Днес като че ли е хубав ден за започване на нова кулинарна рубрика, а именно – World cuisine (Световна кухня). Ще представям всяка седмица по едно ястие от определена държава – характерно, но и адаптирано към тукашния пазар, защото е ясно, че не всички продукти от оригиналните рецепти могат да се намерят из нашите магазини. Другото задължително условие е да са лесни и да не изискват обработка в специални съдове.

Фотография: http://www.trekearth.com/

Започвам с Еквадор – малка държава в Латинска Америка, граничеща с Тихия океан на Запад, Колумбия на Север и Перу на Югоизток. Към нея принадлежат и островите Галапагос, които толкова ми се иска да посетя. Ако някой има път натам, да ми се обади, идвам! 😉

Фотография: http://www.trekearth.com/

 Няма да ви занимавам със зашеметяващата култура на инките, многото войни и политически преврати, фолклора и историята на Еквадор, повече може да прочетее тук.
 Може би защото в гимназията и университета изучавахме история, култура и литература на Латинска Америка, имам страхотен сантимент и любов към този континент – към музиката, изкуството, багрите, хората, кухнята, езика, философията, манталитета, начина на живот.

 

Фотография: http://www.trekearth.com/

Днешното предложение е за лека и изключително вкусна салата от зеленчуци, сирене и медено-лимонен дресинг. Поради липса на местни еквадорски продукти, заместваме тамошното твърдо сирене с Грюер. Към дресинга имаше и лъжица сметана, която аз пропуснах, за да е по-лека салатата.

 

Продукти за 1 порция:

– 1 круша – добре узряла или леко кисела в зависимост от вкуса;
– половин авокадо;
– половин маруля/салата;
– настъргано сирене Грюер;
– орехи;
– мед, лимон и сол за дресинга

Всички продукти се нарязват на тънки слайдове и се нареждат върху листата маруля, полива се с дресинга и се поръсват ядките.

Que aproveche! – както биха казали в Еквадор 😉

0 Коментари
 1. Avatar
  Just Lina says:

  Прекрасна нова рубрика. С удоволствие ще чакам всяка нова публикация от към нея .

  Поздрави

  Отговор
 2. Avatar
  di_ani says:

  Мария,
  и моите поздравления –
  за рубриката, за предложението и за изкушаващите снимки!
  Много ми допада,
  поздрав и усмивки, Диана

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *