Днес споделям един по-различен тест, а именно на напитки. Когато от Fritz-kola се свързаха с мен свъсих вежди с леко недоверие – фриц, кола, кола, фриц, я пак? Разглеждайки сайта им обаче установих, че това е един доста интересен бранд, чиито бутилки съм мяркала, не помня къде, но със сигурност не тук.

Напитките се внасят отскоро на българския пазар и вероятно за голяма част от хората са непознати, и като име, и като вкус. Защо пък не, си казах, още повече не съм почитател на класическата кока-кола, ще ми бъде интересно да тествам нейна алтернатива. Повече кофеин, по-малко захар и лек лимон, прочетох в описанието на основния им продукт, звучи обещаващо, да видим как са се справили на практика.
Интересно за философията на марката:
          Фирмата е стартъп, дело на двама приятели от Хамбург, решили да направят по-добра алтернатива на познати безалкохолни напитки. Всичко започва през 2002, та до днес.
          Всички продукти са веган, т.е. не е използван желатин от животински произход при производството.
          Етикетите, лепилата, опаковките и рекламните материали са максимално щадящи околната среда, не са използвани неподлежащи на рециклиране материали.
          В производството участват активно хора в неравностойно положение и хора с увреждания. Нещо, което е крайно време да стане практика и при нас.
          Произвеждат се във внимателно подбрани фабрики с акцент върху качеството на водата. Амбалажът се извозва обратно в Хамбург и се обработва за следваща употреба.
          Брандът си сътрудничи често с млади алтернативни артисти, които работят по различни дизайнерски проекти.

Впечатленията ми:
          Брандингът – първото нещо, което човек вижда и съвсем не без значение. Запомнящо се лого (поради липса на средства за дизайнер, го измислят сами, това на капачките са те), обрани цветове, тъмни етикети, семпли шрифтове, контрастна гама – справили са се наистина добре. Всеки детайл е изпипан, а това в повечето случаи значи много (поне за мен – един истински детайл фрийк).
          Опаковките са само от стъкло. Не е тайна, че това е най-хигиеничният и качествен амбалаж – не задържа миризма и не придава вкус. В случая няма грозни пластмасови бутилки, кенчета и галони.
          Съставките, ароматите и цветовете са натурални. Истински плодов сок, истински семена от кола, истинска ванилия, истински кофеин. Плодовете се отглеждат единствено в Германия, така поне твърдят производителите. Три вида от напитките се сертифицирани по  DE-ÖKO-001.
          Опитват се всичко да бъде рециклирано. Дори пластмасовите каси се използват като табуретки и за построяване на различни конструкции по диджей партита и музикални фестивали. Голяма част от амбалажа се извозва обратно до Хамбург.
          Акцент има върху семейния, личния елемент, което винаги е плюс. Едва ли можете да посочите конкретен образ зад производителите-гиганти, затова всичките им реклами са ориентирани в тази посока – да компенсират липсата на лично отношение.
          В България напитките се дистрибутират в приятни, модерни и качествени места и заведения, за и при готини хора. Което също не е без значение.
          Известно е, че не съм някакъв био еко органик екстремист, но фактът, че е помислено за опазването на околната среда е похвално, а и в този сегмент на производството това е истинска рядкост.
          Маркетингът също е закачлив и интересен. Няма да видите тривиални герои и образи. Всичко е с доза хумор и самоирония, което е чудесно.
      По-скоро не:
          Някои от вкусовете (пъпеш и ревен) ми се сториха твърде блудкави, но това така или иначе е субективна преценка. Ревенът за мен е прекалено кисел, но и като цяло не харесвам особено този зеленчук.
          Мишмаш колата и портокаловата напитка откровено не ми допадат, има нещо специфично във вкуса, което ми казва, че това не са моите напитки.
          Ако сте пристрастени към по-популярните марки, вероятно тези  ще ви се сторят недостатъчно подсладени.
 По-скоро да:
          Категоричен фаворит ми е колата с кафе. Много приятен натурален аромат и вкус на ванилия и карамел, ободряваща, не много сладка и супер свежа.
          Допада ми, че количеството захар на всички видове Fritz е умерено, няма я онази натрапчива и чак нагарчаща сладост при другите познати марки. Според мен е въпрос на навик, но тъй като много рядко употребявам подобни напитки не мога да го твърдя със сигурност. Липсата на голямо количество захар кара всички вкусовете да изпъкват, което също е голям плюс.
          Във Fritz го няма синтетичният елемент, който обикновено се усеща в напитките от този вид. Натурални, деликатни вкусове, които няма да притъпят рецепторите ви за часове напред. Чудесни са за приготвяне на различни видове коктейли, изпробвахме ги в различни комбинации.
          По-слабо газирани са, поне на мен така ми се струва.
          Доверявам се на информацията, която от марката дават. Цялата им философия и представяне внушават сигурност, отношението е приятелско и непретенциозно – от логото, до тона, с който е описано всичко в сайта. Децата ми консумират безалкохолни напитки рядко и контролирано, но с любопитство тестваха плодовите варианти на Fritz . Разбира се, дадоха мнение „Най-много ми харесва червената и другата червена.“
*Напитките ми бяха предоставени за тест от Fritz-kola България. 
0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *