Силвия и Невена са създатели на обучението„КАК ДА СЪЗДАДЕМ УСПЕШЕН МАГАЗИН В ETSY: ОТ НАЧАЛО ДО КРАЙ“.

Съдържанието  е онлайн и ще продължи 6 седмици. Разделено е на 5 модула (могат да се разглеждат по всяко време), включва и 5 бонуса – над 24 часа полезна практична информация за изграждане и развитие на Etsy магазин. Материалите са структурирана под формата на pdf файлове, видеа, презентации, упражнения, онлайн дискусии и консултации в затворена Фейсбук група.

За регистрация и повече подробности вижте ТУК.

Началото е 9 май, а промоционалната цена от 170 лв. важи за регистриралите се до четвъртък, 22 април.

Фотографии: NEVITA, HER STARTUP

Повечето хора си мислят „Хоп, регистрирам се, листвам продуктите и започват да валят продажби“. Как стоят реално нещата с един чисто нов магазин без история?

Силвия: Да, точно така си мислят голяма част от хората – oтварям магазина, качвам няколко продукти и чакам. Ако не се получи, което, разбира се, се случва, те се разочароват от Etsy, решават, че не е тяхното нещо, че продуктите им не стават за там или си измислят друга причина да спрат.

Истината е, че за да е успешен един магазин в Etsy, за да започнат реално редовни продажби, е нужно да се отдели не само време, но и усилия. Всеки ден.

Да се фиксират, например, по 1-2 часа дневно в началото, които да се отделят само за развитието на бранда в Etsy. И ако в нещо не се справяме добре, да се развиваме в насока да се подобрим, а не да се отказваме, защото не го можем. Например, ако не знаем как да снимаме добре за Etsy, може да практикуваме ежедневно, да се запишем на курс, да ползваме услугите на фотограф (ако може да си позволим този разход), т.н. Но не да оставаме на същото ниво. Ако само седим и чакаме, нищо няма да се случи.

Как е построен семинарът ви – теоретична и практическа част? С какво е ценен за начинаещи предприемачи в тази област?

Силвия: Онлайн семинарът е изграден в 5 модула, с 6 бонуса, 5 практически упражнения и 3 онлайн консултации в Zoom. Продължава 6 седмици. Първият модул е за абсолютно начинаещи, а следващите са и за напреднали в Etsy платформата. Комбинация е от теоретична и практическа част – видеа, писмени лекции, електронни книги, упражнения, дискусии в групата, непрекъсната обратна връзка от лекторите, 3 “срещи” в Zoom, които след това са достъпни и на запис. След обученията провеждаме анкета за обратна връзка от участниците, като взимаме предвид всеки отговор. Затова сме изградили семинара във форма, която е най-удобна и желана от участниците в него.

По материала може да се преминава по всяко време, не е фиксирано в дни/часове на деня, с изключение на трите консултации с Невена Милева в Zoom.

С какво е ценен, научаваме от препоръките след него. С предаването на личния опит на лекторите, на практическия опит на Невена Милева, главният ни лектор, зад гърба си с няколко успешни магазини в Etsy, като в последния има над 1,000 продажби. С опита на нашите гост лектори – адвокат Невена Колева и счетоводител Апостол Ловчев. Темата за авторските права в Etsy e изключително важна, а темата за счетоводството, която стана също актуална напоследък у нас, е акцент и в обучението ни.

Ценен е и с мини общността за подкрепа, която се създава по време на тези няколко седмици и след него. Защото да, всеки може да развие и сам магазина си в Etsy, но би му отнело много повече време, лутане, проби и грешки, които може да си спести, ако някой, който е преминал вече по този път, му ги сподели.

И то не просто като откъслечни съвети в група, а като цялостно, много подробно и изчерпателно онлайн обучение. От моя страна аз давам непрекъсната обратна връзка за развитието на цялостния бизнес бранд на участниците, снимките им, което мисля също е ценно.

Невена: Смятаме, че обучението ни е много полезно, защото двете със Силвия се допълваме като знания. Обучението е структурано да следва естественото развитите на магазина. Знанията и информация са подредени, така че да бъдат полезни и следват процеса стъпка по стъпка. В групата на участниците със Силвия се стараем да отговаряме веднага на въпросите и да насърчаваме участниците да подобряват магазините. По време на “личните” срещи в Zoom активно дискутираме въпроси и актуални теми, както и консултираме участниците за личните им предизвикателства. Опитваме се да създадем приятелска среда, в която може да обсъждаме свободно темите, имам приятелства, стартирали от обучението. Дори след приключването на курса, продължаваме да си пишем и говорим. Радвам се на постиженията на участниците и това ми носи удовлетворение от добре свършенара работа. Обратната връзка и успеха на групата е основната мотивация за мен.

Споделете впечатления от развитието на участниците в първите издания.

Силвия: До момента сме провери успешно три издания, първото започнахме точно по време на първото извънредно положение у нас през април 2020 г. Онлайн обучението ни на тема Etsy е първото толкова подробно и продължително, правено у нас, като малко след края на първото ни издание темата Etsy започна да става все “по-модерна” и интересна сред творците в България, а и не само.

До момента имаме около 60 доволни участници, които завършиха първите три издания, както и десетки препоръки от тях. Но за нас не са толкова важни препоръките, колкото да проследим това, че реално магазините им се развиват с времето и имат редови продажби, каквато е и целта ни. Година след първото издание, вече виждаме чудесни резултати на по-активните ни участници.

Някои от тях направиха първите си продажби по време на самото ни обучение, всъщност по традиция винаги имаме по 1 участник с първа продажба, докато траят заниманията. В януарското ни издание две дами продадоха първия продукт в чисто новия си магазин още на втората седмица след отварянето му. Но по-важно е да виждаме регулярни продажби, и това се случва. Една наша участничка направи 15 продажби в последния месец, друга 8. Но това е само началото, тенденцията, която наблюдаваме, е че продажбите им се увеличават и са редовни. Всяка нова продажба е и допълнителен стимул за развитие и наблюдаваме, че след всяка продажба магазините им се разиват още по-добре.

Хубавото е, че по време на обучението ни се създава и една мини общност за подкрепа, която продължава да е активна и след края му.

Какво най-общо значи да си Etsy търговец – какви са основните задължения и ангажименти?

Невена: Търговците в Etsy на първо място са хора с идеи, които могат да се реализират в продукт или услуга. Всеки един продавач, трябва да бъде отговорен и да може да спазва зададени от него/нея самите срокове за изпълнение и изпращане на продукта и този продукт да отговаря на описанието и снимката. Ангажиментите и задълженията в общи линии са – създаване на обяви, които продават, изпълнение на поръчките, изпращане на пратките (ако са физически продукти) и комуникация с потенциални и реални клиенти.

От изключителна важност е продавачът да се грижи за рейтинга на магазина, това е средството което ще му донесе бъдещи продажби. Ако във физически магазин, клиентът може да види, докосне и провери годността на продуктите, то в онлайн магазина тази информация идва от клиентите, които са оставили отзив за продукта.

За да се развива един магазин в допълнение идват: разчитането на статистиките, маркетинг и реклама. За всяко едно нещо Etsy има създадена функционалност, за да улесни продавача и да предостави информацията визуално и стъпка по стъпка.

Доколко са важни общностите за позиционирането на един магазин – тимове, коментари, харесвания?

Силвия: Изключително важни са. От гледна точка на изграждане на бранда, разбира се, и за реализиране на продажби, всяка дейност носи някаква допълнителна видимост, а от там и ангажираност на потенциалните клиенти към магазина. Kоментарите, харесванията на магазина или продуктите ни, самото кликване върху листинха, помагат и за изграждането на SEO, или по-просто казано – за по-лесното намиране на магазина в търсачката на Etsy.

Кои са най-честите грешки и заблуди на творците, които нямат опит с Etsy търговията?

Невена: Не бих казала, че е проблем човек да прави грешки, важното е да се учи от тях. В началото, при отварянето на магазина, не е необходимо всичко да е перфектно и изпипано до последния детайл. Etsy магазините се развиват с времето. Търговецът може да подобрява снимки, описания, продукти. За мен най-голямата грешка е получаването на негативен отзив. В такива ситуации, комуникацията с клиента излиза на първо място.

Доста често срещана грешка при отварянето на магазини е ценообразуването. В някои случаи продавачите не калкулират правилно пощенските разходи и при продажба се оказват на минус, а в други случаи поставят нереалистично високи цени, с идеята че продават в чужбина.

Според мен продукт със значително завишена цена е продаваем, когато има вече получени множество отзиви от 5 звезди и положителни коментари.

Силвия: Бих добавила единствено едно – когато търговците си мислят, че знаят и могат вече всичко, те спират да се развиват. Платформата постоянно се променя и е нужно да са в течение на тези промени. Постоянно трябва да се чете и да се учи. И е нужно да умеят да приемат градивна критика, защото нейната цел е да им помогне да станат по-добри.

Първата продажба гаранция ли е за успех на магазина?

Невена: Първата продажба е светлината, която ни дава мотивация да продължим. Ако само реализираме продажбата, изпратим поръчката и затворим заявката в Etsy, това не е достатъчно. Първата продажба ни показва какво е търсенето. Тя трябва да е двигател за нови продукти и учител за това как сме успели да я направим.

Може ли човек да се издържа само от това?

Силвия: Ако проследим статистики на продажбите в Etsy, което е лесно да се направи в някои онлайн платформи, може да видим нагледно не само месечните, но и дневните продажби на големите търговци в Etsy. И да се убедим, че някои от тях са вече големи бизнеси, с цял екип, и издържат добре не само себе си, а и членовете си. В България също има изключително успешни търговци в Etsy, които са концентрирали развитието на бизнеса си основно там. Но повечето от тях са започнали със скромно начало, много често с изработка на продуктите на кухненската маса.  След март 2020 г. продажбите в платформата са се увеличили значително, което показва една потенциална възможност за добра реализация в бъдеще.

Но Etsy е също и прекрасна платформа за допълнителни доходи, за успешна монетаризация на хобито. Дори и да работите в компания на договор и да не планирате да я напускате, защо да не изкарвате добри допълнителни доходи, докато развивате хобито си? Такъв е например е случая с Невена Милева. Etsy е чудесна възможност за баланс на хоби с работа.

За какво основно трябва да се следи при работата с клиенти в един Etsy магазин?

Невена: Първото и основно правило е да отговаряме бързо и коректно на клиентите. Това е важно поради две причини: рейтинга на магазина и възможността да направим продажба или да разрешим проблем, преди негативен отзив. Клиентите в Etsy са много любезни  и отзивчиви хора. Дори когато има сериозен проблем, например забавяне на доставката поради обстоятелства независещи от продавача (Ковид ограничения по границите), при активна комуникация от страна на продавача, в повечето случаи получавам разбиране от клиентите. Дори  в отзивите си отбелязват, че са имали добра комуникация и е било лесно за тях.

Какъв ценен опит се придобива с този вид продажби и комуникация?

Невена: Отварянето на онлайн магазин в Etsy дава много перспективи. Като започнем с подобряването на владеенето на английски език и преминем през умения и знания за фотография, маркетинг и реклама, оптимизация и статистика. Във времето се научаваме да работим с различни приложения, за да оптимизираме работата си, което води до подобрение на дигиталните ни умения. Освен това при реализирането на продажбите, разбираме кои продукти се търсят и продават и насочваме фокуса си към тях. Това променя и начина ни творене и създаване на продукти. Носи ни нови идеи и разширяване на гамата. Общността на Etsy е много силна:  форуми, групи и т.н. и това го прави различно място за търговия и го отличава от Амазон и Ebay. В Etsy има подкрепа и споделяне, има енергия, която задвижва творчеството и продажбите.

© COPYRIGHT LAMARTINIA 2010 -2020

ALL RIGHTS RESERVED – Всички изображения и текстове, освен изрично упоменатите с източник, са собственост на LAMARTINIA.

Ползването им без позволение е абсолютно забранено и подлежи на законови санкции.

www.lamartinia.com

Гастрол Ина
Гастрол Serendipity
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.