Списваш блог от 8 години. Кои са основните неща, които научи за другите и себе си покрай него?

Хаха, харесва ми как задаваш въпроса! Определено научих повече за себе си, отколкото за другите. И научих много за неща, които едва ли щяха да ми попаднат в полезрението по друг начин. Дори работата ми е следствие от уменията, придобити покрай блога.

Да си бюти блогър всъщност не е кой знае колко задълбочено занимание. Да, изисква се опит да разкажеш адекватно и полезно за даден продукт – опит, който се трупа с годините употреба на различни продукти и проучване на пазара. Но този тип блогване не повдига екзистенциални въпроси, затова е и доста трудно да опознаеш хората зад формата за коментари. Рядко, но се отплесвам да пиша и на теми извън красота и козметика – тогава научавам най-много за мненията и идеите на хората отсреща, и ми е изключително приятно. 

А за себе си научих най-вече, че мога да се отдам на дадено занимание изцяло и да не се спирам пред пречките, които застават по пътя да го направя точно както аз искам. Блогването дойде в момент от живота ми, в който май вече нямах нужда от такъв тип себеосъзнаване – но ако бях започнала на 16, със сигурност бих го нарекла оформящо преживяване. Защото покрай един собствен проект (няма значение дали е блог) човек придобива доста умения, които в училище или вкъщи няма как да научи. 

Кои смяташ, че са блог греховете? Какво считаш за неприемливо и те дистанцира от съответния автор или проект? Какви компромиси, свързани с твоя блог не би направила? 

Силно е да се говори за грехове, а и сигурно за всеки биха били различни. Няма канон. Но има неща, които определено не харесвам и не одобрявам – и като блогър, и като читател.

Не харесвам хора, които правят нещата по калъп. Ако снимките в профила на травъл блогър изглеждат все едно са снимани на едно и също място, нещо не е наред. А ако въпросният профил на пръв поглед е неразличим от още тълпа профили, нещо много не е наред. 

Не харесвам хора, които не се стараят с писането в блога си, а залагат само на визията. Аз отварям даден блог, за да чета и да черпя информация. Ако в „статията“ има пет зле оформени изречения с правописни грешки, това може да ме отблъсне много силно. Дори и снимките да са страхотни. 

Не харесвам хора, които не са адекватни в обозначаването на колаборациите си – независимо дали не го правят изобщо, правят го мъгляво или пък избирателно. За мен е важно читателят да знае, когато дадена статия в блога е платена или съдържа продукти, предоставени от бранда. Признавам си, трябваше ми доста време да си избистря нуждата този тип информация да присъства и в материалите в социалните мрежи (снимки от статията, линкове към нея, или пък когато показвам току-що получени продукти за проба) – но имайки предвид, че огромна част от хората в Instagram или Facebook няма да стигнат до блога, разбрах защо и това е важна предпоставка за добри отношения с читателите. 

Именно с това не бих направила компромис. Както не бих направила компромис и със свободата си на изразяване. Не бих допуснала някой да ми влияе на мнението, да ми диктува какво да пиша или показвам. Също така, не бих допуснала в блога продукти, към които нямам отношение. Пробвала съм доста неща през тези 8 години и вече знам за какво искам и не искам да пиша. Любопитна съм AF, но съм и капризна.

Започват ли да се регулират вече отношенията между брандове, агенции и блогъри/инфлуенсъри според теб? Какви са тенденциите в световен план и тук, в България?

В някои страни вече има опити за законови регулации спрямо спонсорираното съдържание. От една страна от рекламните регулатори (като ASA в UK), от друга страна от данъчните регулатори. Но все още всичко е доста мъгляво, както за читателите, така и за самите инфлуенсъри. Вярно е, че това е доста скорошно явление, и именно заради това очаквам затягане на мерките в следващите години. 

В България регулация няма, или поне аз не знам за такава. Не очаквам каквото и да било в тази насока, освен ако някой горе не реши, че има пари за вземане…

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *