„Еди коя си изглежда много по-възрастна, отколкото годините си“ – това е реплика, която направо ме влудява. Почти винаги е от жена и най-често онлайн. Питала съм се много пъти каква е идеята на тези думи-гилотина – праааас, главата е отрязана по признак възраст.

Дали идва да каже „аз на тези години съм много по-добре“, или „на толкова не бих изглеждала така“, или „аз се справям с живота по-добре от нея“, или „не я(се) харесвам“? Може би от всичко по малко. Обикновено е към популярни, привлекателни жени, с множество други таланти и достойнства, които не познаваме лично и на които тайно в себе си искаме да приличаме, но нямаме достатъчно кураж, увереност, смелост, друго. Нещо като женски онлайн реванш – изглеждаш стара пък, на, на, на.

От любопитство съм отваряла профилите на авторките на тези коментари, често лична снимка/идентификация липсва, много лесно е да осъждаш в уюта на анонимността си, вероятно обаче и доста самотно. Питала съм и директно, в клуба, например, където е safe зона, в която можем да си кажем почти всичко – това ли видяхте само в конкретната жена, дали изглежда на 40, 52, 55 или на колкото там е, отговорът обикновено е: явно тук не се приема различно мнение. Айрол, сякаш обсъждаме политически теми и е въпрос на трактовка.

Нека да прегледаме обективните фактори, които дават отражение на външния вид:

 • Гени
 • Раса
 • Местоживеене, климат
 • Начин на живот – ежедневни навици, работа, професия, свободно време
 • Деца или не, бременности, раждания, аборти
 • Фамилни обременености
 • Физическо състояние
 • Тип кожа
 • Излагане на слънце
 • Заболявания – автоимунни, хронични, алергии, онкологични, други
 • Травми – физически, семейни, психологически, загуби, болезнени периоди, разводи, смърт, тъга, болка, скръб, тормоз, токсични връзки
 • Психическо състояние
 • Стрес
 • Зависимости – тук не се включват само тежки наркотици, а и алкохол, цигари, хазарт, секс, социални мрежи, нощен живот, други. И да, дори чашата вино на ден Е зависимост
 • Козметика, хигиена, начин на обличане, прическа, грим, аксесоари, личен стил, поведение, език на тялото, речник, вкус, глас.

Може би съм пропуснала нещо, допълнете ме. Тоест, зад всяка снимка, която коментираме с „изглежда много по-възрастна“ и после се връщаме към боб чорбата или международния кол, стои всичко в горния списък. Голяма част от тези фактории не зависят от нас, не е като да станеш сутринта и да избереш дали да си съответен на възрастта си, или не. 

Явно основно достойнство в съвременния свят, е да изглеждаме по-млади от годините си (тук също има някакви таблици явно кое как трябва да е – лице, тяло, ала-бала)? Ами…не, трябва да е само натурално, ако се стреми да изглежда по-млад, за да отговори на очакванията на публиката си, актриса, певица, творец, примерно, това също не е окей – прави се на каквато не е, не иска да порасне, не приема възрастта си, карикатура е, не прилича на себе си, прекалява, грозно е на тия години, какво си въобразява, не се усеща, т.н.

Последно – трябва ли да се напъваме да изглеждаме по-млади или да си стоим на годините? Ясно, че да изглеждаме на повече не е приемливо. Лично аз определям за млад някого не по бръчките или липсата на плочки, а по много други неща – погледа, духа, личния вкус, умението да се трансформира, самоиронията, енергията, темперамента, адаптивността. Съжалявам, но има безкрайно гладки лица и тела, които навяват единствено скука и уморен ретро вайб.

Днес споделих в стори видео на Камила Макконахи и майка ѝ, която казва – човек изглежда така, както се чувства – ако се чувстваш красив, ще бъдеш красив, ако се чувстваш уверен, ще бъдеш уверен, ако се чувстваш енергичен, ще излъчваш енергия. Май е напълно права – всичко е в главата, в собствената обаче.

 • Оставям линк и към епизод от „Trinny takeover” – удивителна трансформация, дължаща се не само на грим, коса и дрехи, и на още нещо – силата да вземеш нещата в свои ръце, да се събудиш след дълбок сън. Ако умеем това, то наистина няма значение отговаряме ли на възрастта си, или не, още по-малко дали някой в интернет коментира нещо по въпроса, за да успокои собствената си неувереност.