Автор на рубриката: Невена Дорова/Sprinkled by Nevena

Макар повечето хора да ги смятат за предизвикателство, екзотично красивите съцветия са сред най-желаните бижута за дома. Изтънчени, феерични, с грабващи окото цветове и форми.

Трудните за отглеждане стайни цветя са всъщност изключително адаптивни и устойчиви.

За да се научим да как да се грижим за орхидеите, първо трябва да разберем малко повече за естествения им хабитат и условията, необходими за успешното им отглеждане. 

Семейството на Орхидеите е едно от най-многобройните в света, растящи основно в тропическите влажни широколистни гори, в субтропиците и планинските региони… още с това изречение се опасявам, че вече загубих някои от вас. Ако продължите да четете обаче, обещавам да откриете само полезни и интересни факти, преплетени с отговорите на най-често задаваните въпроси, свързани с отглеждането им, както и снимков материал за по-голяма яснота.

Интересен е фактът, че в природата орхидеите се прикрепват към други растения, най-вече дървета, понякога и храсти, малка част – към скали или много твърда почва. Получават хранителни вещества от атмосферата, дъждовната вода, гнила шума, хумус и дори мъртви тъкани от самите тях.

Чрез въздушните си корени, които в природата са изложени на дъжд и вятър, набавят хранителни вещества и полезни елементи. Самите корени представляват тънки нишки, скрити под зелено-сребристата обвивка, която едновременно ги храни и предпазва. Тази обвивка доставя необходимата вода до корените. Ето защо орхидеите са предразположени към гниене, особено ако корените допълнително лежат във вода.

Къде да позиционираме орхидеята?

Най-разпространения вид орхидея, Фаленопсис или още Мот, е добре да поставите в близост до прозорец, без да я излагате на пряка слънчева светлина. Имайте предвид, че някои видове понасят по-нисък интензитет на светлина и биха предпочели по-тъмните кътчета на дома.

Поливане:

Напълнете дълбок съд с вода и поставете орхидеята в него. Накиснете добре за около 2 часа, след което я върнете обратно на мястото ѝ. Ако не разполагате с достатъчно време, напоете орхидеята обилно, отцедете я, и я върнете обратно в декоративната кашпа, като задължително се уверите, че сте изцедили добре излишната течност. Винаги проверявайте за събрала се вода в розетката и при наличие попийте с кърпа или салфетка. Това ще предотврати загниване.

Някои видове орхидеи имат вграден резервоар за вода в розетката от листа, което им позволява да складират запаси за по-сухи периоди. Много по-лесно е да преполеете орхидея, отколкото да я пресушите.

Орхидеите се нуждаят от пулверизиране от два до три пъти седмично, с цел имитиране на естествената влажна среда. Ако това не е възможно, алтернативен начин за постигане на влажност за растението е използването на няколко размера по-голяма чинийка, в която да подредите декоративни речни камъни. Налейте вода, която почти покрива камъните. Поставете саксията отгоре, като се уверите че дъното не докосва водата.

Бонус съвет: по възможност поливайте с дъждовна вода.

Колко често да поливаме?

В зависимост от сезона и температурата в стаята, накисвайте на всеки 7 до 10 дни.

Кога да подхранваме?

След като орхидеята е приключила периода на цъфтеж. Използвайте специален подхранващ разтвор за орхидеи. Прочетете инструкциите, пресметнете необходимата доза и наторявайте седмично.

За допълнителна грижа и обилен цъфтеж, в грижата може да включите и спрей за подхранване, с който се третират листата и корените. Това допълнително осигурява необходимата влага. 

Грижи за орхидеята след прецъфтяване. По какво да познаем, че е още жива?

Не бързайте да изхвърляте растението, в него има още много живот. Някои видове орхидеи доживяват до 50 години. С правилните грижи ще имате щастието да се радвате на обилен цъфтеж в продължение на няколко месеца, всеки сезон. След като е прецъфтяла, орхидеята преминава към латентност или спящо състояние. Разгледайте внимателно корените и листата. Ако листата на орхидеята са плътни и зелени, а корените пълни и сиво-зелени, следователно растението е още живо, но приключило периода на цъфтеж.

Как да насърчим повторен цъфтеж?

Не бързайте да отстранявате стъблата, освен ако са пожълтели и изсъхнали. Отрежете само сухата част, като оставите зелената здрава. Също така, ако стъблото е прекалено дълго, можете да го скъсите като отрежете до четвъртия възел. Има вероятност от там да потръгне нов растеж, като е възможно от един възел да се появят два нови цветоноса. Освен от старите стъбла, поява на нови цветоноси може да очаквате и в основата на листата. Наблюдавайте за нови пъпчици.

  • Преместете растението на добре осветено място близо до прозорец, без пряка слънчева светлина. Това ще осигури необходимите температурни градуси в порядъка на 20-27 градуса.
  • Още по-важно условие, ако искате да насърчите орхидеята да цъфне е, да осигурите температурна разлика от около 10 градуса между дневните и нощните температури. Поставянето ѝ до прозорец допринася както за по-висока дневна температура, така и за малко по-ниската през нощта.
  • Осигурете необходимата влага.
  • Ежеседмично подхранвайте със специален разтвор за орхидеи.

Цъфтежът на някои видове орхидеи се влияе пряко от температурната разлика в стаята и продължителността на деня. Съществуват видове орхидеи, които цъфтят по време на студените месеци и късата продължителност на деня. Не се обезкуражавайте, ако сте следвали всички стъпки за грижа, а цъфтеж все още няма. Дайте шанс и проучете по кое време на годината да очаквате цъфтеж.

Как да различим нов корен от нов цветонос?

Новият цветонос е светло-зелен на цвят и сочи нагоре. Въздушният корен има сребриста обвивка и кафяв връх, обикновено сочи надолу или настрани. Различават се и по форма -коренът е по-удебелен на вид в сравнение с цветоноса.

Кога да пресадим орхидеята и каква почва да използваме?

В зависимост от размера на настоящата саксия и колко добре/зле се чувства тя, пресаждането може да се извършва един път в годината или на всеки две години. Не използвайте обикновена почва за цветя. За целта ще ви е необходима смесица от специални дървени стърготини, имитиращи естествения хабитат.

Защо е препоръчително да използваме прозрачни саксии?

Въздушните корени на някои видове орхидеи имат функцията да фотосинтезират, затова е много важно да използваме прозрачни саксии с дупки, когато ги пресаждаме. Също така, ако искаме да ги поставим в по-красиви кашпи, то тя също е добре да бъде подходяща за целта и да има дупки, осигуряващи въздух и светлина.

По какво да познаем, че преполиваме орхидеята?

Често признак за преполиване са пожълтелите и меки листа. Пропуснете проливането ако стърготините са още влажни или забележите наличието на мухъл в основата. Преустановете поливането до пълното изсъхване и след това удължете периода между поливанията.

Снимки: Невена Дорова/Sprinkled by Nevena

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *