Снимки: Ваня Филипова, Culinary with me

  В началото на април Институт Сервантес за пореден път стана домакин на едно интересно, поучително и вкусно събитие. Миналата година инициативата беше посветена на средиземноморската диета, тази – на зехтина. Този всемогъщ продукт, който се използва за превенцията на рак, при кардиологични и стомашно-чревни проблеми и присъства почти във всяко средиземноморско ястие, от супата до десерта.

  Мероприятието беше, както винаги, организирано на ниво, с приятни гости, оригинална форма на поднасяне и достатъчно информация. Започнахме с неангажираща испанска закуска на последния етаж на Института. Ако не се сещате какво съдържа тя:

– препечена филия пълнозърнест хляб

– обилно поливащ филията зехтин екстра върджин
– доматена салца над зехтина
– хамон над салцата
– кафе или чай
– плод според сезона
– фреш
– кисело мляко или друг млечен продукт

Ако й отдадете достатъчно внимание с любими хора, този тип закуска може да се превърне в енергичен старт на деня или чудесен неделен брънч.

  Последва кратък филм за зехтина и лекция за добива, свойствата  и качествата му. На плюсовете на тази чудодейна мазнина няма да се спирам подробно, можете да си направите изводи само покрай факта, че в Испания съществуват цели институтиции за зехтина! Испанците разбират от това, страната е най-големият производител и износител в света, много пред Италия и Гърция. Доктор Хосе Лопес Миранда, научен директор на  Испанския специализиран център за изследване на зехтина и здравето ни разказа подробно защо трябва да консумираме ежедневно зехтин, с какво той превъзхожда другите мазнини и как помага на тялото ни да функционира добре.
Понякога крайно ползените неща могат да бъдат и крайно вкусни. Това установихме по време на дегустацията заедно с Алберто Моя Карафа – шеф-готвач, специалист в средиземноморската диета и собственик на над 5 ресторанта в Мадрид и Барселона, водещ на телевизионни предавания и кулинарни рубрики в пресата.
  Мда, дегустацията на зехтин прилича на тази на вино. В чаши със столче, придружени от зелена ябълка и вода за неутрализиране на вкуса. Дегустирането започва със затопляне на чашата с ръка и покриването й с длан, за да се развият и усетят по-добре ароматите. Три прекрасни нюанса на зеленото и невероятна свежест. За да усетите вкуса, можете да отпиете малка глътка, да опитате с лъжичка или да полеете залък хляб. Бяха ни представени три вида зехтин: арбекина, охибланка и пикуал. И трите невероятно вкусни ароматни и свежи.
 Зехтините могат да бъдат купажни (от различи сортове маслини), във вариращи нюанси на зеленото, по-сладникави или по-пикантни, горчиви или плодови, с дъх на трева, бадем, ябълка и салата от домати, за различни ястия и продукти. Пържените в зехтин ннеща стават по-леки и вкусни, тъй като мазнината не прониква във вътрешността и образува фина хрупкава коричка. Зехтинът овкусява толкова добре, че често няма нужда от допълнителни добавки.
 Освен, че прекарахме приятно 2 часа, се убедихме за пореден път, че малките удоволствия правят голямото удовлетворение. Закуска с любими хора, струйка ароматен зехтин всеки ден, движение, спорт, по чаша-две вино вечер, средиземноморска лежерност вместо балканска угриженост и сме чисто нови!

Благодарим на Институт Сервантес за интригуващото преживяване и чакаме нови събития!:-)

Още за събитието можете да прочетете в:
Sofia Live
Jazz FM
Culinary with me
Ana Dinkova

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *