магданоз, копър, лук) с гарнитура от ориз с шафран. Тази манджа, приготвена с бройлер просто не става вкусна. Така щях най-добре да усетя разлики, ако ги има. Сварих го предварително, за да получа бульон и да го използвам при приготвянето на яхнията.
  Резултатът от дегустацията – по външния вид на голото пиле не установих кой знае какви разлики, все пак не съм специалист:-). За мен беше важен преди всичко вкуса. Пилето увря за нормално време, бульонът се получи ароматен (пилето пристига с глава и крака, можете да ги използвате за по-интензивен бульон), бях добавила моркови и магданоз. Свареното месо не е тричаво и сухо, а плътно и сочно. Знаете, че готовите пилета просто сварени трудно могат да се консумират, трябват им един куп подправки и допълнителна мазнина, за да се премахне усещането за стиропор. В случая това не е необходимо, можете да консумирате дори без сол.
Яхнията беше ароматна и доближаваща се до тази от домашно пиле.
Ето малко повече информация от производителя за начина, по който пасищните пилета се отглеждат и условията за доставка.

Ако имате интерес към дегустация, моля пишете на адрес  :
pile@harmand.info
Отглеждането на пилетата е все още в тестов период, не могат да бъдат открити в магазинната мрежа.
Пилетата се доставят досущ като в магазина – без перушина и вътрешности, охладени, в тарелка.
Те са сезонни (заради консумацията на трева) и новият сезон ще започне през май догодина.
Отглеждат се на 168 км от София.
При интерес, можете да дойдете и да видите при какви условия живеят те.
Децата ви ще се забавляват – гледат различните животни, гонят и прегръщат пилетата и бройлерите (да, те са доста търпеливи, дори към вашите деца).
Историята на пилетата:
– Учителят ни е американският фермер Joel Salatin, polyfacefarms.com. Принципът му на отглеждане на бройлерите е в кафез без дъно, който стои върху трева и се мести един или два пъти на ден.
– На пода на курника е застлан дебел, 12-15 сантиметров слой талаш, за да им бъде сухо, топло и да не мирише.
– Първите 14 дни пилетата кълват:
§     пясък и камъчета, за да си напълнят воденичките
§     смеска „Стартер”, специално формулирана за първите две седмици на пилетата.
В отделни хранилки им сервираме:
§     „Кюспе” от отдестилирана пшеница, наречено дидиджиес  (Distillers
Dried Grains with Solubles). Дестилериите „взимат” ферментиращото съдържание на зърното и от него остават само влакната, фибрите, микроелементите и високо съдържание на протеин.
§     Смлени ечемик и пшеница
§     Покълнали зърна от пшеница и ечемик. Кълновете са фабрика за витамини, ензими, лесно усвоими аминокиселини и захари, източник на калций и магнезий.
§     Но, ако ги попитате, деликатесът е червеният калифорнийски червей.
А като добавки:
§     калций, под формата на калциев карбонат
§     зеолит (също наричан диатомична пръст) – фин разпрашен минерал, едновременно източник на минерали и обезпаразител
§     пробиотик – специално култивирани „полезни бактерии“, които поддържат оптимален здравен статус на животните и стимулират продуктивността им
§     разбира се, пясък и камъчета за воденичките им
За разлика от фуражните смески (представям си ги като смлени в едно супа, салата, основно и десерт) оставяме птиците да кълват каквото и колкото си искат. Може би така губим от скоростта на наддаване, но със сигурност печелим по-здравословно отгледано месо.
 С какво се отличават пасищните пилета от останалите?
– На слънце и чист въздух, спят цяла нощ.
– На нова, свежа трева всеки ден. Хлорофилът е детокс лекарството им, а билките са естественият им антибиотик.
– Без ваксини, лекарства, хормони, стимуланти. Ако някое пиле не се чувства добре, го отделяме.
– Поемат естествени витамини (от кълновете и тревата)
– Отгледани са без стрес (на малки групи и в естествена среда)
– Не са обездвижени
– Червеите … не са гадни. Те са чисто и просто чист протеин.
– Цикълът на отглеждане е доста по-дълъг от индустриалните пилета – над 80 дни
0 Коментари
 1. Avatar
  Мила says:

  От известно време спрях закупуването и готвенето на пиле именно заради антибиотиците и неестествения начин на отглеждането на бройлерите. Но ако наистина имам гаранция, че тези пилета не съдържат боклуци като другите, с удоволствие бих ги пазарувала. Разбрах адреса за дегустация. А откъде могат да се купуват? Също звучи интересно, че може да се иде на място и децата да се позабавляват в природата. Много ценна информация и прекрасна рецепта! Благодаря! 🙂

  Отговор
 2. Avatar
  Мария says:

  Мила, отглеждането им е все още в тестов период, засега могат да се дегустират. Разпространение и продажба се предвиждат за догодина. Пиши на адреса по-горе ако ти е необходима повече информация. Поздрави:-)

  Отговор
 3. Avatar
  Анонимен says:

  Отглеждам пилета бройлери от 12 години и не можеш да ме убедиш, че ще ги изкараш без антибиотик, селед и синтетични витамини.
  Освен това отглеждането в кафез, който го местиш по няколко пъти на ден е живо убийство за гледача, а пилетата в този случай ще имат остра нужда от селед.
  Моите пилета стават за 60 дена и са гарантирано екологично чисти.
  Бройлер трудно кълве нещо различно от смеска, камо ли калифорнийски червей, освен ако няма личния пример на дворска кокошка, която да му покаже как става.
  Гледала си пилета по предаване "Бразди" вероятно, ама си гледала недогледала.

  Отговор
 4. Avatar
  Анонимен says:

  Може би Анонимен по-горе е прав като професионалист. Аз не съм и не мога да преценя.Но поне бих опитала предложеното от теб "пасищно пиле"- по вкуса ще си проличи "мутант" ли е или не:))) Благодаря за иинфото! За мен и децата е много ценно! Милена

  Отговор
 5. Avatar
  Мария says:

  Анонимен, съжалявам, че не мога да се изкажа компетентно, просто пилетата не ги отглеждам аз:-) Можеш да пишеш на горепосочения мейл за подробности. Аз само дегустирах и определено имаше разлика. И да, виждала съм пилета и на живо, не само по бразди:-) Поздрави и благодаря за коментара!

  Отговор
 6. Avatar
  Ирина says:

  Мария, не знам дали знаеш, но моето семейство се занимава с производство и пласмент на пилешко месо, като освен това отбработваме различни земеделски култура и имаме собствен фуражен цел – т.е. храната, която се дава на бройлерите е отгледана и обработена от нас.
  Някой път ще ти дам да тестваш и от нашите пилета, мисля, че няма да останеш разочарована 🙂

  В този ред на мисли, абсолютно вярно е всичко, което е написано по-горе. Пилешкото месо на пазара масово е тумблирано или "окрехкотено", което звучи доста примамливо, но както и да го кажеш, това значи, че месото е напълнено с вода. Когато си го купиш от магазина, изглежда гладко и сочно, а след час в хладилника, може да отделиш една купа с вода.

  Относно това пасищно пиле имам известни резерви, но не бих ги споделила преди да го тествам 🙂

  Отговор
 7. Avatar
  Анонимен says:

  Разликата във вкуса на едно месо идва освен от храната с която е хранено животното, така също и от възрастта на животното. Колкото е по-старо месото, става по-жилаво, но добива и повече екстрактивни вещества, които обогатяват аромата и вкуса му. За това определени деликатеси се приготвят от по-възрастно "зряло" месо, а месото от по-малди животни освен , че е по-крехко е и по-безвкусно, особено на пилетата.
  В магазина ядете пилета на 30 най-много на 40 дена, които ги хранят със соев шрот, който дава маса, но не и аромат на месото.
  Бройлер с пасане на трева се съмнявам да стане. На него му е необходим 21% протеин в храната, което се получава с концентрат.
  Обикновено дворско пиле става за ядене за 6 месеца и лично аз не го предпочитам, защото ми е жилаво и ми мирише на пера.
  Обикновено пиле и пиле бройлер са две съвсем различни категории птици.

  Отговор
 8. Avatar
  Анонимен says:

  иво стойков

  Не разбирам някои от комрнтиращите :коментарите звучат така ,като-че-ли някои се опитва нещо да ви лъже.Мария е писала че пилето е вкусно толкоз другото е цитат от фермера и ако имате проблем пишете на него .Е верно го няма кефа да осереш(извиняваи Мария) нещо спретнато ….

  Отговор
 9. Avatar
  Анонимен says:

  Имам въпрос към гледача с 12 годишен опит:
  Има ли антибиотик, който да се счита за "еко" и как пилетата в гората се снабсяват със селед? Биовет Пещера имат лавка ли?!

  Отговор
 10. Avatar
  Анонимен says:

  Когато вземеш пилета и ти се изтръшкат на 3 дневна възраст от бронхит и колиентерит или на 20 дена като вземат да ти цвъкат кърваво ако ще те питам с трева ли ще ги лекуваш.
  Не се опитвам да философствам, но имате твърде романтични понятия за био-еко-природна храна.

  Отговор
 11. Avatar
  Анонимен says:

  Шапките на абажурите- свежа идея! Всичко е подредено с много вкус! На мен също ми предстои ремонт. А емоциите ще са в градация, както са описани по- горе.

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *