Сони опитва да заснеме ловуваща гривеста чапла в Резерват „Ятата“. На този язовир направи личен рекорд към момента – 180 видяни и определени вида птици.

В какво децата са по-добри от нас?

Децата имат огромен потенциал и всички карти са на тяхна страна – по-отворени са, непредубедени, изобретателни, щастливи, любопитни, обичащи. В едно нещо ние имаме предимство – житейския опит и натрупаните с него умения. Ако решим да ги комбинираме – техните силни страни и нашата житейска мъдрост, става супер – и за тях, и за нас. 

Как помага дизайн мисленето в комуникацията между родители, учители и деца, а и изобщо?

Дизайн мисленето е водещата методология за иновации и  креативно мислене в света. В страната е вече разпознаваемо заради международните компании, които го прилагат – за вътрешните си процеси или при създаването на нови продукти, услуги и клиентски преживявания. Методът разполага с много богат инструментариум за разбиране на клиентски нужди, идентифициране на скрити такива, генериране на идеи, прототипиране и бързо тестване на решения, както и ефективно подобряване на продукта впоследствие.

По-продължителната работа с метода постига нещо, което всички компании търсят – промяна в настройката на екипите и като цяло на офис културата. Те стават по-ефективни при съвместната работа, по-отворени и креативни, както като съвместна работа, така и чисто индивидуално като хора и професионалисти. Придобиват така наречената творческа увереност – да откриват проблеми, да експериментират с решения, да не ги е страх от провал и да създават. По тази причина ще видим дизайн мислене в Google, Nike, Apple, Uber, Viber, както в повечето акселератори за стартъпи в света, правителства на водещи държави, неправителствени огранизации.

Разходка по Камчия с трима доволни капитани на кораба. Беше краят на дълга ваканция, препълнена с приключения – усмивките са от сърце.

По същият този начин дизайн мисленето помага персонално за по-пълноценно личностно развитие и екипно, когато трябва заедно да вървим успешно и уверено напред. Дали сме у дома, в класна стая или в офис – това няма значение, защото методът и инструментите са еднакви и прилагани професионално, водят до едни и същи резултати.

Каква е мисията на Red Paper Plane? Разкажи ни накратко през какво минахте досега и накъде сте се насочили.

Red Paper Plane стартира като лична семейна инициатива преди четири години. Тогава децата ни бяха на 3,5 г. и 1,5 г. и взирайки се в техния огромен потенциал решихме да създадем продукт, който да им помогне да си представят и да създават един по-добър свят за тях и тези около тях.
Създадохме формат на семейна игра/проект, който нарекохме „мисия“ и който представлява процеса дизайн мислене, заедно с целия му красив и богат инструментариум, превърнат в игра. Децата и родителите влизат в ролята на различни професии (Мисия: Архитект, Мисия: Еколог, Мисия: Космонавт, Мисия: Автомобилен дизайнер) и се справят с предизвикателства от реалния свят, спрямо собствените си способности и индивидуални виждания. Четири години по-късно имаме 46 мисии, стотици семейства в България и света, и клиенти в 83 държави.
Всичко вървеше добре, но година по-късно разбрахме, че домашните мисии се прилагаха и от учители в учебна среда. Това много ни зарадва, но беше нещо, което не бяхме планирали и не бяхме съвсем готови тогава. За ефективна екипна работа, за умения по съвместно създаване, комуникация, увереност в личните способности в рамките на екипа, което целим в учебна среда, трябваше да разработим нов вид продукт с други инструменти и подредба от дизайн мисленето. Трябваше да създадем учебно преживяване, което да е готово и лесно за прилагане в разнообразна среда (детска градина, училище, занималня, образователен център), да постига целите си в най-разнороден тип учебни заведения (държавно голямо училище, Монтесори градина, държавна градина, иновативно училище, селска градина, обединено училище, частно училище и т.н.) и да работи за всеки смел педагог, който иска да развива децата си пълноценно (с 5 или 35 години стаж).
И така, тази учебна година в България имаме над 2000 деца, 130 учителя, които работят по програмата ни в цялата страна и в най-различни места и условия. Партнираме си с две фондации, които прилагат програмата в по-особените, трудни и проблемни места, където учителите им работят. Това са „Заедно в час“ и Сдружение „Нов път“ за подкрепа на учители от ромски произход. 
Каква е нашата мисия с Red Paper Plane? Целим пълноценно време с децата – у дома или в клас, което да ги развива личностно и обогатява света им, да изгражда ключовите житейски умения на 21 век, да ги учи как да бъдат ефективни в рамките на един екип и да им помага да си представят един по-добър свят, който те самите могат да създадат, защото имат увереността, че ще се справят и силното желание точно те да движат промяната, която искат да видят.

Какво мислиш за прекалените родителски амбиции и проектирането на готови модели и очаквания върху децата?

Разбирам напълно желанието на родителите да сме полезни и да дадем каквото имаме и можем на децата. Така, уви не става – можем само да навредим на себе си с разочарование, на децата с дългосрочно подтиснато самочувствие и на семейството си с нарушено доверие и липса на искреност. Да, по-лесно е, защото е планирано и предвидимо стъпка след стъпка от един човек, без оглед на останалите. 

В тази връзка, точно така работят авторитарните режими в света – един решава, защото е сигурен, че знае повече от останалите и те следва да слушат и изпълняват. Супер звучи, нали, но практиката показва, че в 21 век този план не работи. Точно там са най-големите бунтове, граждански конфликти и войни. Там населението е най-нещастно и страните са с най-нисък стандарт на живот от всички. Добре, а къде са страните с най-щастливи хора и най-високо качество на живота – там, където всички участват и всеки един може да бъде чут и да повлияе върху решението, дори да промени местна политика. Защо си мислим, че в домашна среда е различно? 

В цялото това интервю си говорим за равно достойнство и екипност като много добра комбинация за успешни индивиди и ефективно семейство. Трудно е, предизвикателно е, непредсказуемо е, но всяко усилие си струва, ако искаме да растем заедно – да дадем много повече житейски умения и на себе си и на децата си.

Пред нас се е ширнал Белмекен. Малка почивка над една от рекичките, предстои да изберем поляна за пикник. Изморени сме, защото преди това спирахме на тридесет места, за да разглеждаме рилските уникални цветя.

Какво значи добро образование?

Доброто образование е предпоставка за пълноценен и щастлив живот. То е среда, в която учащият е в центъра, овладява нови знания и умения с желание, развива се балансирано и няма търпение да дойде утре, за да си продължи проекта. Доброто образование ти помага да се развиваш и процъфтяваш в най-важните години от живота ти. Единственият начин да го постигнем в 21 век е с учебни преживявания, с които развиваш уменията си да създаваш по-добър свят за себе си и за всички останали.

Кой е последният урок, който ти преподадоха децата? (твоите или други)

Още с появата си децата ми преподадоха най-ценния урок в живота – как да уча всеки ден от всяко едно нещо, което се случва. Показаха ми, че има накъде да раста и ме тренират постоянно. Училището ме беше объркало, че учиш за тест, че знанието е само в учебника, че не е важно да ти е интересно и че ученето свършва в университета. Чак на 30 години разбрах колко е важно да учиш заради себе си и постоянно. Без този чуден екип – стриктните ми учители Сони и Ани и моят прекрасен Георги, нямаше как да съм във формата, в която съм сега.


Снимки: Цвети Камова – личен архив


*Интервюто е част от поредица разговори със създатели и автори на лични онлайн проекти, които се отличават в блогосферата и които следя с удоволствие. Мисля, че е крайно време за дискусия по редица теми – за качественото съдържание, критичното мислене, критериите, отговорността, онлайн посланията, личния почерк, автентичното присъствие и идентичността.

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *