Автор на рубриката: Невена Дорова/Sprinkled by Nevena

Случва се от време на време, особено сега, около празниците, да ни подарят букет. Слагаме го във вазата, както си е с целофана, наливаме вода и обикновено грижите приключват до там. В най-добрия случай му се радваме за около седмица. Скоро след това отива в кофата и често се оказва, че инвестицията не си е заслужавала.

Какво включват грижите за един букет, за да изглежда той свеж за по-дълго и как да удължим живота на рязания цвят? Можем ли да повлияем на цялостната визия и има ли значение къде ще го поставим?

Изборът

Още при избора на букет, се оглеждайте за такъв с неразтворени цветове. Колкото повече, толкова по-добре. Това особено важи за  букетите от лилиуми, какъвто е и този. Много по-дълго ще му се радваме.

Вазата

При избора на ваза от значение са цветът, размерът и формата.

  • Ако вазата е прозрачна, може да бъде използвана за всички букети, без значение от цветовата гама. Ако обаче има нюанс или особено наситен цвят, комбинирането ѝ с цветя от топлата гама (като жълто, червено, оранжево), в случай, че тя е в студената (лилаво, синьо, розово), със сигурност ще развали цялостната визия и ефект. Както и обратното – ако цветовете са съчетани подходящо, това ще направи още по-голямо впечатление.
  • Размерът на вазата е добре да е подбран спрямо големината на букета – ако е прекалено малка и неустойчива, ще пада много лесно, а ако е твърде голяма, цветята ще се губят в нея.
  • Примерът по-долу показва, как точно формата на вазата влияе на цялостната визия на букета:

На снимката вляво вазата е по-тясна, с по-тясно гърло. Това прави букетът да изглежда компактен, а цветовете по-близо един до друг.

На снимката вдясно, букетът заема по-голяма площ, изглежда по-голям и има достатъчно място за всеки от цветовете да се разтвори.

Преди потапянето

Важно: Преди да поставите цветята във вазата, отстранете най-долните листа и най-вече тези, които влизат в пряк контакт с водата. Това ще предотврати загниването им и появата на неприятна миризма.

С помощта на ножица отрежете дръжките под ъгъл, като скъсите дължината с приблизително 2 см. Това ще осигури по-голяма площ, чрез която растението ще поема от водата и хранителните вещества.

 

Подготовка на вазата

Налейте 1 литър студена вода и изсипете пакетчето с „храна“ за цветя. Топла вода се налива, когато искаме цветовете да се разтворят по-бързо.

„Храната“ за цветя предимно представлява комбинация от захар, лимонена киселина и белина. Захарта осигурява хранителни вещества, които растението ползва, за да произведе нужната енергия за отварянето на цвета. Лимонената киселина регулира алкално-киселинния баланс, а белината намалява появата на бактерии и гъбички във водата.

Ако не разполагате с пакетчетата, които вървят заедно с букетите, заместете с домашно приготвена течност. Смесете 1 чаена лъжичка захар, чаена лъжичка белина за домашна употреба и 2 чаени лъжички лимонов сок.

Ако не желаете да слагате белина във водата, може просто да дезинфекцирате вазата с нея, да я изплакнете обилно с вода и след това да добавите захар и лимонов сок.

Местоположението

Изберете място с непряка слънчева светлина, по-далеч от прозорец, за да не го огрява директно. По-хладната стая ще задържи букета за по-дълго, но ако искате да му се радвате във всекидневната, поддържайте възможно по-умерени градуси.

На деветия ден букетът изглеждаше леко уморен и някои от цветовете показваха първи признаци на прецъфтяване.

  • Отстраних повяхващите цветове и пожълтелите листа.
  • Смених вазата с по-тясна, за да изглежда по гъст.
  • Смених водата със свежа и сложих една лъжица захар и сок от лимон.
  • Преместих най-свежите цветя в центъра.

Визията му значително се промени. Успях да го задържа за още 3-4 дни.

Финалът

Изводи от експеримента:

  • Благодарение на пакетчето с течност и това че отстраних листата, водата нямаше неприятен аромат, в сравнение с чешмяната вода.
  • След седмица водата стана мътна и стана наложително да се смени. Някои експерти дори съветват водата да се сменя всеки ден, или ежедневно да се долива свежа, но ще опитам следващия път.
  • Последователно всички цветове се разтвориха напълно, без проблем в наситеността или формата.

Водата не придоби неприятна миризма, но за сметка на това, след осмия ден, ароматът на самият лилиум беше прекалено силен и натрапчив. Що се отнася до чистота – през няколко дни трябва да се забърсва падналият прашец от цветовете, но това не е кой знае какво в сравнение с гледката, която осигурява.

Невинаги ще имаме времето и желанието да положим толкова грижи и внимание за един букет. Понякога просто ще ни иска да го оставим с целофана. Няма правилно и грешно. Но ако това е нещото, което в момента внася цвят и разнообразие в ежедневието, развихрете се, експериментирайте и направете така, че да ви е приятно.


Снимки и текст: Невена Дорова/ Sprinkled by Nevena

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *