С риск да ви досадя, продължавам с френската тема. Петанк. Правилата на играта няма да обяснявам, ако искате повече информация – тук. Метални топки, пясък, малко дървено топче и французи, това е общо взето. С корени още в 8-9 век, петанк днес е национален спорт във Франция. Не бях присъствала на живо и когато попаднахме на площадката в Jardin du Luxemburg в Париж, с интерес седнахме да наблюдаваме.
За атмосферата иде реч. Слънчев летен следобед, шарена сянка, няколко усмихнати играчи и цяла група зрители по металните столчета наоколо. С книга, кафе или приятел. Абсолютна лежерност и безвремие.
Играчите са с отиграна походка и маниери, професионално екипирани. Очевидно всички се познават. Поздравяват се и разменят по няколко думи. Тренират. Истинската игра не е започнала. Усмихват се и личи, че им е страшно приятно. Харесва им, че ги снимам. Позират и ми кимат с глава като някаква форма на одобрение и поздрав. Зрителите също са приятни хора в добро настроение.
Най-харизматичният играч е петдесет и няколко годишен мъж с бяла дълга коса. С уверени плавни движения и достолепна осанка се носи из площадката. Дава кратки обяснения и продължава съсредоточено да тренира. Явно обича да го наблюдават почти толкова, колкото обича петанк. Присъединяват се и още хора. Чаровна жена с поло шърт около петдесетте също е от професионалистите. Не знаех, че и жените се включват активно в играта.
Пристига колоритен зрител със сламена шапка, хавайска риза на неприлично големи бели цветя на ярко червен фон и внушителна лула. Поздравява с три целувки по бузата всички играчи. Вижда, че снимам, усмихва ми се и сваля шапка за поздрав. Усмихвам му се и аз и се сещам, че нямам шапка, която да сваля, а само диадема с цвете. Язък, щеше да е много френско:-))
Атмосферата е толкова дружелюбна, че направо ми идва да хвърля апарата и да размятам хаотично нечии топки (да се разбира буквално, в контекста на играта:-)) Снимките са лоши, така се зашеметих, че до края не успях да наглася настройките. Почти схванах правилата. Има си похвати на хвърляне и нужда от майсторлък. Специални кърпи, с които се бършат топките. Магнити, с които вдигането им от земята е по-лесно.
В близкото кафене се събират още хора и се присъединяват към зрителите.
Тръгваме си. Мина ми през ума да вляза и разцелувам всички играчи, но се спрях навреме.
Изключително приятен следобед. Люксембургската градина е приказна.Времето чудесно. А петанк е стилен начин за прекарване на свободните минути или обедната почивка. Определено по френски.

0 Коментари
 1. Avatar
  Ria says:

  За първи път четох за тази игра в една любима книга и все още представите ми са свързани с образите, възникнали тогава, но въпреки това атмосферата е почти същата.
  Много приятно!
  И аз имам спомен, че жените не са можели да участват преди.

  Отговор
 2. Avatar
  BIMBO says:

  Felicidad, благодаря !!! Имам петанк, но съм играла само веднъж. Прочитайки текста обаче, ми дойде муза, така че още утре ще го пусна отново в употреба:)

  Отговор
 3. Avatar
  Mira says:

  Много увлекателен разказ и прекрасни снимки! Много обичам да наблюдавам играчите – хипнотизират ме. Определила си го много точно – като в някакво безвремие :).
  Приятна съботна вечер и поздрави!

  Отговор
 4. Avatar
  LaMartinia says:

  Риа, много завладяваща игра, наистина! Преди ми изглеждаше статична и скучна, но на живо си е съвсем друго:-)
  Бимбо, после да споделяш прийоми;-)
  Мира, има някаква магия в движенията, ти със сигурност си присъствала често на демонстрации:-)Поздрави на всички и благодаря за коментарите!

  Отговор
 5. Avatar
  Флор says:

  Мечтата ми – малка вила във френската провинция. През деня да пиша романи на дървена маса с изглед към лозето ми, а надвечер да ходя на селския площад и да играя петанак с френските дядовци. Да, ще бъда единствената жена, на която е позволено. 🙂

  Отговор
 6. Avatar
  LaMartinia says:

  Ооо, Флор, ако ме вземеш с теб ще седя някъде из лозето и ще си блогвам тихичко:-)))Бих добавила колело с кошница и багета, покривка на каре, ледено розе(от лозето естествено) и креп със сладко от боровинки за закуска! Еххх:-)

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *