Анализираш ли парфюмите на другите? Как хората избират аромати?Осмеляваш ли се да кажеш на някого: този парфюм не е за теб, не ти отива?

Винаги се впечатлявам от хубавите аромати на околните, но не ги анализирам. Всеки носи каквото може, иска, харесва и това си е негов избор и удоволствие. Никога не бих казала на човек нищо за парфюма му, освен комплимент. Щом като е избран, значи е важен за притежателя му, а хубавата миризма е за предпочитане пред никаква. Никой не трябва да се бърка в избора на парфюм, особено ако не е попитан за мнение. Аз например реагирам остро на подхвърляния за парфюма ми, повечето хора също.

Но е важно към парфюмите винаги да се подхожда внимателно и да се подбират и разделят по сезон, място, време, уместност. Ароматната аура се усеща бързо, а първото впечатление е винаги важно и понякога определящо последващите отношения. Човешкият мозък има много силна ароматна памет и парфюмите са в състояние да му въздействат емоционално.

Какво мислиш за ползването на един и същи парфюм с години?

Познавам хора, които имат ароматен подпис и много държат на него, но за мен като ценител на хубавите миризми, това е скучно. Всичко се променя, ние по-бързо дори отколкото бихме желали, и носенето постоянно на един и същи парфюм е по-скоро навик, отколкото реално удоволствие от фаворита. Да не говорим, че като се поставя постоянно една миризма, мозъкът спира да я приема и човек не усеща парфюма си въобще, а парфюм се носи винаги първо за себе си и след това за околните. 

Ароматът е аксесоар и подлежи на промяна спрямо визия, тоалети, места, сезони и настроения. Не мога да си представя, че ще сложа един и същ на бар и в офиса, на работа и в по-интимна обстановка, на ски и на море. Зимата убива доста цитрусите и цветята, а лятото не търпи смоли, уд и амбър. Гурме аромат с шоколад и сочни ягоди няма да стои през май, а Коледа очаква своите джинджифилови бисквитки с мляко и бели цветя. Носете различни аромати, за да се насладите на всякакви миризми и те да ви изненадват постоянно.

Най-странните парфюми, на които си попадала?

Познавам много странни парфюми и съм любител на такива. Обичам силно миризмата на бензин, запалени гуми, канцеларски материали, ацетон и животински нотки. Парфюмите на Agent Provocateur и Comme de Garcons съчетават по неповторим начин, на пръв поглед странни нотки, и са много харесвани от любителите на необичайни аромати. Има парфюми с метална нотка, която понякога мирише на кръв, има и медени аромати, които при неподходящи температури се преобръщат неприятно. Животинските нотки са променливи и често шокират несвикналите носове, с муск също са възможни изненади. Някои бели цветя са задушливи, а розите могат да са и тъжни. Тамянът може да донесе умиротворение, но може и да побърка с лоши асоциации. Ако искате да миришете на злато, носете 8 88 Comme des Garcons.


Със странните парфюми трябва да се подхожда изключително внимателно и те строго да се съобразяват, а най-добре да се носят първоначално вкъщи, за да могат лесно да бъдат премахнати, ако дразнят в дадения момент. И не се сърдете на сбърчения нос на партньора ви, малко хора харесват необичайни миризми.

Колекционерството на парфюми обсесия ли е? Как би го обяснила на едно дете, например? 

Зависи от човека, начина му на живот и финансовите средства. Колекционирането на парфюми е скъпо хоби и изисква постоянни инвестиции. Всеки ден се пробват нови проби, флакони, отливки. Вкусът се променя постоянно, което от своя страна променя и качеството и количеството на събраната колекция. Като прибавиш и постоянното четене, издирване, мисли за непознати, новоизлизащи или забравени, отдавна пробвани парфюми и разговори с хора с подобни интереси, обсебването понякога е факт. За радост преминава и търпи застой, а после пламва изненадващо отново, и то с по-голяма сила. Имаш ли силно изразено влечение към аромати, то е въпрос на време да започнеш да се интересуваш повече, а влезеш ли в света на парфюмните емоции, бройката новопридобити флакони расте бързо. И колкото повече информация получаваш, толкова повече мечтаеш, търсиш и искаш. Но човек не може да има и купи всичко на този свят, а и не трябва.

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *