В раздел „LaMartinia следи“ има линкове към доста блогове/сайтове, не всички от тях държа изкъсо.  Някои маркирам само с отваряне и установявам, че материалът не ми е интересен, други изчитам от-до, независимо от обема на публикациите. Към едни  с времето изгубвам интерес, други са заместени от нови, а трети преставам да чета, защото съм на друга вълна. Преди няколко дни написах пространен мейл до моя приятелка, която се колебае дали да създаде свое интернет място. Общо-взето обяснявам какво ми е дал блогът и какъв е съвсем личният му и интимен смисъл за мен. Звуча доста нахъсано и зарибяващо, между другото. Факт е, че харесвам блоговете като форма на изразяване и комуникация. Единственото важно условие за оправдания им живот обаче е, да създадеш блога на първо място заради себе си, след това заради всички, които евентуално биха го чели. Така мотивацията остава лична (в повечето случаи) и суетата от факта, че група хора го следят отстъпва място на потребността от споделяне.
Считам, че блоговете са ценни гледни точки, като отворени книги в реално време. Не бих ги заменила и с най-добрата литература, и с най-гениалното изкуство, просто защото са нещо коренно различно, като разговор с приятел, понякога като собствена мисъл/образ, които някой е прочел в съзнанието ти. Особено е.

Има обаче неща, които биха ме отказали да следя определен блог. С уговорката, че по-долу става дума за лични такива, не професионални, нито свързани пряко с конкретен бизнес или принадлежащи към основни сайтове т.н :

с откровени и самоцелни реклами на продукти – едно е да споделиш личен опит или да препоръчаш нещо изпитано, друго е в около 10 блога заедно с твоя едновременно да излязат призиви „Купи(х) си еди какво си“. Разклаща доверието ми моментално.
игри и томболи – така вметнати между другото от типа „Остави коментар и ме харесай, ако още не си“. Не ме отказва да чета, но ми прави кофти впечатление.
отчаяното търсене на идентичност чрез въпроса „Какво искате да видите в блога?“ – щом авторът търси съдържанието по заявка, някак нещо не върви.
сайтове, маскирани като лични блогове – тази форма на заблуда ме кара да се изприщвам
блогове, които говорят на имплицитния си читател на „ти“ – звучи ми сектантско и престорено: Какво ще вечеряш? Искаш ли кафе? Имаш ли нужда от приятел? – брррр.
груби правописни грешки – дори особено мъдрото съдържание олеква моментално. Старая се да се абстрахирам, но често не успявам.
откровена напрегнатост у автора около поддържането на блог – блоговете са доброволни и по желание, не виждам смисъл от неприятни емоции около процеса
английски вариант на текста преди българския или тоталната липса на български текст (автор – БГ, аудотория – предимно БГ) – някак ненужно ми се струва, а и изчезва всякаква спонтанност.
модни блогове с лоши снимки – извинявам се, но е важно.
лични блогове, които постоянно намесват работни ангажименти – малко ме объркват.

Нямам претенция за изчерпателност, но ще спомена блогове, които много харесвам и редовно следя – свежи, не се взимат на сериозно, приятни за четене и гледане, полезни, предизвикващи мисъл и емоция, удовлетворяващи очите и съзнанието. Не съм ги степенувала, изброени са хаотично:

Български
* Градината на слънцето – и друг път съм го споменавала – Гери е великолепна! Изчитам всичко без изключение. Човек, който създава и е близо до земята няма как да не носи приятни емоции.
* Яна – несъвършенството прави стила – Яна пише увлекателно, с чувство за хумор, самоирония и сарказъм. Единственото неприятно е, че публикува рядко.
* Творения и вдъхновения – каквото и да публикува Тони, ми е интересно и любопитно. Освен на картичките й, съм почитател на всички останали нейни проекти и занимания. На елегантната й деликатност също.
* Teya Diya: The Heartbeats of a fairy – просто съм фен на Тея. Точка.
* Marmottes et Chocolat – интересни рецепти, информация и разкази в снимки + великолепното чувство за хумор на Мира
* Гладната акула/ Нервната акула – независимо дали Магдалина е гладна или нервна, почитател съм на директния й стил и понякога крайни убеждения
* phood TALES – Теди готви и разказва с лекота, рецептите са изключително сполучливи и по мой вкус, убедих се неколкократно. С всички нейни пътувания не знам как успява!
* Cooks and bakes – блогът на Дани е много добре структуриран и подреден, без излишни отклонения и залитания.
* A beautiful place to get lost/Mourning Mary – Яна има страхотен стил на писане и не се страхува да споделя. Много емоционални и искрени публикации, и в двата блога.
* alia[алиа] – близък по теми и светоусещане, уютен и без напрежение
* ONE 2 TEN BLOG – Иво значително разшири темите и рубриките, подобри качеството на снимките, лансира модна колекция. Блогът се развива и го следя с удоволствие.
* Шарена сол – Вероника разказва много непринудено за свои любими неща, сред които пътувания, здравословно хранене, спорт.
* Дневниците на Бени – много харесвам  този блог, кара ме да мисля и чувствам.
* Trop de sucre – визуално омайващ и нежен
Чуждестранни
*The Selby мечтая си за повече интересни домове тук и подобен блог, който да разказва за тях в снимки
*Garance Dore – лекота, самоирония и чувство за хумор+великолепни, изчистени, семпли фотографии
* The Sartorialist – няма нужда да обяснявам защо.
* A beautiful mess – тези две мацки са изключително приятни и личи, че се забавляват.
* Fox in the pine – полезни отправни точки и вдъхновения.
* 100 layer cake – не съм почитател на сватби, но окаквинещапубликуваттук!♥
* Belle maison – много приятен блог с подбор на предимно интериорни идеи.
*Canelle et Vanille – Аран разказва приказни фото истории и снима великолепно обляна в светлина и цветове храна.
* Design Sponge – един от най-любимите! Пълен с направи си сам идеи, вехтории и интериорни трансформации.
* Dishfunctional designs – отново интериор с направи си сам насоченост. Публикациите са по теми с добре подбрани снимки и прилежни линкове към тях.
*David Leibovitz – и тук май нужда от коментар защо.
*Lingered Upon – фотографски блог на Алис Гао. Прекрасен и лаконичен, мога да го гледам с часове.
* Orange Juice, ETC – следя го сравнително отскоро. От всичко по малко, визуално добър и с интересни идеи.
* The daybook – готина мацка, свежи снимки, атмосфера.
* Manger by Mimi Thorisson – космополитност в малко френско село. Великолепни уютни снимки.
* Easy fashion in Paris – чудесен Фред и чудесни парижки улици
* The cherry blossom girl – един от първите лични модни блогове, които започнах да следя. Харесвам историите и ролите, в които влиза авторката, придружени с музика и красиви снимки.
Със сигурност съм изпуснала още доста, списъкът е дълъг.
Най-хубавото на блоговете всъщност е свободата – всеки може да мисли, пише и публикува каквото си пожелае. Четенето въобще не е задължително.
7 Коментари
 1. Avatar
  Daniela Dineva says:

  Ха, ето ме и мен тук 🙂
  Радвам се, че съм попаднала в тази класация. Взаимно е:)
  И за всичко, което си споделила си много права – блогът не трябва да бъде самоцел, нещата трябва да се случват бавно и полека, с желание и без излишен напън.
  В противен случай всичко е изкуствено и насила, а никой не пише есета или създава книги "само защото трябва" или "някой му е казал".

  Отговор
 2. Avatar
  fedora says:

  Напротив, голям процент хора пишат, рисуват, снимат и т.н. по поръчка и нерядко резултатът се класифицира като шедьовър или поне много добър.

  Отговор
 3. Avatar
  Natalia Ignatova says:

  Както не мога да си спомня откъде купих любимата си рокля, така не си спомням как попаднах на твоя блог, но той от онези, които изчетох "на един дъх". Нещо ми липсваше в lifestyle списанията и го намерих в блогове като твоя. Продължавам да те чета с удоволствие! (Линкът към Dishfunctional Designs по погрешка е същият като към Design Sponge – също мои любими местенца)

  Отговор
 4. Avatar
  Toni says:

  Поласкана съм и трогната. Аз съм от тези, на които подобни неща променят деня. Благодаря!
  А за останалото – уви, напоследък съм на тема "блогове, които ВЕЧЕ не следя". Но пък има други, които компенсират – вдъхновяват, разсмиват, обогатяват.

  Отговор
 5. Avatar
  Rossitca says:

  Хубава колекция, и хубави критерии за харесване. Особено този за говоренето на ти 🙂 Е разпознах се в един – правописните грешки!

  Отговор
 6. Avatar
  Michaela Tabakova says:

  Здравей, La Martinia! Аз харесвам много твоя блог! Любимите ми блогове са на първо място с хубави, качествени снимки. Права си, че това е важно. Това ме спираше да си направя блог и сега като те чета ми става някак тъжно…

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *