Една от причините, които биха ме накарали да прекратя ползването на Фейсбук е безогледното споделяне. Иначе приятно и полезно, когато става въпрос за мисли, емоции, анализи, музика, достоверни новини, линкове към интересни събития, красиви снимки, разсъждения, дискусии, интригуващи страници, полезни статии и материали. Но бутон „сподели“ без мисъл и преценка, спонтанно и първосигнално все още остава необясним за мен. Някои от най-натрапчивите споделяния:
– за изчезнали хора/деца – снимка с призив, без конкретни контакти, източници, информация и доказателства. Снимка на сладко русо момиченце уж изчезнало в парка Заимов все още обикаля из мрежата. Преди няколко месеца стана ясно, че детето никога не е било обявявано за издирване, а снимката е свалена от профила на нищо неподозираща майка с единствената цел  да генерира спам. Крайно неприятно и вредно, редица ФБ потребители продължават да се опитват да „помогнат“.
– насаждане на агресия, расизъм, омраза, дискриминация – отново снимки на нищо неподозиращи хора, придружени с елементарни, груби и често неверни текстове и призиви „Сподели“. Как точно и на кого се помага по този начин остава също неясно.
– чужди снимки без автор и източник – ако не от уважение, поне за информация.
– споделяне на линкове от собствена ФБ страница в личния профил – най-вероятно повечето от контактите ви знаят, че притежавате ФБ страница и са наясно с нейната дейност, не е нужно постоянно напомняне.
– снимки на котета/зайчета/кучета/бебета – усмихнати, облечени с костюми, озъбени, пушещи, пишкащи, крещящи и т.н със закачливи глуповати надписи, крайно досадни, инфантилни и безсмислени
– снимки на продукти, които евентуално можете да спечелите ако ги споделите около 80000 пъти в профила си – сигурно са маркетингово ефикасни, но са и също толкова досадни
– информация от недостоверни източници – непрекъснато обикалят такива „новини“, агенция ЕЖК (една жена каза) работи нон стоп. Лошото е, че понякога е доста убедителна.
– всичко в поп-фолк ритъм и образ –  имам органична непоносимост дори във ФБ, извинявам се.
С подобни споделяния има малка вероятност да помогнем някому, по-голяма да навредим и още по-голяма истински важните неща за споделяне да олекнат. Така си мисля аз.
0 Коментари
 1. Avatar
  Ana says:

  Мда, може да е досадно. Хубавото обаче е, че има филтри, настройки, опция за скриване и такава за ънфрендване. И всичките помагат. А котета, патета, бебета и хиляди споделяния всъщност само вредят на брандовете.

  Отговор
 2. Avatar
  Daniela Dineva says:

  Затова … Разчистваш редовно и оставаш само хората, мислите и емоциите, които те вълнуват 😉
  Така направих наскоро и ми олекна 🙂

  Отговор
 3. Avatar
  Dani B. says:

  Или просто не си създаваш профил там. Така и не се реших, въпреки желанието на близки и приятели…
  Никога не съм харесвала фейсбук, много по-надеждна социаlна мрежа за мен е google plus.
  Хубав ден, Мария!

  Отговор
 4. Avatar
  Neizi_ss says:

  ооооооооо ….сякаш си надникнала в главата ми – от доста време ме е яд на всички, които споделят разни лигави картинки с още по-инфантилни текстове …признавам, че и на мен ми се е случвало …амааааа се броят на пръстите на едната ми ръка – сякаш е толкова трудно сам да качиш красив фотос и да напишеш какво мислиш 🙂

  Отговор
 5. Avatar
  Carel_Translations says:

  Добър ден и от мен!Няколко думи относно G+ : по принцип мисля че идеята му е да бъде насочен по-конкретно към бизнес средата, а не като FB да има снимки на бебета и гореспоменатите кампании и др. Колкото до това дали искаме да гледаме снимки които не ни харесват във FB ами просто ги филтрирайте защото над тях контрол няма, или е прекалено слаб поради огромният им брои. Но просто Фейсук играе огромна роля за социализацията на всякакъв вид бизнес и от там идват парите с които се издържа той като предприятие ако искате дори. Това е като една огромна ферма за потревители на които отгоре им се изсипва маса рекламни послания и прочие но няма да навлизаме в подробности.
  Аз лично моят Фейсук почти не го ползвам ако нямам някаква работа да свърша през него, а и още нещо 🙂 понякога е безценен помощник ако търсите някой, на който сте изгубили дирите.

  Поздрави,
  Преводи Карел-Варна

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *