Като човек, който е финансово недисциплиниран и не умее да планира добре, поканата от Klear да стана един от техните автори дойде изненадващо и леко озадачаващо. Аз и финанси? Боже, моля ви! Не съм неразумен прахосник, но действам хаотично с парите си за лични разходи. Не спестявам успешно, не разпределям правилно и нямам навика да прогнозирам. Но пък съм наясно от какво мога да се лиша, за да си позволя нещо далеч по-ценно като преживяване и дългосрочна стойност. Ето защо темата ми се стори крайно интересна, предизвикателна и мотивираща, нещо като моя лична фитнес програма за финанси.

Klear са група млади и приятни хора, които разбират от работата си и са тук, за да създадат нещо хубаво и полезно – нов тип взаимоотношения във финансовите услуги. Най-общо услугите им включват две неща:

„- Peer-to-peer lending платформа, която ще предлага алтернативни решения за хората, търсещи средства, и тези със спестявания.
– Безплатни материали и инструменти, позволяващи на хората да подобрят финансовата си грамотност и да взимат разумни решения, свързани с парите им.“

Звучи добре, всичко е обяснено ясно и максимално прозрачно. В блога можете да намерите споделени лични истории за финанси, съвети и практически насоки – на разбираем език и от собствен опит.

В инструментите им пък може да откриете интригуващи и полезни неща като Klear Budget (безплатно уеб приложение, достатъчно е само да се регистрирате с имейла си), който ще ви помогне да планирате и да следите успешно състоянието на парите си. Смятам лично да го тествам съвсем скоро.

Първата ми статия за Klear е на тема: митовете и крайъгълните камъни около собствения малък бизнес. Споделеното е от личен опит, без претенции за експертиза. Нямам за цел да ви откажа да работите за себе си, а единствено да ви предупредя за някои ключови моменти.

Следете какво се случва с Klear, струва си.
Мечтата за малък собствен магазин/ресторант/книжарница/галерия/кафене е често срещана и обикновена обвита в розов идеализъм. 

Нерядко е предизвикана от миловидни захаросани сцени от филми или книги, разкази на очевидци или приключенски размисли от бюрото в офиса.

Желанието да работиш за себе си и да създадеш малко „местенце“ по твой вкус избуява постепенно, докато не прерасне в твърдо решение за действие.

В реалния свят обаче, нещата съвсем не са безоблачни и е добре да сме поне отчасти подготвени.
Напълно е възможно този текст да те откаже от плановете ти за малък кокетен бизнес с дантелени завески и пейка отпред, предупреждавам.
Но пък веднъж загнездила се идеята за него в главата ти, няма нищо по-хубаво от това да я осъществиш. Дори и да не успееш да я превърнеш  в семеен бизнес за поколения напред или сделката на живота си, ще спечелиш множество активи, които не се измерват в цифри, а в спомени, уроци и приятелства.
Съветите нямат претенция за изчерпателност и анализаторска прецизност, но пък са базирани на реален личен опит, а понякога това е по-ценно от сухата теория на специалистите. Целят единствено да те предупредят за някои крайъгълни камъни и да избистрят леко картината преди старта.

Мит 1: Малкият бизнес е подходящ за всеки активен и предприемчив човек

 

Малкият бизнес, поради факта, че е малък, изисква почти постоянно твоето присъствие, енергия и време.
Ако си свободолюбива натура, която обича да пътува, да излиза често, да взима спонтанни решения за ваканции и забавления, то малкото магазинче и ресторантче категорично не са опция.
Дори да имаш служители и да не си пряко зает с ежедневната текуща работа, постоянно ще ти се иска да контролираш изпълнението на задачите, което от дистанция е, ако не невъзможно, то поне адски трудно, особено в началото. „Изключването“ ще ти се получава все по-трудно, а без теб нещата винаги леко ще се объркват.
Свикни да планираш ваканция само веднъж годишно, в най-ниския за конкретния бизнес сезон и да се откажеш от редовните бягства през уикендите и дългите излежавания на дивана. Преди да се впуснеш в авантюрата помисли добре дали можеш да го преглътнеш. Поне за 1-2 години, ако не и повече.

Мит 2: Ще започна да печеля веднага

… 

Цялата статия можете да прочетете тук: Собствен бизнес: 13 заблуждаващи мита

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *