irobot roomba LaMartinia

Честно да си призная, преди да ми предложат да тествам iRobot Roomba 980, като ползващ добрата стара метла и ръчната прахосмукачка,  имах само бегла представа за принципа на действие на тези машиниОт хората, които чистят с отегчение и досада съм и бях любопитна да опитам.

Леко скептично извадихме това чудо на техниката от кашона и го пуснахме да шета. Четейки информация из нета за прахосмукачките роботи разбрах, че хората често им дават латиноамерикански имена като Хуанита, Есмералда и Долорес, т.е. екзотичната  домашна помощница. За да излезем от латино сериалите, нарекохме нашия Робокоп.  Оказва се, че освен за почистване, има компактни машини за миене на подове, което също не е лоша идея за твърди настилки. Чудя се как би реагирала на тази някоя домакиня от Средновековието, вероятно почти като мен – с одобрително кимане и потриване на ръце.

Впечатленията ми:
1.       Принцип на работа:  премахвате от пода всички детски играчки, остатъци от бисквити, дрехи за пране и единични чорапи. Натискате едно голямо копче със зелен надпис Clean и се оттегляте.
Резултат: Справя се чудесно, засича оптично боклуци, трохи, мъх, отпадъци. Роботът има камера и сензори, с които се ориентира в пространството.Четката излиза извън самия робот и обира плътно до мебелите и стените.
Забележка: На някои места имаше пропуски в ъглите, може би заради разположението на мебелите. Заради сензора за стълби твърдят, че не почиства черни повърхности. Тествах върху черно-бял килим, резултатът е този:
2.       Модел: Моделът, който пробвах е  Roomba 980, най-новият. Дизайнът му е много елегантен, не дразни окото и не заема място. Можете да го наемете безплатно за тест у дома.
Предимства: има по-издръжлива батерия от предишните модели, работи с по-голяма мощност, има функция antitangle против заплитане (тествахме случайно с една забравена връзка за обувка – работи), по-голям контейнер, по-ниско ниво на шум и куп други полезни иновации. Притежава и функцията carpet boost – мощността се увеличава автоматично при разпознаване на килим.
Резултат: не мога да я сравня с други модели, тъй като не съм ползвала. Когато открие зона с по-голямо замърсяване, увеличава интензитета си. Шумът ѝ не дразни. Площта на почистване е 185 кв.м., за нашия апартамент от 100 кв.м. е напълно достатъчно.
Попадения: има допълнителни аксесоари, които могат да ограничат достъпа му (до купичките на домашния ви любимец например) и други места, през които не искате да минава. Размерът  е компактен и  позволява да се пъха под столове, легла и дивани, което е чудесна опция за лесно почистване. Има адаптивна броня, която омекотява допира с мебелите. Има  и сензор срещу падане по стълби. Минава свободно през плавни преходи/прагове между стаите, качва се и слиза от килими без проблем. Чисти бързо. Има програма spot, която почиства концентрирано зона от 1 м. (тествахме с разпиляно на пода брашно – работи). Индикира при напълване на контейнера, почистването му е лесно и бързо. Индикира при изтощена батерия и сам, забележете САМОСТОЯТЕЛНО отива на зарядното на заден ход, презарежда и се връща да почисти на същото място, където е спрял – космическа работа!
Забележка: Не успях да установя с каква регулярност се налага почистване на контейнера, зависи от степента на замърсяване и колко често се ползва уреда.
Впечатления: След двуседмичен тест мога да кажа, че iRobot Roomba 980 освен умна и забавна машинка, върши добра работа. Докато готвите, почивате или сте на компютъра в приключване на някаква много важна, разбира се, задача. Няколко пъти ми идваше да му предложа: Спри малко, ела да изпием по едно кафе! Явява се почти като нов член на семейството, нещо като Закс от детското филмче.  Цената не е никак ниска, но ако прецените, че можете да направите тази инвестиция и това би ви спестило ценно време, моделът е добър избор. Безкрайно приятна функция е приложението за телефон, с което можете да активирате робота от която и да е точка на света, за да почисти преди да се приберете. Би бил много подходящ и за семейства с домашни любимци, които пускат козина навсякъде, както и за по-големи помещения и къщи (заради сензора за стълби).
Освен всичките му функции и хитрини, за себе си открих още една – работи чудесно и като бавачка. При пускането му и двете деца застиват на едно място и го наблюдават почти хипнотозирани   – т.нар. функция babysitter.
*Уредът ми беше предоставен за временно ползване от iRobot България.
2 Коментари
 1. Avatar
  Tatiana says:

  Използвам роботът от 4 години. От 3 имам и модел за миене на под. С 400 кш.м. и котка се спрашчт перфектно

  Отговор
 2. Avatar
  Valeria Nikolova says:

  Здравейте! Звучи доста впечатляващо и мечтано, но имам едно притеснение – дали ще бъде засечен от СОТ датчици, ако се пуска, докато те няма…

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *