През изминалия уикенд бях набрала инерция и успях да направя и четвъртата книжка, най-любимата досега.


Отговарям тук на някои въпроси, които получих по темата:
– Защо книжките са само 4? – Не носим навсякъде куклата, не снимам навсякъде, където ходим. Действам по вдъхновение, не по план.
– На каква програма са правени книжките? – Adobe InDesign CS4 (с изключение на първата, която дори не помня как съм съшила:-). Платформата, на която се качват е www.issuu.com (с безплатен за ползване базов план).

– Правя ли такива книжки по поръчка? – Не. Това са просто лични семейни спомени.
– Дали предварително планирам какво да снимам? – Не. Сглобявам книжките според това с какви кадри разполагам. Не режисирам и не подготвям сюжети.
– Може ли да ползвам еди коя си снимка от книжката за еди какво си? – Ми, не. Никога не съм слагала воден знак или лого на снимките си, не смятам и да го правя. Не преигравам и по темата с авторските права. Длъжна съм да отбележа обаче, че правата за някои от кадрите принадлежат на сайтове за сток фотография и нерегулираното им ползване е да кажем … непрепоръчително.
– Ще има ли още книжки? – Най-вероятно да. Не знам. 🙂
– Как да си направя подобна? – Дори да не е сглобена под формата на виртуална книга и без специални програми, можете да си извадите любими снимки и да ги подредите в голям албум с бели страници, които да надпишете на ръка. Даже би станала още по-автентична и оригинална.
 

Книжките:
Мара и Мартина – морско приключение
Мара и Мартина – френско приключение
Мара и Мартина – на острова
Мара и Мартина – на село

 

 

6 Коментари
 1. Avatar
  vesela says:

  Чудесни книжки! Дори да бяха без текст, пак достатъчно разказват и самите снимки. Мартина е прекрасен модел/герой в тях! Винаги с интерес надниквам в този блог!

  Отговор
 2. Avatar
  Веселина Георгиева says:

  Това, което виждам по снимките е моето детство. Мъчно ми е , че много малко деца в наши дни могат да "вкусят" от това, дори моите. Бабите вече са "градски" не искат на село 🙁

  Отговор
 3. Avatar
  Lori Valcheva says:

  Страхотна книжка, красиви снимки с още по-красиви спомени 🙂 Ще надникна и в останалите книжки със сигурност, много ме усмихна тази! Поздрави

  Отговор
 4. Avatar
  Alex Orange says:

  Несъмнено най – прекасните моменти, толкова е хубаво, че ни правиш част от тях, чрез споделянето на тези книжки!!!

  Отговор
 5. Avatar
  Таня Донева says:

  За един кратък миг се почувствах отново дете, успя с приказния си разказ да ме върнеш доста назад във времето и да накараш душата ми да се размекне от милите спомени 🙂 Толкова е хубаво, че и в днешно време някои дечица могат да си изградят такъв спомен, за безгрижните дни на село, но аз все си мисля, че нищо не е същото!
  Имаш разкошни дъщери, пожелавам ви здраве и прекрасно лято 🙂

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *