Снимка: The Slow Traveler

 

Със сигурност поне веднъж сте потъвали в Pinterest и безбрежните му идеални картинки, които извират от дъното на монитора с една единствена цел – да ви депресират леко и да ви убедят, че нямат нищо общо с реалния живот.

Влизате уж за малко, уж за конкретна идея или подсещане, и след час усещате, че ако не прекратите незабавно  това зяпане, може да изкарате целия уикенд в разлистване и цъкане с език.

Почти всичките ми сесии там следват една и съща градация:

 • Егати, колко е готино!
 • Е, как не съм се сетила досега?!
 • Правя го!
 • Всъщност… май няма да стане…

Някои основни заблуди там, със сигурност имате да добавите още:

Книгите с корици отзад

Изключително фотогенично и адски готино на пръв поглед – нюанси на кремаво, бяло, бледожълто, бежово, няма ги дразнещите всяко ОКР разноцветни корици, пасва с останалата част от интериора, не се набива на очи, красота. И тъкмо да се захванете с преобръщане на библиотеката се сещате, че всъщност, за да намериш книга в тази подредба, ще бъде необходим или точен опис на локацията, или едночасово ровене. А и в крайна сметка достойнството на книгите не е в хармониращата хартия на страниците, а в автора и заглавието. Фотогенична, но крайно непрактична идея.

Разтребените детски стаи

Кой не е ахкал по минималистичните детски стаи, в които има а/почти никакви мебели и вещи; б/изрядна чистота; в/невъобразим ред. Знаете, че не е възможно, но все пак решавате да опитате. Установявате, че просто няма как да махнете половината мебели, да скриете голяма част от играчките и да запазите чистотата повече от час, освен ако не изгоните децата. Поне ви остават картинките.

 Наметнатото одеяло

За да подредите по подобен начин одеяло ви трябва поне половин час – да не изглежда намачкано и захвърлено, да не е прекалено нагласено, да има движение, но да не е изсулено, да е в добра композиция с останалите вещи, да изглежда сякаш някой по розови чорапи току-що се е измъкнал от дивана, за да си направи чай. И тук идва резонният въпрос: кой, освен интериорен дизайнер/стилист/фотограф би се занимавал доброволно с това?!

Спалнята без нахвърляни дрехи

Има един стар виц за семейство, което си купува фотьойл за спалнята, и жената казва: момент, да нахвърлям малко дрехи, за да видя дали ще стои добре. Та така и пинтерестките спални – перфектен ред, отново МИНИМАЛНО количество вещи, няма нахвърляни пижами и чорапи, няма провиснали до земята чаршафи, няма кашони със зимни дрехи и току-що събути дънки. Всичко е под конец, истински шоурум.

Кухнята без съдове/шкафове

Лично моя утопична идея е един ден да имам кухня без горни шкафове. С няколко полици за фотогеничните ми тигани, които ще са загорели точно колкото трябва, за да излизат добре на снимка, и за шарените порцеланови антикварни чинии, които са само за украса. Ами тенджерите, ами купите, ами единичните грозни чаши, които все не се решавате да изхвърлите, ами чиниите с чукнати ръбчета, които са всичко друго, но не и за снимка?! И бързо си припомняте, че по-добре функционално, отколкото пинтерестко. В крайна сметка – ИМАТЕ РЕАЛЕН ЖИВОТ, ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ!

Небрежните коси

Сякаш ставате сутрин, тръсвате глава и веднага придобивате този out of bed вид. Само че вашият аут ъф бед е малко по-различен от този в Пинтерест. Установявате, че за да добиете точно този ефект трябва да си измиете косата, да я изсушите със специална четка, да я навиете на ролки/маша/преса, да подберете специален стилизант, да я оформите прилежно – всичко това, за да изглежда небрежно. Махвате с ръка и си правите обичайното кокче на върха на главата  – и то е доста пинтерестко, спокойно.

Всичко изглежда супер лесно

Това сапун във формата на диня, гирлянд във формата на овчици, торта във формата на рокля с волани – ПИНТЕРЕСТ МОЖЕ ВСИЧКО! Обяснено в няколко уж лесни стъпки, но се оказва, че ви заблуждават жестоко. Нищо не се получава като на картинките и поне месеци няма да опитате отново.

Бюрата в изряден ред

Разбира се, всички бюра в пинтерест са с бели Mac компютри, изключително елегантни и минималистични. Добре де, къде си държат тези хора класьорите, бумагите, бележките, тефтерите?! Столовете са метални и ефирни, а върху тях е метната кожа/парче плат/дебело одеяло – реално на подобно нещо изобщо няма как да работите, защото ще се схванете още на първия час. Пробвайте и ще се убедите.

Баните са сухи

Баните са всичко друго, но не подгизнали. Приличат на хол, стая за отмора или спа салон. Непостижимо вкъщи, знаете го, но не пречи да ахкате.

Храната винаги е фотогенична

В Пинтерест ви се прияжда всичко – дори неща, които обичайно не консумирате. Могат да направят дори шкембе, пача или агнешки дреболии да изглеждат феноменално добре. Всичко е много лесно, в 2-3 стъпки, дори торти с 18 етажа и многокомпонентно 9-степенно меню. Курабийки с паяци, близалки от чийзкексчета, ягоди в глазура на точки – фасулска работа. 

Летни рокли и гумени ботуши/сандали и палто/вълнено сако и къси панталонки

Подобни фотогенични комбинации трудно може да постигнете в нормални метеорологични условия – на една част от тялото все няма да ѝ е добре. Не и според Пинтерест – там времето е относително понятие.

Пиеш си кафето върху чаршафа

Какво по-нормално от това да станеш сутрин, да си направиш кафе и да го метнеш върху белия, току-що изпран чаршаф. Пък и да размяташ голи крака с вълнени чорапи около него. Пробвайте в реалния живот и след 1 до 3 минути кафето вече ще е проникнало в матрака, а на вас вече няма да ви е толкова пинтерестко. Съжалявам, но това е тъжната реалност, някои неща трябва да останат само на снимка.

Струва ти се, че всичко ще ти отива

Прически всякакви, аксесоари най-екстравагантни, дрехи нетипични – всичко изглежда бомба на снимките. Казваш си, защо пък не. Ами явно за да се убедиш, че тц, не е за теб. Е, поне си опитал.

Бебетата или спят, или се усмихват

Дори когато са облечени с вълнена шапка в спалнята, с бански през декември или с костюм на тигър през лятото – пинтерестките бебета са характерни с това, че: а/не плачат; б/не се зачервяват; в/нямат претенции и физиологични нужди. Хитро, нали.

Така е в хармоничния, утопичен, розов Пинтерест свят. Хубаво е в него, но не съвсем удобно и реално. И не си струват разочарованията – това в крайна сметка са просто едни картинки.

*И нещо важно, извън майтапа: източник Pinterest реално не указва нито автора, нито източника. Когато ползваме чужди снимки е добре да знаем чии са всъщност, Pinterest е просто платформа за споделяне.

4 Коментари
 1. Avatar
  MaquiLba says:

  Ахахаха, същото важи и за Инстаграм до голяма степен. Само някой, който е пробвал да захвърли така одеало, знае как НЕ става 😀 Но пък е хубаво място за мечтаене, стига да не се пропиеш с него и да не започнеш да съжаляваш живота си (който не е нито подреден, нито фотогеничен в 90% от случаите). А за източник Pinterest… Много мъдрих тази дилема преди време и реших, че вместо да свалям и на всяка снимка да слагам истинския източник, ще embed-вам поста – там си има линк, ако на някой му е интересно.

  Отговор
 2. Avatar
  Галя says:

  Това с кафето, вълнените чорапи и белите чаршафи отдавна мечтая да го направя, но колкото повече време минава, толкова по нереализуемо ми изглежда

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *