Какви типове парфюмни фенове познаваш?

Всякакви. Има много запалени колекционери, има и хора, които много внимават как и какво купуват, защото се плашат от количество. Има хора, интересуващи се само от последния излязъл на пазара, и други, обсебени от класики и винтидж парфюми. Фенове на различни марки, колекциониращи страстно основно любимците си и други, опитващи се да открият любимите си нотки, марки и стил. Разнообразие от личности, характери, себеизразяване, страсти и емоции. Познавам хора, който обичат да пробват нови парфюми, но не ги придобиват, а други купуват основно „на сляпо“ и тръпката от непознатото ги вълнува силно. 

Едно е сигурно – парфюманите са интелигентни, търсещи и силно емоционални хора с развита сетивност. Те се учат да разбират и разпознават миризмите и това ги прави щастливи. А когато човек открие своя начин да е щастлив, животът става по-лесен.

Каква роля в колекционерството имат парфюмните общности, хората, които са завладяни от същата страст? У нас има ли обособени подобни групи?

Парфюмните общности имат огромна роля в развитието и попълването на знанията и колекцията. Страхотно е да има постоянно с кого да говориш за хобито си и да се запалваш по нови непознати аромати чрез описания, което е невъзможно в обществото, защото то е нетолерантно към всякакъв тип вманиачаване. Хората не разбират защо трябва да притежаваш примерно 50, 100 или 200 парфюма, смятат го за глупаво и съдят. Укорителните погледи и неразбирането водят до пълно затъмнение по темата и нежелание на парфюманите да коментират аромати, освен с хора, които също се интересуват и ясно го показват. Писането по форуми, в социалните мрежи и личните контакти, под формата на парфюмни срещи е чудесен начин да си в среда, която те приема, обучава и дава безценен опит. Когато те интригува даден парфюм, но няма къде да го пробваш, сред „свои“ винаги ще откриеш някой, който вече го е направил, може да опише и да даде насоки, които често са безценни, особено ако има сериозни колебания ще допадне ли дадената миризма или не.

Парфюмните приятелства често са много силни, не се влияят от време и място и дават много емоции. Сродните души се подкрепят, влияят едни от други и оформят затворено общество със свои правила. То е необходимо и дори задължително, защото няма ли човек с кого да споделя радост или тъга, да се вълнува или отрича яростно, да мрази или да обича, всичко бързо му омръзва и се отказва. Самотата е враг на всичко хубаво, а при парфюмите щастието не търпи тишина.

В България има за щастие обособени подобни групи, и то от много години. Ценни са и всички любители на парфюми, рано или късно ги намират и са щастливи сред сродни души. 

Тук организират ли се курсове или някакви събития по темата? Има ли място, където човек да се запознае със света на парфюмите?

Не, няма нищо организирано, освен парфюмни срещи между запалени колекционери и парфюмани. Организират се редовно, но са затворени и непознати хора не се приемат. Едниственото място за запознанства с парфюми са парфюмерии, бутици за нишова парфюмерия, поръчване на мостри от интернет и тестване от лични колекции. Искрено се надявам това да се промени и да има организирани събития, курсове и срещи за широк кръг от хора. Би било много интересно и най-вече полезно. България както знаем, е рай на розовото масло и би могло да се направят сериозни инициативи в тази посока. Дано се намерят хора, които да инвестират в тази неразработена ниша и да разкрият на повече хора прекрасния свят на ароматите. 

Каква роля в парфюмния свят има маркетингът – рекламите, кампаниите, опаковката и посланията? Често явление ли е семпъл и, да кажем, слаб парфюм, да се превърне в хит само заради имиджа и шума около него?

Има водеща роля и най-много се набляга на маркетинг при лансирането на всеки нов парфюм. При това море от новости в парфюмерията трябва да приложиш уникални трикове, за да изпъкнеш и да продаваш своя аромат. За съжаление това е много трудно и рядко се срещат наистина запомнящи се кампании, реклами, опаковки и послания. Малко фирми успяват за поднесат изненади и това винаги е свързано с оромен бюджет. Такъв,от своя страна, могат да си позволят само най-големите и кръгът се затваря. 

Опаковката, рекламите, кампанията и посланието винаги имат значение, но за истинските парфюмани само ароматът вътре е важен. Никога не бих си купила парфюм единствено заради опаковка или модерност. Всеки ден се появява нова опаковка, нова реклама, нов флакон, нова идея и вчерашното вече не е актуално. Парфюмният свят е обезумял от разнообразие и изборът е наистина труден за всички.

Често явление при мейнстрийм парфюмерията е да се продават парфюми, около които се шуми и са най-новите на пазара, но при нишовите не е така. Там нищо няма да помогне, ако парфюмът е много слаб.

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *