Код късо

 

2012

 

Изключително много харесвам жени с къси коси – обикновено смели, уверени в себе си, рискуващи, интересни, експериментиращи, различни. И преди съм споменавала, че промяната не ме плаши, напротив, с косата си съм правила какво ли не. Последната радикална (преди година и половина) беше от средата на гърба до прическата на снимката. „Оу, ти си луда!“, „Как ти дава сърце да я отрежеш тая коса“, „Ами ако не се харесаш?!“, „После докато ти порасне…“ – това чувах непрекъснато при споменаване на идеята. Един ден просто си запазих час и я отрязах. За щастие имам фризьор, който обича експериментите. След като му показах снимките възкликна „Супер, много обичам да режа, ще ти отива.“. Около мен се бяха събрали 5-6 ужасЕни жени, които при падане на кичурите на пода въздъхваха тъжно „Ох…“. При мен обаче щом една идея се загнезди трайно в съзнанието ми, нищо не може да ме разубеди или разколебае да я осъществя. Само който си го е причинявал знае какво е облекчението и ефектът „от дълга-къса“, направо ти идва да крещиш от радост и да летиш, все едно си нов човек. Е, има и доза напрежение.
 
Покрай промяната установих, че има доста митове за късата коса, ето някои от тях:


1. Ще  изглеждаш като мъж – пълен мит. Женствеността не се дължи единствено на дългата коса или дрехите, тя е в жестовете, погледа, думите, движенията, усмивката, интелекта, ценностите, поведението. Контрастът между ненатрапчива женственост и премерени мъжки елементи винаги ми се е струвала много секси.
 
2. На късата коса не отива грим – точно обратното. Късата коса позволява по-силен и смел грим (естествено добре нанесен), който с букли и дълга прическа би изглеждал двусмислено, дори гротескно. Ярко червило, очна линия, подчертани вежди в комбинация с късата коса изглеждат много приятно.
 
3. Късата коса не изисква поддръжка – ммм, отново грешно. Като изключим съвсем късите варианти, всяка подобна прическа изисква доста грижи – редовно оформяне (на 2 седмици), изсушаване, изправяне, определени чупки, кръгла четка, преса. По-гъстите коси трябва да бъдат усмирявани, за да не изглеждат като каска, чупливите имат нужда от заглаждане и посока, по-тънките и деликатни – от обем и текстура. Ако не ви се занимава поне половин час след душ, по-добре не си го причинявайте. Простодавържанакокдокатоемокра няма как да се получи.
Код късо

Снимка: Ивелина Чолакова

 
4. На късата коса не са й нужни много продукти и стилизанти – броят продукти е същият, просто изразходваното количество е по-малко заради дължината. Шампоан, балсам, маска, балсам без отмиване, олио, кристали – това, което ползвате с дългата си коса, ще прилагате и на късата. Плюс евентуално вакса, гел с различни ефекти, фиксатор.
 
5. Късата коса не подхожда на по-формално облекло – и това не е вярно, всичко зависи от кройката, детайлите, цялостното внушение. Има официални рокли, които стоят прекрасно на къса коса, но е въпрос на баланс – примерно да се съчетаят с ниски обувки и някакъв по-ежедневен елемент (дънково или кожено яке, по-небрежна чанта, якичка, екстравагантни обеци, т.н)
 
6. Мъжете не харесват къса коса – напротив. Смелите и интересни мъже винаги се впечатляват от смели и интересни жени. Феновете на Рапунцел май не спадат към горната категория. Винаги много са ме забавлявали реплики от рода „Мъжът ми не разрешава да си подстригвам косата“ – моля?!
 
7. Докато ми порасне пак дълга трябва да нося шапка или да не излизам сред хора – категорична лъжа. С редовно оформяне и посещения при фризьора порастването може да бъде абсолютно безболезнено и задоволително естетично. Интересното е, че минавате през много прически и начини на стилизиране, които никога иначе не бихте имали възможност да пробвате – всички типове каре например.
 
8. Късата прическа омръзва бързо – да, не можете да я връзвате, но ако имате достатъчно дължина в предната част например можете да я начупвате, разрошвате, накъдряте, зализвате, изправяте, да слагате шноли, гребени, ленти диадеми, да разнообразявате с различни акценти като екстравагантни обеци, шалове, красиви деколтета.
 
9. Късата коса не е секси – грешно. Откритата шия и врат, ключиците, линията не челюстта и раменете са едни от най-интелигентно сексапилните части на женското тяло. Естествено, в случай, че шията, ушите, брадичката и формата на лицето го позволяват.
 
10. Ако нямам чип нос не трябва да се подстригвам късо – спокойно, има варианти и за характерни носове (като моя), просто трябва да изберете заедно с фризьора си най-удачния вариант.
 
11. Каквато и да е, само да е дълга – абсолютно погрешно. Поддържана и свежа къса прическа е къде-къде по-добре от , проскубана, изгоряла, накъсана, занемарена и без блясък дълга. Факт.
 
12. Къса коса не ми отива – няма как да знаете преди да сте опитали. Изберете си форма и се консултирайте с добър фризьор.
 
Е, късата коса има и недостатъци – дълго след като я подстрижете ви идва да отмятате нещо, липсва ви връзването, някои от дрехите, които сте носили преди стоят нелепо и … доста време чакате да възвърне предишната си дължина. За година и половина съм на степен до раменете. Носенето на шапки също е проблем, аз поне не открих модел, който да не ми стои комично.
Най-голямото предимство обаче на късата коса е промяната, все едно се превръщате в друг човек, околните ви възприемат по различен начин, влизате в роля, забавлявате се, виждате се в нова светлина. А и в крайна сметка коса расте, по-важното е какво има под нея.
0 Коментари
 1. Avatar
  Анонимен says:

  100% заставам за всяка написана в текста дума! Залипсвала ми е късата коса, моята пак стигна до под раменете… Може ли да направите малко реклама, този фризьор е невероятен? 🙂

  Отговор
 2. Avatar
  Павлина Петкова says:

  Абсолютно и на 100% съм съгласна, дори и за шапките. Цели пет години ходих с различно къса коса, нито една шапка не ми отиваше и като един виден почитател много страдах. Поздрави, отива ти много…

  Отговор
 3. Avatar
  Luchiya says:

  Прекрасна си! Късата коса е нещо невероятно и ти стои чудесно. С такава прическа направо ставаш нов човек и ти е леко и приятно. Аз имах дълга до кръста коса и след това я отрязах късо. Беше жестоко в хубавия смисъл! Сега ми е до раменете, но ме караш да се замисля 😉

  Отговор
 4. Avatar
  Анонимен says:

  100 % съгласие с всичко казано. Обожавам късите коси и понякога като гледам занемарените дълги коси на някои сънароднички в автобусите и трамваите, ми иде да хвана ножицата 🙂 Шегувам се, разбира се, но е много по-добре да си с къса прическа, отколкото със зле изглеждаща дълга.

  Отговор
 5. Avatar
  Unknown says:

  Съхне бързо вечер. И сутрин, дори когато е студено, излизам леко топла с риск да си причиня възпаление на лицевия нерв.

  Отговор

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *