ГАБРИЕЛА

Почти на 41, повече от 20 години живея в Англия, която мога да нарека мой дом.

Растения, цветя, природа, дизайн, стротелство, кулинария – с няколко думи, това съм аз.

Габриела и грижата за себе си

Обожавам ходенето пеша и ежедневно изминавам поне 15 км – да,  в Лондон. Гледам много малко телевизия – предимно финансова канал Bloomberg, европейски и международни канали за новини (и другата гледна точка в Азия, Близкия Изток и Америка). Следя запалено голф (играя много малко, за съжаление) и футбол.

Освен разходките, много, много вода – 3 литра, може и повече през лятото. Търся красотата в природата и малките детайли, които за мен са достатъчно за бодрия дух и свежо настроение.

Храня се предимно с приготвена вкъщи храна, чаша-две вино на седмица и здрав сън.

Габриела и градинарството

Дете на 80-те, израствайки в малкия провинциален град Габрово (българският Манчестър – върл противник на клуба, между другото), всичките ми спомени са свързани с Водиците – китно село, седнало в полите на Стара планина между Етъра и Соколския манастир.

Водиците е началото на историята за моята любов към цветята, растенията, дивата природа. Дядо ми, завършил земеделското училище в Трявна през 30-те, смело бих могла да кажа, че е основоположникът на ГМО в еко стил. Заедно облагородявахме диви ябълки, сливи, череши, мушмули, вишни и често правеше кръстоски с по два три сорта плод на едно дърво.

Баба ми пък имаше тази естетика, подреденост и изтънченост, която правеше всичко необяснимо красиво – от градината с всички сезонни цветя, кокичета, лалета, зюмбюли, рози, хризантеми, мушката, до малката ваза със свеж букет от диви цветя, която стоеше до телефона.

Та всеки ден извън класната стая беше сред природата, в една съвършена екосистема с всичките цветове, аромати и форми. Риган, липа, шипки, жълт кантарион, равнец, диви гъби, орехи, лешници – списъкът няма край.

Животът, разбира се, както обичам да казвам, е това, което ни се случва, докато си правим други планове. По-скоро със скоростта на светлината, отколкото яхнали магарето на Санчо Панса, последните 20+ години (по-голямата част от живота ми) отлетяха в зелена Англия.

Последните 5-6 години се отдадох на малките неща, които ми доставят радост и удовлетворение – иначе казано моят вид терапия/медитация. И, разбира се, растенията и градината са на първо място. Повечето от информацията и вдъхновението събирам от списания, за които имам месечен абонамент – това са Elle decor, Country Living, House and Garden, World of Interiors.

Малко старомодно може да прозвучи, но за мен няма нищо по ценно от хартиения формат – прелиствам издания отпреди години и винаги откривам нещо ново и интересно.

Истински благодарна съм, че работата ми е свързана със строителни проекти, архитектура, вътрешен и външен дизайн и озеленяване. Често обаче се сблъсквам с информация, която невинаги е с положителен ефект – най вече за джоба.

За градините, както и всичката зеленина вкъщи полагам грижи и внимание почти само аз. Без особено планиране на тематиката за последните няколко години, бих нарекла градината си „Дива природа в големия град“. От цветовете сякаш преобладават тези в лилавата гама – теменужки, сини камбанки, лавандула, циклами, разбира се, и диворастящият ъгъл. Ах, имам и подправки, но иска повече работа по темата. Идеята ми беше да засадя цъфтящи, които да хранят пчелите, по храстите се крият синигери, косове и други малки птички – а, да не забравя и семейство катерици, за които събирам жълъди и ги храня с орехи.

Истината е, че с годините все повече и повече ми липсва допирът с природата, усещането за спокойствие, хармония и чистота, и така си го набавя. От дядо ми останаха познанията и ентусиазмът в експериментирането с храсти, растения и луковици. От баба ми – нуждата да имам растения и цветя, във вазата на масата или в градината. Имам си и сезонни обиколки покрай комшийски градини, с идеята да откъсна нещо красиво за моята ваза.

В свят, в който можем да имаме всичко, нека имаме повече уважение към себе си и природата.

Габриела и дрехите

В последно време никак не съм на тема дрехи. Определила съм няколко стила, в зависимост от сезона и обстановката, и това е. Дрехите ми са сравнително малко – но от по подбрани бутикови марки – палта Burberry, Celine, Woolrich, имам дрехи и аксесоари на Dior и Chanel. Силен привърженик съм на няколко скандинавски марки, няколко американски за дънки, няколко чанти Mulberry и Chanel. Кашмирените пуловери са ми много голяма слабост – там са много подбрани Pringle and Johnston’s of Elgine. Разбира се и много Nike спортни за всеки ден.

Габриела и аксесоарите

Очила, гривни и часовници –  Tom Ford, Rolex/Jäger le Couture и Hermès.

Габриела и ароматите

Лоша тема.. имам безброй. В момента Creed x3, Byredo x3, Diptique x7, Tom Ford x4, Frederic Male x 1, Chanel (който дори не ползвам) и още още много…

Не спирам да сменям аромати – това ми е най-голямата слабост.

Габриела и грижата за кожата

Много и различни. Paulas Choice, Dr. Barbara Sturm, Lancer, Rodial. Не обичам да ходя на козметик, но имам достатъчно кремове киселини и други помади – може да открия един салон някой ден.

Габриела и косата

Рядкост при мен, на 5-6 месеца веднъж. Серуми и маска от време на време. Фризьорката ми е японка и толкова грижи полага – прави ми масаж за 1/2 час на скалпа, после съм като нов човек.

Габриела и дамската чанта

Не мога без парфюм.

Габриела и околната среда

Mисля, че прекалената грижа наклонява в обратната посока и подбирам продукти, които са в дух с природата, но не био.

Габриела и пандемията

Съхрани ме красотата на малките неща. Уважението към хората. Обичта.

Габриела днес

Научих се да се харесвам всеки ден. Днес – на работа, доста спортно. Изми ме дъждът на път за офиса и маратонките ми още съхнат на краката. Но беше един прекрасен ден!

*Всички снимки са предоставени от Габриела Николова с разрешение за публикуване в lamartinia.com

© COPYRIGHT LAMARTINIA 2010 -2020

ALL RIGHTS RESERVED – Всички изображения и текстове, освен изрично упоменатите с източник, са собственост на LAMARTINIA.

Ползването им без позволение е абсолютно забранено и подлежи на законови санкции.

www.lamartinia.com