Ти си буквално на личен поход срещу глупостта и лековерието, какво ти коства това?

Коства ми най-вече време. За някои много деликатни теми хабя прекалено много време в четене на специализирана литература, за да съм сигурен, че ще съм прав или че изказаното от мен мнение ще е адекватно.

Понякога ми коства спокойствието, защото „засегнатите“ от мен хора търсят личен контакт, за да се оправдават.

Разбира се, често се и ядосвам, защото не мога да повярвам в какви глупости вярват хората. В какви невероятни абсурди. Всичко това носи негативни емоции, отегчение от реалността, което изморява.

А най-тъжното е, че усилията са безрезултатни. Аргументите биват чувани само от хората, които са готови да ги приемат, но не и към глухите, тези които са вече изгубени.

Къде тогава виждаш смисъла в тази битка?

Имам някаква малка надежда, че хората  в „сивата зона“ – тези, които все още не са си изградили някакво категорично мнение или пък са достатъчно широко скроени, за да си сменят позицията спрямо фактите, биха взели под внимание написаното.

Много често получавам запитвания от различни хора дали имам нещо написано по конкретен въпрос, за да пратят на приятели или на семейство да прочетат, за да не вземат грешно решение. Ако имам нещо, пращам, ако не, давам съвет в рамките на възможностите си. Все пак, ако проблемът е например от строго медицинско естествено, няма по-грешно нещо от това да слушаш мнението на неспециалист в интернет.

Винаги ли намираш най-точния тон, за да изразиш позиция и аргументи? Тези, които „държат“ фактите и логиката, често са леко надменни в правотата си. Какъв според теб е правилният подход, за да стигне истината до повече хора, да ги накара да се замислят?

Да, има го и този момент. И аз в началото бях леко надменен, но по-късно осъзнах, че най-правилният подход е любезно отношение и учтиво поведение. Въпреки това, никога не съм си позволявал да обидя опонент. Това е най-голямата грешка, която някой може да направи.

0 Коментари

Остави коментар

Споделете мнението си!
Влезте в профила си, за да оставите коментар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *