Обикновено в един дом първо впечатление ми правят не подредбата, мебелите или чистотата, а липсата на няколко неща – книги, цветя и снимки. И трите мога да понасям в изобилие, понякога дори прекалявам. Освен всички налични досега (малко сме като в ботаническа градина), напоследък у дома се заселиха т.нар. сукуленти – най-общо растения с месести листа или стъбла, които натрупват вода. Към тях се причисляват и кактусите. Освен че са компактни и интересни на вид, те изискват символични грижи. Не се пресаждат, през студените месеци се поливат веднъж на 2-3 седмици, обичат светлина (но не пряка слънчева), виреят в плитки съдове, не се пулверизират, нямат листа за почистване, въобще – лесна работа. На дъното на съда е добре да сложите по-едри камъчета, за да се отцежда излишното количество вода и да не загнива почвата. В случая използвах огромен (непотребен иначе) стъклен съд, който пасна идеално. Исках да ги засадя по-раздвижено, на различни нива, но ландшафтната архитектура се оказа трудна работа и стана малко скучновато. С Мартина заедно подредихме камъчета и охлюви – нещо като мини алпинеум. Има място за още няколко растения, които ще набавим допълнително.

 

Avatar
Author

Comments

 1. Avatar

  Много красиво се е получило! А сукулентите освен, че са красиви имат и много интересна фрактална структура 🙂

 2. Avatar

  Прекрасен сукулентен алпинеум сте си направили 🙂
  Аз много ги харесвам и даже си бях купила семена за кактус (нещо, което незнаех че съществува). Дори и ми поникнаха мини кактусчета, за съжаление не успяха да оцелеят.
  В момента си отглеждам само два кактуса, но някой ден смятам да си направя нещо подобно на вашето красиво алпинеумче.

 3. Avatar

  Страхотно!
  Вече убих няколко цветя в желание да си имам нещо красиво в нас, но пък останаха двата кактуса, които стоически издържат на това, че ги забравям непрекъснато! Може би ще им купя още няколко другарчета и ще направя нещо подобно!

  Поздрави! 🙂

Write A Comment