Странно ли ви се струва заглавието? От нещо ядливо ли е направена? Какъв е този Отряд ПиПеР? Цялата книга ли се засажда и какво пораства от нея?

Тази детска книга е необичайна по много причини – създадена е от изцяло български екип, освен самата история има интерактивна и практическа насоченост, и още – напечатана е с напълно безвредно мастило и лепило, хартията е 100% рециклирана, а шрифтът е създаден специално за хора с дислексия.

Идейният генератор Дарина Димитрова, авторът Цветелина Вътева и илюстраторът Кристина Михайлова (предпечат – Миглена Чернаева, дизайн – Ани Милкова) са създали едно интересно, възпитателно (колкото и суховато да звучи думата) и полезно издание за деца над 3 г., което обхваща много и важни теми: опазването на околната среда, любовта към природата, ролята на семейството, отношенията между родителите, приятелската подкрепа, работата в екип, здравословното хранене, приемането на различните, равноправието на децата с увреждания, устойчивия начин на живот. Може би това струпване на послания звучи прекалено наситено за една детска книга, но историята е достатъчно интересна и темите не тежат.

Приключението е с неочакван ход, обрати, изненадващи герои с оригинални имена, също с вградени послания – вещицата Нехая, например, или Княз Гняс. За децата е хем забавна тази игра на думи, хем добавя към общата идея.

 На места намирам, че има излишно разтягане на повествованието, децата са с достатъчно развито въображение и не са нужни прекалени обяснения, но авторката така е преценила и това е съвсем ок.

Книгата е интригуваща с вградените за посаждане семена, което за децата е страшно предизвикателство – да научат указанията (има ги в началото на книгата), да изберат съд, да обработят почвата, да надпишат и подредят всичко, пък и така да се погрижат за посевите, че те да покълнат и оцелеят. Семената са в пресован картон във формата на цветни саксии, което намирам за очарователно. Първата страница пък, посланието към родителите, е с вградени ядливи цветя, които са страхотни за украса, а и много любопитни за всяко дете „Ама как така ще ядем цветя?!“

Ако се справите добре със земеделската част може след някой и друг месец да имате марули, домати, сладки чушлета, репички и моркови. Би било интересно в следващо издание да има зеленолистни и/или пресни подправки, повечето деца не са им особени почитатели и не ги разпознават ясно, та би било полезно.

Ние вече засадихме мини градинката, чакаме хубаво време и слънце, за да извадим саксиите и, защо не, да нарежем първата си за годината салата собствено производство.

Повече за „Бобо Бермундо и Отряд ПиПеР“, идеята, екипа и реализацията можете да прочетете в сайта на Plantaboo  и в тяхната FB страница

*Книгата ни беше предоставена от издателите. 

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *