Какво е науката за теб? Може ли тя да бъде привлекателна и готина материя?

Науката за мен е източник на истината. Тя именно се грижи да търси отговорите на въпроси, които ни тормозят и успява.

Науката всъщност е онова скучно нещо, което разбива илюзиите, мечтите, розовите сънища на много хора и ги приземява обратно в реалността. Тя не обещава нищо, а предоставя само възможното.

Науката може да е много интересна за хората, които са любопитни, които искат да учат и знаят. Тя обаче не бива да се опростява безкрайно много (за да е разбираема), да се профанизира или да се превръща в нещо повърхностно. В такова опростяване се трупат много грешки, които могат да създадат една нереалистична представа за околния свят.

Какво ти предстои в този аспект? А в личен?

Тази години за мен беше изключително динамична и интересна. Случиха ми се еднакво количество събития, които ми донесоха положителни и отрицателни емоции. Бях лектор в един уникален кулинарен конкурс, участвах в организирането на хубав научен семинар на тема храни, до броени седмици ми предстои да издам книга по покана на издателство „Сиела“, която ще е много интересна за читателите. А междувременно, без да очаквам, бях обявен за една от влиятелните личности под 30 години на България за 2018 година в класацията на Forbes.

Но най-хубавото нещо е, че постоянно се запознавам с нови и интересни хора, което е огромно удоволствие за мен. Скоро се надявам и да защитя докторантура.

Колкото до личния план – винаги съм предпочитал да си остане личен.

Как виждаш развитието на Наука и критично мислене?

Наука и критично мислене всъщност не е проект, който има конкретна визия или спазва някакъв план за развитие. Той е динамичен и се моделира от условията на средата. В този ред на мисли може в близко бъдеще просто да спре да съществува или пък да стане по-популярен. Това е просто хоби, което се прави с удоволствие, без да се гонят конкретни цели. Именно така се създават качествени неща.

Вдъхновението ти днес:

Днес ще се запозная с нова група млади хора, които се надявам да са жадни за знания. Хубаво е да виждаш хора, които все още изпитват нужда да учат. Това означава, че искат да се развиват.


Снимки: Йордан Стефанов – личен архив


*Интервюто е част от поредица разговори със създатели и автори на онлайн проекти, които се отличават в блогосферата и които следя с удоволствие. Мисля, че е крайно време за дискусия по редица теми – за качественото съдържание, критичното мислене, критериите, отговорността, онлайн посланията, личния почерк, автентичното присъствие и идентичността.

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *