През ноември се проведе първото издание на семинара „Лично за личния блог“, който най-накрая се реших да организирам с незаменимото съдействие на Силвия от HerStartUp.

И за мое огромно удоволствие той събра страхотни участници – интересни, любопитни, мили, креативни, вдъхновени, с идеи, потенциал и умения. Някои от тях вече имаха блогове, други планираха създаването на личен проект, други все още търсеха мотивация и повод.

Получиха се динамични четири седмици, в които обсъждахме, разказвахме си, споделяхме и бистрихме теми около блоговете и блогосферата. Групата ни за дискусии все още е активна, няколко месеца след края на семинара, дано остане така и занапред. Стана дума колко е важно да списваме тези проекти първо за себе си, след това за аудиторията; да сме честни, открити и естествени, защото всичко друго личи; да не напъваме нещата, а да ги оставим да се случват по органичен и плавен начин, за да са устойчиви и интересни на нас самите като автори. Говорихме и за много други неща, за някои от които дори не си бях давала сметка. Семинарът беше супер зареждащ и много любопитен за мен самата, надявам се и за всички останали.

По този повод реших да събера в една публикация реализираните блогове на участниците, съвсем нови или активизирани със свежи сили. Лично аз съм много доволна, че темите им са разнообразни и сред тях няма нито един за грим и мода, напоследък блогосферата се наводни с този тип проекти, в голямата си част доста скучни и еднотипни.

Благодаря на всички участници за страхотното преживяване, беше супер приятно и пълно с творческа енергия. След края на семинара имаше доста запитвания за ново издание, тук е мястото да спомена, че обмисляме такова наесен, допълнено и актуализирано, с повече елементи и активности. Ще обявим скоро датите и програмата.

А сега с удоволствие разказвам за героите на първия семинар, следете ги, заслужава си!

СИЯНА – WHERE SIYA SHINES

FB СТРАНИЦА

Снимки: Сияна Янарова

Блогът се появи малко след края на семинара, заедно обсъждахме името и концепцията, за която Сия имаше идея отдавна. Tемите са родителство, устойчив начин на живот, деца, пътувания, лични семейни  моменти. Сия е професионален фотограф и ретушист, снима чудесно, улавяйки майсторски светлината.

Плюсове: Сия живее в UK, има активен живот, въпреки че дъщеря ѝ Емилия е само на 2. С много идеи и умения, креативна и разнообразна е в съдържанието. Професионален фотограф и ретушист, снима чудесно, улавяйки майсторски светлината. Блогът има и английска версия.

Препоръки: блогът е съвсем нов и със сигурност ще намери своя ритъм в честотата на публикациите. ФБ страницата се води редовно. Бих препоръчала малко по-подредена първа страница на сайта за по-лесно навигиране. Сигурна съм, че Сия е събрала един куп идеи, които скоро ще осъществи.

ЙОАННА – YOANNA BLOG  

FB СТРАНИЦА

Снимка: Йоана Младенова

Блогът съществуа от 2014, но Йоана имаше нужда от свежа енергия и нов тип мотивация. Темите са лайфстайл, книги, пътувания, деца, мода, лични, градски места, заведения, други.

Плюсове: снимките са на ниво, а текстовете без грешки (последното много рядко срещано в блогосферата!). Йоана има чувство за хумор и самоирония, което винаги е огромен плюс. Публикациите и като цяло блогът  са оформени чудесно – семпло и прегледно.

Препоръки: блогът има голям потенциал, стига Йоана да избяга от клишетата, които се ширят из Инстаграм. Но тя е толкова млада, че със сигурност ще намери свой собствен стил и линия. Лично аз не харесвам тенденцията блоговете да се прехвърлят почти изцяло в Инстаграм, пожелавам ѝ да не се подвежда по нея.

ГАЛИНА – GАLINARIUM 

Снимки: GALINARIUM

Галина направи съвсем скоро сайта си, който ще развива като комерсиален проект, с добавка личен блог. Темите са билкознание, ароматерапия, звукотерапия, дендротерапия. Името беше голям препъникамък, но дружно го измъдрихме.

Плюсове: оригинални и не съвсем популярни теми, които са ниша.

Препоръки: да допълни сайта с повече съдържание и да довърши категориите. Галина едва сега започва, пожелавам ѝ да се колебае по-малко и да действа.

НЕВЕНА – SPRINKLED BY NEVENA

FB СТРАНИЦА 

Снимка: Невена Дорова

Блогът вече съществуваше по времето на семинара, но Невена се колебаеше за темите и езиковите версии. Освен много красива и мила, тя е и страхотен градинар, което доказва, че това хоби изобщо не е отживелица, тъкмо напротив!

Плюсове: страхотната тематика, аз поне не се сещам за друг подобен блог, списван модерно и с качествени снимки. Към ФБ страницата има и група, в която аз често задавам глупави въпроси, градинарството и цветарството са ми любими теми. Можете да откриете освен градинарските теми, и рецепти, направи си сам идеи, съвети за цветя и градински растения, видео уроци. Също катерички, най-различни птици, насекоми – шегувах се с Невена, че си я представям като Снежанка, около която има една тумба диви животни.

ПЕТЯ – PETYA VALKOVA PHOTOGRAPHY

ФБ СТРАНИЦА

Снимки: Петя Вълкова

Петя разказва в снимки. Снима за удоволствие, използва малко думи и много образи.

Плюсове: Петя е много естествена и това личи и в снимките ѝ. Фото проекти без излишна помпозност винаги са добре дошли.

Препоръки: да публикува по-често в блога, не само във ФБ страницата. Да продължава да снима, със сигурност ще открие своя стил и жанр с времето.

Светла – SHAREDISHSTORIES 

FB СТРАНИЦА

Снимки: Георги Георгиев

Светла сама определя блога си като „истории за живота, храната и щастието“. Съществува от октомври 2017 и засега не си поставя амбициозни цели, само за забавление и хоби е.

Плюсове: Светла разказва добре, снимките прави мъжът ѝ и ще стават все по-добри, сигурна съм. Говори естествено и се чете лесно.

Препоръки: да публикува по-често и да не се отказва!

Таня – KINDLY SPOKEN  

FB СТРАНИЦА

Снимка: Таня Неделчева

Таня пътува често и разказва основно за пътешествията си. Блогът се появи след семинара, съвсем нов е.

Плюсове: блоговете в този жанр са много актуални, а дестинациите, които посещава са интересни (Тайланд, Шри Ланка, Канада, т.н.). Прави и видеа с GoPro камера.

Препоръки: бих препоръчала по-малко снимки тип „личен албум“, за да са по-универсални фотоисториите. И малко повече разкази в думи. Също така да активизира ФБ страницата.

Ралица – THE ART OF FUN AND INTERESTING LIFE

FB СТРАНИЦА

Снимка: Рали Антова

Ралица живее в Амстердам и разказва за града и Холандия като цяло, посещава често Индия, вълнува се от йога и медитация, почитател е на вегетарианската кухня.

Плюсове: интересните теми и конкретните хобита, които Рали поддържа. Медитативният фокус в пътуванията е по-скоро екзотичен жанр, така че темата определено е нишова. Рали разказва увлекателно и се усеща една любовта ѝ към това, за което пише.

Препоръки: задължително българска версия и по-добро структуриране на самите публикации (по-кратките е удачно да бъдат във ФБ). Сигурна съм, че тепърва ще развива блога и ще има куп нови вдъхновения.

СВЕТЛАНА – AESTHETLY

FB СТРАНИЦА

Снимка: Светлана Мирчева

Светлана едва преди дни смени името и адреса на своя съществуващ, но малко поизоставен блог. Снимки от пътувания и лични разсъждения..

Плюсове: Снима приятно и има доста идеи, които ѝ пожелавам да реализира. Разказва добре, с чувство за хумор и без напрежение.

Препоръки: Да бъде по-последователна и да взима по-смело решения. Да поддържа блога жив (това към всички, не само към Светлана).

Очакваме и реализирането на проектите на Ангелина, Силвия, Хюли, Добродана, Дарина, Пламена, Дарина, Теодора, Искра и всички останали, които все още събират смелост, мотивация и вдъхновения. Пожелавам им го!

3 Коментари
 1. Avatar
  Преслава says:

  Страхотна статия, Мария, изключително полезна! Харесаха ми коментарите, открих много нови, свежи лица и блогове, от което имах нужда.

  Успех на момичетата!

  Поздрави

  Отговор

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] знания, за да се престраша. Моя приятелка ми спомена за онлайн семинара, който Мария организираше през ноември 2017. Без много […]

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *