Най-вкусен хляб: Пекарна Багдад, Женски пазар

Този хляб съм го споменавала и преди, но мисля, че заслужава още. Триъгълните хлебчета със сусам и големите плоски на пещ са адски вкусни и току-що извадени винаги. Пекарната е на улица Симеон, на две крачки от пазара, по-нататък има още една. Лахмаджунът им също е страхотен, както и баничките с пилешко и лук, и тези с телешка пикантна кайма. На същата улица има и сладкарница с невероятни баклави. Имайте предвид, че го пекат на момента и може да не уцелите наличен. И не е с квас.

Най-голям провал: онлайн концертът на Марк Антъни от Маями

Който просто…не беше излъчен. Вкъщи има голям негов почитател, купи си билет и бири, разчисти кухнята за танци и зачака 3 през нощта, заради големия брой зрител (7 милиона!) платформата се срина и концертът не беше предаван. Марк Антъни излезе достойно от ситуация и върна парите за билетите, както и позволи на всички да изгледат записа безплатно за период от 24 часа.

Най-добро клиентско обслужване: Protecto Perfecto

Отдалеч личи, когато някой си върши работат с кеф и отговорност. Този онлайн магазин за аксесоари за телефон има чудесно клиентско обслужване, бърза доставка и хубаво построен сайт, с всички спецификации и информация за продуктите. Рядко се срещат такива, както и сериозно отношение, светкавична комуникация и добро ниво на компетентност. Външната батерия, която имаме от тях зарежда едновременно два телефона буквално за минути, супер работа ни върши.

Най-адекватно поведение: Хляб&Soul

Стигахме до момента в човешката история, когато за козунаците се гледа като на статус символ, което само по себе си обезсмисля и ритуала, и замисъла на празника. Много харесваме Хляб&Soul, съвсем близо са ни и често купуваме разни неща, обичаме и козунака им с квас, бадеми и белгийски шоколад (18 лв.), но този Великден решихме, че няма да участваме в никакви надпревари, опашки и козуначени истерии и пропуснахме. Впоследствие стана ясно, че тази година козунакът не се е получил съвсем добре, за което нито се оправдаха, нито се покриха, нито се защитиха агресивно (познати прийоми от други търговци в бранша), а излязоха с лицата и имената си, за да обяснят простичко и човешки. Браво наистина, все по-рядко се срещат подобни реакции.

Най-красиви second-hand находки: Lion Heart Vintage

Боряна прави страхотен подбор на дрехи в отлично състояние, винаги е насреща за информация, дава точни размери и описание, супер е. Купих си чудна копринена риза в цвят пудра.

Най-смислена кауза: фондация „Дивите животни“

Любомила и всички доброволци правят истински чудеса на мускули за спасението, отглеждането и освобождаването на диви животни. Мечтата им е построяване на див център със собствена база (в момента са в сградата на Добро хрумване Изток), ако имате желание да помогнете, дори с малко, можете да го направите тук.

Най-емоционална кампания: преброяването на врабчетата на БДЗП

Когато слязохме пред нас, за да броим в уречения ден, коментарът беше „Не мога да повярвам, че ме нави да броя врабчета!“ За децата обаче е много забавно, а оттогава при всяко врабче, Матеа ми напомня да го преброя. Кампанията тази година има двойно повече преброители от миналата.

Най-приятно кафене: Mariquitas, ул. „Краище“ 29

Това помещение смени няколко пъти стопаните си, но интериорът и замисълът останаха същите. Супер уютно е вътре, с много приятен и оригинален diy интериор. Сега го стопанисват група млади хора, явно живели в Испания, правят си всичко сами, предлагат страхотни чайове в каничка, тортия, разни баници, кексове, соленки, приятни коктейли, абе екстра е. Правят всичко с много желание и им пожелавам да успеят да се задържат.

Най-нелеп инцидент: счупена китка в детската стая

Мартина счупи ръката си февруари, докато тренираше танца си в стаята. Дойде пребледняла и уплашена, рентгенът показа счупване и месец носи шина. Продължи да танцува обаче, не промрънка и геройски издържа неудобствата. Тя е супер активно дете, кара скейтборд, танцува хип-хо, катери се, скача и се движи много, всичко сме очквали, но не и инцидент вкъщи. Което още веднъж доказва, че фанатичните ни стремежи да предазим децата от всичко и да предвидим всяка стъпка, са нералистични.

Най-интересен нов малък бранд: –-

Тук ми се искаше да спомена някой малък бранд, който е адекватен и комуникира с клиентите си успешно, за съжаление обаче при творците и ръчно правените неща има голям проблем с информацията за наличности, начините за поръчка, цените и други конкретни детайли. Знам, че е трудно да се менажира всичко, но в крайна сметка това е търговия и ако иска някой иска да продава и да се развива, трябва да се погрижи за лесно намиране, адекватна кореспонденция и яснота. Невинаги на човек му се провеждат безкрайни чатове в месинджър с по сто въпроса, за да си поръча сапун, да кажем, или чанта. Та, приемете го като добронамерен съвет и не пренебрегвайте тези неща.

Най-велико пътуване: с БДЖ до Елин Пелин

Беше епично и екстравагантно, идеята беше да хванем влак от гара Подуяне и да се разходим до някой произволен град. Понеже онлайн няма никаква информация за разписание, отидохме на място и просто казахме на жената на гишето „Докъде има влакове, искаме малко да се повозим.“. Със сигурност беше чувала и по-абсурдни неща и ни обслужи перфектно. Нямаше подходящи ДЕСТИНАЦИИ в разумен час (оказаха се пътнически влакове, които пътуват по сто часа) и взехме за Елин Пелин. Там не само, че няма нищо за разглеждане, но и едвам намерихме къде да хапнем по една супа. На отиване ни се падна и нов влак, все едно сме в метро, очаквахме от класическите с купета. Както Мартина коментира с присъщото си чувство за хумор:“Какво научихме днес? Да не се возим на влак и да не ходим повече в Елин Пелин.“ Хубавото е обаче, че децата умеят да е радват и да оценяват новите емоции и места, независимо дали става въпрос за Азия или гара Елин Пелин.

Най-голяма загуба: хората, които си отидоха

Тази пролет си отидоха много хора. Навръх националния празник изпратихме един страхотен човек, когото много обичахме и беше важна част от рода и селото. Денят беше слънчев, празничен и светъл, какъвто беше и той. Нищо вече няма да е същото, но поне такива загуби те карат да се сепнеш и да се отърсиш от всички тъпотии, за които се ядосваш ежедневно.

Най-готина нова детска анимация: „Рая и последният дракон“ и „За душата“

И двата смислени, приятни за гледане, емоционални, красиви. Одобрени от момичетата, бяха възхитени, вече са по екраните, гледайте ги.

Най-голяма тъпотия: кокошкарската кражба на село

Бяхме през март за няколко часа по неприятен повод и минахме да проверим как е дворът, има ли набези или всичко е наред. Заварихме отсечени дървета, откраднати врати на стопански сгради, изтръгнати дървени ясли и отрязана катерушката (на снимката), която баща ми поръча преди няколко години и освен спомен от него, беше и любима за игра на децата. Дано са ги стоплили тия дърва, въпреки че навярно са изгорели за секунди. Стана ми много тъпо, и мъчно, и всякакво, децата не можаха да повярват, че някой е способен на това…

Най-голямо разочарование: всички онези персонажи, които онлайн са едни, в живия живот – други

Не мога да приема за нормално онлайн да демонстрираш всякакви добродетели, принципи и качества, пък реално да си далеч от този образ. Никога няма да свикна с лицемерието, двуличието, двойния стандарт и изкриването както ни е удобно, уви.

Най-велико място:  двата водопада – „Скока“ до Тетевен и „Боров камък“ до Враца

Този до Тетевен е със супер лек преход, много красив, нямаше навалици, екстра беше. Боров камък беше непроходим до края си, но стигнахме доста нагоре, за децата бяха супер забавни и предизвикателни дървените мостчета и пътеки, изградени по скалите.

Най-голяма навалица: природен парк „Златна панега“

Тъллпи от анцузи, голи глезени и инстаграм уонаби звезди, предполагахме, че ще е така, но не сме очаквали такова стълпотворение. Мястото е чудесно, но този тип туристи определено развалят преживяването. Не ни попречи обаче да разходим Ерик на водно колело, винаги е супер забавно да го наблюдава човек как гордо вее уши.

Най-голяма несправедливост: плаж Велека и смяната на коцесионера му

Абстрахирайки се от факта, че Филип ми е суъченик, това е може би най-адекватно стопанисваният плаж – няма джетове, банани, дискотеки, стотици чадъри – всичко е запазено максимално близо до природата, ненатрапчиво, с уважение към мястото. Правителството обаче явно иска да прехвърли плажа на свои хора и прекратява предсрочно договора. Събраха се доста подписи, дано има резултат от петицията, можете да я подкрепите тук.

Най-приятна детска постановка: „Момче и вятър“ в Държавен куклен театър, салон „Гурко“

С Матеа отидохме без очаквания, не ми изглеждаше нещо кой знае какво по описанието, но приятно ни изненада хуморът, импровизациите, музиката и актьорската игра. За съжаление пропуснахме „Кралят елен“, гостуващ ДКТ Сливен, но в края на май мислим да отидем на „Ние, врабчетата“ по Радичков.