След запитвания и като автомотивация, обещах да споделя за режима (хранителен и упражнения). Разбира се, след като имам пряко впечатление – как ми се отразява и дали въобще успявам да го следвам. 22 дни след началото, ето и отзивите:

Защо започнах режим?
Родих преди четири месеца и имах нужда от сваляне на няколко килограма, стягане и влизане във форма.
След зимата, раждането и обилните празници усещах липса на енергия, отпадналост, тежест. Причината за режима е не толкова естетическа, колкото здравословна. Исках да предприема нещо, за да мога да се справям с всички ангажименти без да се чувствам като мекотело.
Твърдо съм убедена, че когато човек не се чувства достатъчно добре или не се харесва, трябва да вземе мерки, а не да се оправдава с липса на време и мотив. Най-много се дразня на реплики: Ама каква диета, много си си добре! Ми не, не съм си добре.

Защо избрах персонализиран режим?
На този етап нямам възможност да посещавам фитнес или спортен клуб, работя по 7-8 часа на ден от вкъщи, гледам бебе и ми бяха необходими тренировки в домашни условия. Работните ми ангажименти са разнообразни, но на компютър и въпреки ежедневните бебешки разходки, имам нужда от раздвижване. Хубавото е, че са по време, което сама определям, така че мога успешно да съчетавам работата с тренировките.
Кърмя и режимът трябва да е съобразен.
Когато започнах режима, бяха минали 3 месеца от раждането, трябваха ми по-умерени упражнения като начало.
Не обичам да гладувам и исках балансирано хранене без драстични лишения.
Не съм привърженик на популярните универсални диети, струват ми се безумни и вредни.
Търсех готов режим, без да ровя по десетки сайтове, да сглобявам менюта, да калкулирам калории, да се чудя дали комбинирам правилно и в крайна сметка да се проваля преди още да съм започнала.
Да се ангажирам с конкретен човек, за да не нарушавам правилата, личната комуникация допълнително мотивира.

Защо избрах fitnesinstruktor и Руми?
Исках да е жена.
Да има достатъчно отзиви и ревюта от клиенти.
Да не е от онези девойки, чиято „работа“ се ограничава в селфита на коремна преса.
Да комуникираме по мейл бързо, кратко и ясно.


Хранителният режим
Никога не бях пазила диета с меню, освен Житния режим, но него правих по-скоро с пречистваща цел, не отслабване. Опасявах се, че ще е адска скука и всеки ден ще се налага да ям варени яйца и да хрупам моркови. Оказа се точно обратното! По програмата Оптимално тегло диетата се изготвя според продуктите, които човек обича, индивидуалните вкусове и конкретния желан резултат. Моите хранителни навици са най-общо: много зеленчуци, по-малко плодове, месо, риба, почти тотална липса на пържено и газирано, рядко сладкиши. Закръглям се от тестени неща, моята слабост – кексчета, хлебчета, кифлички, обожавам! За щастие, лишена съм от така разпространената женска пристрастеност към шоколада, непонятна ми е тази мания по всичко шоколадово, тежко и супер сладко. 
Менюто, което получих е по дни, много разнообразно, с включени рецепти и комбинации, които се оказаха адски вкусни, лесни и бързи. Разбира се, изисква се някакво време за приготвянето им, но всичко е в рамките на половин час. Удобно е, защото не се налага да мъдря какво да хапна, всичко е взаимозаменяемо в рамките на калорийния прием за деня, могат да се комбинират или разделят продукти.
Няма залитане по био, супер мега органично, веган или други подобни, което за мен е важно, защото не съм привърженик и не харесвам пропаганда по темата.
Има заложен буфер и интерпретацията на дневното меню е индивидуална, което също ми е важно. Няма по-досадно нещо от компанията на жена, която е на диета. Искам да мога да определям от какво да се лиша в един момент от деня, за да мога да си позволя нещо друго по време на вечеря навън или гости.

Упражненията
Три нива, все още минавам това за начинаещи (1-2 месеца). Изпращат се в клипчета, всяко упражнение е обяснено подробно, с адекватно разгряване, в три серии. Всеки ден упражненията са различни и не омръзват. единствената ми препоръка към Руми е втората и третата серия да са в по-високо темпо, за да не се губи време. Правя ги когато мога, отнемат ми от 40-минути до 1 час на ден. Има дни, в които пропускам, старая се да наваксвам в следващите. Ефикасни, не особено трудни засега, предполагам реалният ефект ще дойде след 2-3 месеца.

Процедурата
След първоначалния мейл, в който уточнявате какво искате да постигнете и други детайли, изпращате снимки, превеждате сумата (за този режим – 95 лева,  онлайн плащане, супер удобно) и до 2-3 дни получавате режима. Всичко е обяснено подробно, ясно и точно. Реално режимът е за 4-5 месеца, така че цената е напълно ок. Хранителният е за 28 дни, който можете да повтаряте до достигане на оптимално тегло и резултати. Естествено и да ползвате винаги , когато ви е нужен. Всичките нива на упражненията се минават поне за 4-5 месеца. 5 седмици имате право на онлайн консултация, изпращате таблица с мерките в началото на всяка седмица, а в края на режима се прави анализ на резултатите с препоръки и съвети.

Комуникацията
Изключително бърза, адекватна, логична. Информацията е полезна и създава навици. Каквито и въпроси да ви човъркат, можете да се консултирате с Руми, отговаря светкавично.

Какво постигнах дотук?
– доста повече енергия, за да мога да се справям с бебета, 5 годишни, работа, домашни задължения и какво ли още не.
– минус 3 кг, засега
– намалени обиколки, „прибиране“
– промяна в хранителните навици – по-малко мазнина в храната, която приготвям, спрях захарта в кафето, свикнах да правя междинни закуски, липса на тежест след хранене, преоткрих много продукти, които по разни причини бях спряла да консумирам – фурми, чия, овесените ядки (много вкусни, ха!), киселото мляко, гъбите, цвеклото, суровите бадеми, елдата, т.н. Смятам да спазвам режима още 28 дни.
– установих, че и без капка мазнина много ястия са все така вкусни, невероятно, но факт.

Трудностите
Изпитвам затруднения с големите количества салати и въобще порции. Важни са обаче, защото съдържат важни елементи, а и засищат, така че … working on that.
Понякога не устоявам и пробвам малки хапки от разни неща извън менюто. Не е фатално да го правя, но искам да тренирам волята си и действам и по тази точка.
Приготвянето на храната не отнема много време, но си е ангажимент.
Сладко не ми се прияжда, но трудно се сдържам пред топла ароматна багета примерно или домашна юфка с много масло, захар и сирене. Устоявам обаче.
Все още съм на мнение, че повечето здравословни неща изглеждат отвратително, ще го преглътна някак си, важното е да са вкусни.
Храненето навън леко ме натоварва, изкушения много, трябва да скръцна със зъби и да поръчам най-близкото по менюто за деня.

В общи линии е това. Изключително доволна съм, преосмислих доста навици, придобих нови, нучих важни неща, погледнах от друга гледна точка, подобрих менюто вкъщи. В никакъв случай не го чувствам като тежест, задължение и принуда, по-скоро като приключение, новост. Определено няма да стана фитнес маниак или да аскетизирам храненето си, смятам го за ненужно и некатозамен, но пък подобрих значително баланса и увеличих енергията – палци горе. Мартина попи от моя ентусиазъм и когато е вкъщи, правим упражненията заедно. Малък суитшърт и малък клин, които подскачат около мен и подвикват „Ще издържа, ще издържа!“, какво по-хубаво от това:-)
0 Коментари
 1. Avatar
  Анонимен says:

  Здравейте, отдавна съм почитател на блога, но днес не се сдържах да пиша, защото прочетох собствените си мисли. Аз също започнах тренировки с Руми, без режим на хранене, защото не целя отслабване и съм много доволна. Резултатите мотивират още повече 🙂

  Отговор
 2. Avatar
  LaMartinia says:

  В нашия случай кърменето е съчетано с АМ още от раждането. Режимът не е променил по никакъв начин кърменето. Предполагам обаче че е индивидуално, а и не мога да кажа как би било при бебе изцяло на кърма. Заради кърменето към режима имам допълнителни порции храна, които обаче невинаги успявам да консумирам.

  Отговор
 3. Avatar
  Анонимен says:

  Започнах тренировки от сайта на Руми сама. Притесних се, че ще стана агресивна, ако някой лишен от моето ежедневие, настойчиво ми повтаря колко малко време е половин час за трениране дневно. :)))

  Отговор
 4. Avatar
  Анонимен says:

  Здравей Мария!Моля,да ми дадеш малко повече информация за житния режим. В интернет това което прочетох е доста объркващо (поне за мен)Мерси!
  P.S. Блогът ти е ………чудесен,следя го с интерс!

  Отговор
 5. Avatar
  krasi_mm says:

  Благодаря, Мария, за споделената информация! Стискам палци за ефекта от режима:)

  Поздрави!

  Отговор
 6. Avatar
  LaMartinia says:

  Шарена сол, ще изкарам още 1 или 2 пъти по 28 дни до лятото и после си минавам на нормално хранене, с придобитите нови навици и като ограничавам използването на мазнина и тестено.

  Отговор
 7. Avatar
  Dani says:

  Мария, сигурна съм, че ще имаш успех.
  Защото си мотивирана, тръгнала си по правилния път с индивидуална програма и не се подлагаш на тези безумия, наречени диети!
  Стискам палци 🙂

  Отговор
 8. Avatar
  Bi says:

  Здравей, Мария!
  Следя блога ти с интерес, имаш прекрасни деца.
  Може да не съм прочела всички статии и да те питам нещо неудобно и личнно, ти ще прецениш дали да го споделиш.
  Въпросът ми е какво работиш и как се справяш с работа и бебе?
  Аз имам детенце на 11 месеца, но едвам смогвам с домашните задължения, а си мислех, че съм организирана.

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *