Когато създадох LaMartinia (преди почти 5 години), имаше малко лични блогове  на разнообразна тематика. Повечето бяха кулинарни, социално-политически, за картички, пътувания, фотографски, модни, изобщо с някаква конкретна насоченост. С времето се появиха доста подобни (т.е без определена основна тема и линия), някои сполучливи, други недотам. Не съм измислила топлата вода, но съм засичала  имитации и повторения, които по-скоро са ме разсмивали, отколкото дразнели. Специфични неща като словоред, определена употреба на думи, структура на изреченията, характерен изказ и други от сорта. Иначе, нито съм първата, нито последната, която снима децата си, готви, пише на различни теми и ходи насам-натам, това вече светът го е видял многократно. Видял е също така и как един блог се превръща от лични записки в бизнес. Някъде там, не и при нас. Тук, при умело списван такъв, започват да пристигат предложения за работа, което е чудесно. Но блогът сам по себе си е трудно да се превърне в източник на доходи. Тази тема всъщност е едно негласно табу. Почти всеки автор на блог скача като ощипан при изричането на думата „пари“, обикновено последователите му също. Причините няма да анализирам, просто ще нахвърлям някои наблюдения, които натрупах за почти петгодишното съществуване на блога и покрай работата си напоследък (съвсем встрани от LaMartinia и извън българския пазар).
*Там* и *тук* са условни понятия с изключения, разбира се.
 
PR агенции/журналисти/медии
Там – обикновено PR агенцията ви е забелязала, следи и харесва това което правите. Получавате уведомителен въвеждащ мейл, чрез който си уговаряте среща и обсъждате бъдещо сътрудничество. Ако блогът ви е PR friendly, го записвате някъде на видно място, за да не губите времето на хората отсреща и своето собствено. При положение, че се споразумеете и условията ви устройват, ви поема съответният Account Manager и действате по различни кампании. Във всяка публикация, която излиза по темата е упоменато „Sponsored by …“ или „Partnership with: …“

Тук – В повечето случаи до авторите на блогове се изпращат циркулярните прессъобщения, озаглавени с „колеги“. Случва се да бъркат имена, да не знаят какво точно има във вашия блог и защо пишат именно на вас. Често се срещат и неграмотно написани мейли на принципа „проба/грешка“ – ако стане, стане, ако не, здраве да е. Има, разбира се, приятни изключения, с които е удоволствие да се общува. Но са рядко. Доказано е, че реклама в блог е доста успешна, поради простата причина, че читателите приемат мнението и препоръката от първо лице, имат повече доверие и някой залага името си срещу всяка публикация. Не е лошо кореспонденцията да се води прегледно (и от двете страни), да се отговаря на всеки мейл в определен срок и да се употребява точното име от уважение. Такива едни прости неща.
Събития 
Там – поканата за събитие сама по себе си не е повод за публикация. Обикновено тя е част от цялостно сътрудничество и само добавка към отношенията. За да се отзовава човек на всички PR събития, най-вероятно трябва да прави само това. Повечето от тях са в работни дни и часове, цели уикенди, свързани са с пътувания, подготовка и … работа.
Тук – за начинаещия автор на блог поканата за събитие е голям комплимент. Независимо дали ви е интересно или пасва на вашата тематика, отивате. На третото мероприятие установявате, че всъщност по тези места присъстват едни и същи хора, които искат да хапнат, пийнат, да поклюкарстват и да отнесат някое подаръче. Не че „там“ не е така, просто тук мащабите са доста по-ограничени и личи повече. За този, който ви е поканил, присъствието ви означава едва ли не гаранция, че ще пишете за събитието. А не би трябвало.
Платена публикация
Там – ако желаете определен популярен блог да пише за вас, едва ли ще се случи с подарък, покана за събитие или мило писмо. Просто трябва да си платите. Колкото по-четен е даден блог, толкова по-висока е таксата. Нерядко сумите са обявени в т.нар. Media Kit, които са публикувани в блога или се предоставят при поискване. Публикацията задължително трябва да бъде означена като „sponsored“.
Тук – По нашите ширини това все още е тема-табу. Пари? О, не, аз само за удоволствие. Може би ако автор на блог спомене същата дума пред т.нар. рекламодател, реакцията би била същата. Тук обикновено се предлага бартер – избор на продукт или услуга за определена сума. С една подробност – да не се споменава, че е реклама. Неотдавна имах предложение от известен онлайн магазин с доста агресивна рекламна политика: изберете си продукт за сума Х, напишете публикация за нас, в която да има 5-7 (!) линка към нашия сайт, но моля ви, не споменавайте, че е реклама, кажете, че случайно сте попаднали на нас. Мда, никой не би разбрал, особено ако в още 4-5 блога се появи почти същата статия.
 
Рекламен банер
Там – обикновено месечните тарифи за рекламен банер за споменати в блога или направо можете да си закупите мястото. Банерите са отделени в колона със заглавие „Sponsors“ – чисто и ясно.
Тук – малко блогове го правят. Обикновено при появата на банер читателите обръщат отвратено глава „Ей, и тоя се продаде.“ Авторите на блогове правят рекламата завоалирано от типа „случайно си купих това и го препоръчвам“.
Ревю на продукт
Там – добър начин за реклама и популяризиране. Уведомителен любезен мейл за това дали бихте приели безплатен продукт срещу ревю-публикация в блога. Обикновено освен самия продукт, се заплаща и такса. Защото освен да тествате нещото си, трябва да го снимате, да оформите достоверно мнение, да отделите време за публикация, коментари, въпроси. Има специализирани блогове за подобни ревюта, които се занимават само с това. Обявени са общи условия, в които фигурира и точка, че ако продуктът не ви допадне, си запазвате правото да го върнете, а фирмата да оттегли заявката си за ревю.
Тук – тук такси няма, но напоследък има развитие. Изречението „Ама нали ще пишете за нас“ е заместено от „Не бихме желали да ви ангажираме или обвързваме“. Което определено е точният подход. Все още се срещат обаче и оферти от рода на: „Сега ще ви предоставим нещо (обикновено техника), тествайте го и ни го върнете.“ и „Ама това не е реклама, просто да ни споменете“. В крайна сметка тези отношения се изграждат дългосрочно  и е хубаво да следват някаква логика.
Томбола (Giveaway)
Там – също с определена такса + наградата за победителя. Не всеки блог е съгласен да организира подобни игри, това също е обявено в условията.
Тук – томболите са доста хаотични и непрофесионални. Някои блогове ги организират с идеята да печелят популярност, други срещу подарък, ваучер или нещо от сорта. Отново думата *спонсор* е табу.
0 Коментари
 1. Avatar
  Detelin Markov says:

  Реaлен поглед нaд нещaтa. В общи линии мaй може дa се обобщи:
  Тaм нещaтa се прaвят професионaлно.
  Тук се действa по бългaрски тертип.

  Отговор
 2. Avatar
  Mymakeup2013 says:

  Браво,статията е страхотна! Аз също се учудвам,защо тук е табу тази тема?! Това,че много фирми в Бг нямат подход е много вярно,но за жалост много се подлъгват и подценяват,като приемат въпреки това!

  Отговор
 3. Avatar
  Donika Drentcheva says:

  Наистина интересни наблюдения. Аз бих се радвала да чета български блог от типа отношения с рекламодател като "там", освен това мисля че блоговете са прекрасно място за представянето на съвсем нови/малки/регионални продукти/хора/фирми от първо лице.

  Отговор
 4. Avatar
  LaMartinia says:

  Да, съгласна съм с Доника. "Там" също има неприятни изключения, но като цяло правилата се спазват и отношенията са доста по-регулирани.

  Отговор
 5. Avatar
  N.M. says:

  А моите наблюдения са, че в България в общи линии никой не ти плаща за писане и за всякакъв труд, свързан с писане (блогване и т.н.). Единствената ти отплата за това, че предоставяш някакви материали е "опитът". Е, мерси, ама аз опит не ям, колкото и кофти да звучи. Да, ще ми се нещата да стояха така – да си пиша за удоволствие и "опит" и изобщо да не го мисля, но и ние, пишещите хора, като всеки друг искаме/трябва да изкарваме пари… Доста неприятно положение като цяло.
  А преди малко четох статия за Зоела – разликата между "там" и "тук" е фрапантна.

  Отговор
 6. Avatar
  Leni says:

  Много интересно написано… Смея да кажа че при нас работи схемата Там по отношение на ревюта на техника и за сега смело мога да кажа, че сме едни от малкото профилирани сайтове за фотография които тръгнаха от идеята за блог но решихме да се развиваме сериозно в тази посока. Права си, че има развитие, но все още сме далече от това което наблюдавам зад граница. Просто манталитета ни е такъв. По отношение на ПР и реклама също.

  Отговор
 7. Avatar
  Elena Doinoff says:

  Отношенията с пиарите еволюират. За мен в началото нещата бяха странни и наистина непрофесионални, но сега проблемите се изчистват, блогърите знаят какво искат, пиарите също – и общо взето никой пиар не нахалства и не задължава, защото ще бъде сритан в ъгъла. Ако го прави – значи дипломата му не струва 🙂 Важното са чистите отношения – ако нещо е пратено, да се пише, че е така. Ако нещо е спонсорирано – да се пише, че е така. Истината лъсва рано или късно 🙂

  Отговор
 8. Avatar
  Mariya Hubanova says:

  здравей,много хубаво написано.много бих се радвала да има малко повече като твоят блог.не те хваля,но мисля ,че няма друг такъв блог в България.Харсва ми статията,защото потвърждава за поредн път,че момиче,което работи е мола за 700лв,няма как да си купува лосион за тяло за 100лв.А нещото което ме дразни напоследък е това,че когато отвориш някоя социална мрежа,разбираш кое е събитието на седмицата.едни и същи снимки и продъкти,пръснати в различни блогове.това е ужасно.как тогава този блог е персонален,като 80% от нещата,събитията и продуктите са единтични.харесвах блоговете в началото,защото бяха дествени ,без капка PR белези.продължавах все така.от една седмица чета всички твой побликаций в блога от началото……как пишеш,влюбена съм…..

  Отговор
 9. Avatar
  LaMartinia says:

  Привет, Мария! Всъщност в партньорствата няма нищо лошо, стига да са направени балансирано, да поднасят лично и качествено съдържание, да са креативни и полезни, не просто ПР бюлетин. Съгласна съм, че множеството блогове са като рекламна брошура. Благодаря ти за оценката! 🙂

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *