Сватбата на скъпата ми братовчедка се състоя в началото на юли. Подписване в София и пътуване до малкото село Пирин, на върха на Пирин. 
Тази сватба беше определено нетипична. Част от гостите бяха настанени в къщите за гости, друга част на палатки до стария параклис в най-високата част на планината над селото. Тъй като аз съм твърд любител на схемата „легло с баня“, избрахме първия вариант. 
В Пирин къщите са небрежно нахвърляни по склона, а местните жители много мили и любезни. Не бяха виждали такава суматоха от доста време май:-) 
Дърветата по планината приличаха на гъст горски мъх, скоро беше валяло и от земята се надигаше аромат на трева и мокра пръст. Три изключително мили баби ни посрещнаха и настаниха в една от стаите на Бисеровата Гоф къща, собственост на Любимка Бисерова, от известните народни певици сестри Бисерови. Родена в селото, тя решава да възстанови къщата заедно с американския си съпруг и да възроди селския туризъм в района.
Самото тържество беше до стария параклис, на върха на планината, където имаш чувството, че можеш да се излегнеш върху някой облак. Имаше местен ритуал с обличане и скриване на булката с n на брой покривала, песни за взимане, прощаване със семейството и преминаване в новото. Не знам как милата ми братовчедка издържа, предвид 5-6 месечния си корем 🙂 Имаше и хорА, танци, игра с факли, гайдар и местен готвач, който бъркаше гозби в огромните казани. Въобще Пиринска идилия! Хапнахме, пийнахме, потанцувахме, видяхме китното село Пирин в китната планина Пирин, поздравихме младите и се уверихме, че се взимат:-)
Поводът обаче за тази публикация е, че вчера на бял свят се появи най-важният участник в това тържество – малкият Георги! Пожелавам му най-хубавите неща на света, да е здрав, умен, талантлив, обичан, успешен и с късмет! А на родителите му – да се обичат всеотдайно и вдъхновено!
Селото

По пътя нагоре 

Центъра

Ритуала

Декорацията

Готвача

 

Гайдата

 

Пак декорацията

 

Хорото

Букета

Огъня

0 Коментари
 1. Avatar
  Флор says:

  Много ме радва това връщане назад към традициите и нямам нищо против подобни сватби да станат модерни. :))

  Отговор
 2. Avatar
  Milena says:

  Наистина много нестандартна и запомняща се сватба! Страхотни снимки и атмосфера!
  Да е жив и здрав малкият Георги!

  Отговор
 3. Avatar
  Milena says:

  Наблюдавам и аз една такава тенденция към различни, нестандартни сватби. Преди време разглеждах едни снмки от сватба – всички в народни носии, сватбата в балкана, софрите по поляните, гайди, чевермета и т.н.:)

  Снимките са страхотни!Със сигурност е било интересно преживяване.

  И да не забравя,честита ви радост! Здраве и щастие за малкия Георги.

  Отговор
 4. Avatar
  Nana says:

  Сега вече сериозно ти завидях 🙂
  Страотни снимки, явно е било уникално празненство.
  да е жив и здрав малкият Георги!

  Отговор
 5. Avatar
  Ивейн says:

  Мария, ти сигурна ли си, че това се е случило тази година? 🙂 Не е за вярване, че има все още такива места, където се е съхранила традицията в неподправен вид. Нестандартно и запомнящо се, наистина! На Георги – здраве и късмет!

  Отговор
 6. Avatar
  Daniela Dineva says:

  Ох, колко хубаво и естествено изглежда всичко, отвъд градския шум и човешката суета. Обичам таким места и типично български обичай, където можеш да се слееш с природата и да поговориш с дядовците на мегдана 🙂
  Поздравления на младото семейство и прекрасния избор на място за венчавка!
  А малкия бонбон да расте много здрав, умен и щастлив!

  Отговор
 7. Avatar
  LaMartinia says:

  Ондине, Флор, Дани, Милена, Нана, Валко, Ивейн, Дани, благодаря з акоментарите и пожлеанията. Аз лично не бих празнувала така сватбата си, но е интересно да се види и преживее 🙂
  Поздрави на всички!

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *